בצפון-דקוטה עבר חוק ראשון מסוגו, המכשיר לראשונה שימוש של המשטרה ברחפנים לפיזור הפגנות וריסון מתפרעים, על ידי טייזרים וכלי נשק לא קטלניים.

רחפן מתאבד מדגם Harop של התעשייה האווירית (צילום: Ashwin Kumar, Flickr)
בקרוב ברחובות ארה"ב? רחפן מתאבד של התעשייה האווירית | צילום: Ashwin Kumar, Flickr

החוק, שהוצע על ידי חבר בית הנבחרים הרפובליקאי ריק בקר, יועד במקור לאסור על הפיכתם של רחפנים - ההופכים אט אט לאביזר נפוץ בשימוש פרטי, מסחרי וממסדי - לכלי נשק. הכותרת שלו היא "חוק לעיגון הגבלות על השימוש בכלי טיס בלתי מאויש למעקב". בסעיפי ההצעה נכתב כי גופי אכיפת החוק לא יוכלו להשתמש ברחפנים כדי לצלם אנשים ללא צו שופט ולא יוכלו להשמתש בהם ככלי נשק נגד בני אדם.

אך אז התערבו בתהליך החקיקה לוביסטים מטעם המשטרה וחברות המפתחות כלי טיס ונשק. במהלך הדיונים הם הצליחו לשנות את סעיפי החוק באופן דרמטי, כך שבמקום הגבלה מוחלטת על התקנת כלי נשק על רחפנים תיאסר רק התקנת כלי נשק קטלניים. בכך הם סללו את הדרך לייצור רחפנים המצוידים באקדחים חשמליים, גז מדמיע, תותחי קול ואף רובי כדורי גומי.

הבעיה העיקרית עם האפשרות הזו היא הריחוק של המפעילים, לטענת פעילים שמבקרים את החוק בגרסה שהתקבלה, כאשר האדם האחראי על הפעלת אמצעי הלחימה עושה זאת מרחוק, הוא מנותק רגשית מהנעשה בשטח ונוטה ליד קלה על ההדק. המתנגדים מדגישים כי גם נשק לא קטלני עלול להרוג: לפי עיתון הגארדיאן, השנה נהרגו 759 בני אדם בארה"ב על ידי שוטרים, 39 מתוכם מתו מאקדחי טייזר.

מי שמרוויח מהחוק הוא אותן חברות שיוכלו עתה למכור למשטרה בצפון דקוטה רחפנים יקרים יותר, שמשלבים גם אמצעי ריגול וגם אמצעי פעולה. חברות מסוג זה כבר פוזלות להשקעה במדינה כמרכז ייצור הרחפנים של אמריקה.