עם תחילת המלחמה, הרשת הוצפה באינספור יוזמות אזרחיות ומיזמי התנדבות שנועדו לסייע למפוני הדרום והצפון, החיילים ואנשי המילואים. מצרכים לוגיסטיים ועד יוזמות בתחום ההסברה, בימים הראשונים ניתן בהחלט לומר ששרר כאוס מסוים, וגם כאשר רבים ביקשו להתגייס למאמץ האזרחי ולסייע, לא תמיד הם מצאו את הדרך לעשות זאת. חבורת מתכנתים שהתאגדו בקבוצת וואטסאפ ביקשה לענות על הצורך הזה והעלתה כבר בימים הראשונים שלאחר מתקפת ה-7 באוקטובר את פורטל לינק לישראל (Link For Israel), המאגד יוזמות שונות בתחום ההתנדבות והסיוע האזרחי.

אחד מאותם מתכנתים הוא עידן פורטל, מפתח תוכנה שעובד בימים אלו על מיזם חדש בתחום הבלוקצ'יין כאשר מאחוריו רקע טכנולוגי במגוון חברות ושירות קבע בחיל המודיעין. פורטל מעיד על עצמו כאדם שאובססיבי לסדר, וככזה הוא ניסה לחשוב איך הוא יכול לאגד את שלל היוזמות לכדי מסד נתונים אחד. "בתחילת הלחימה היה כאוס, אף אחד לא ידע מה יוזמה אמיתית ומה לא, לדוגמה, פרויקט שביקש לזהות אנשים מהמסיבה ברעים. לא היה ברור אם זה החמאס שמנסה לקבל מידע, או אנחנו", הוא נזכר. ימים ספורים אחרי שהוא העלה את הדאטה בייס שהוא יצר לפרופיל הגיטהאב שלו (פורטל לשיתוף מיזמי תוכנה וקוד), פנה אליו אוהד שניידר, מתכנת מחברת מיקרוסופט שרצה לתת לו כמה עצות לשיפור.

"הגעתי לקבוצה ב-2 בלילה וחשבתי שזה רעיון טוב. נכנסתי לקבוצה של המתכנתים וזרקתי כמה רעיונות, הצעתי להם לדוגמה לעצב את זה קצת יותר יפה, זה היה שחור-לבן, עיצוב פשוט מאוד", נזכר שניידר. "במקרה האתר היה מבוסס על טכנולוגיה שאני השתמשתי בה בבלוג שלי לפני כמה שנים, ככה שהכרתי את התחום. זרקתי את ההצעה וחשבתי שבכך זה ייגמר, אבל עידן פתאום הגיב ומימש את הרעיונות שלי מיד. הבנתי שיכול להיות בינינו חיבור טוב".

היתרון של לינק לישראל לעומת אתרים אחרים הוא השימוש בקוד פתוח, שיטת פיתוח תוכנה שמאפשרת לכל מתכנת לערוך ולשפר את הקוד. "כשנכנסתי לקבוצה, השאלה הראשונה שלי הייתה למה אתם עושים את זה, הרי יש כבר אתר שעושה בדיוק אותו דבר. התשובה הייתה שהוא לא מבוסס על קוד פתוח, ככה שאי אפשר לדעת מה עומד מאחורי כל יוזמה", מוסיף שניידר. "אצלנו אפשר להיכנס לקוד ולראות הכל, יש היסטוריה של עריכות החל מהיום הראשון של האתר ועד היום".

"לכל אחד בגיטהאב יש פרופיל שבו אפשר לראות את ההיסטוריה שלו, לוודא שזה לא פרופיל דמה שהחמאס יצר לפני יומיים, נניח. אפשר ללכת עשר שנים אחורה בפרופיל שלי ולראות פרויקטים שעשיתי, מה שמוכיח שאני אדם אמיתי", מסביר פורטל את ההיגיון שעומד מאחורי המודל.

האתר מציע לכל אדם להוסיף יוזמה ממגוון של תחומים כמו שינוע מזון וציוד, תרומות כלכליות, בריאות הנפש והסברה, שמהווה את הסגמנט המוביל לדברי פורטל ושניידר. כל יוזמה עוברת תהליך אימות על ידי אחד ממייסדי האתר, תהליך בו מעורבת בין היתר גם בינה מלאכותית במידה מועטה. "חוץ מהיוזמות שמגיעות אלינו, אנחנו מפרסמים יוזמות מוכרות כמו עמותת ידידים, או מתבססים על כתבות שעלו בכלי התקשורת", מדגיש פורטל.

עם התארכות ימי הלחימה, האתר צבר תאוצה ודרש מפורטל ושניידר שעות רבות של תחזוקה. "התקשרו אליי באיזה יום מהמילואים וביקשו ממני לתפוס משמרת. הייתה לי התלבטות אם להגיע", מוסיף פורטל. "בסוף החלטתי להפנות אליהם אנשים אחרים ולהגיד שאני עובד על יוזמה אזרחית חשובה לא פחות, ככה שאלה בעצם המילואים שלי".

איך מגיבים במקומות העבודה שלכם לעובדה שאתם משקיעים כל כך הרבה זמן ואנרגיות בדבר התנדבותי לחלוטין?

שניידר: "מיקרוסופט נתנו לנו 20 ימי חירום לצד מספר ימי התנדבות, ככה שהיה לי את הזמן והמרחב להתעסק בזה. גם ברמת החברה וגם ברמת המנהלים הישירים שלי, כולם תמכו בי מההתחלה. היום אני מנצל את הזמן בעיקר בסופי שבוע ובלילות".

נכון להיום, השניים לא משקיעים בשיווק אקטיבי של האתר, והוא עובר בעיקר "מפה לאוזן". עם זאת, הם מבקשים להודות לאדיר דוכן, מתכנת נוסף שעומד מאחורי יוזמת הסברה התקפית ברשת הלינקדאין. פורטל ושניידר מספרים כי באתר ביקרו כבר יותר ממאה אלף משתמשים, אולם ייתכן בהחלט שהמספרים גבוהים בהרבה מכיוון שהמדידה החלה רק זמן מסוים אחרי עלייתו לאוויר.

"אנחנו מפרסמים בעיקר בקבוצות וואטסאפ ובפורומים ומקווים להגיע לכמה שיותר אנשים. אנחנו יודעים שיש רצון גדול לעזור, ואנשים לא ידועים איך לעשות את זה, או שהם לא עושים את זה בצורה יעילה. בנוסף, הרבה מפתחים מגיעים אלינו ונותנים עצות איך לשפר את האתר", אומר פורטל.

"השאיפה שלנו היא להיות עמוד הנחיתה של כל מי שרוצה לעזור או לבקש עזרה", מוסיף שניידר ומזמין מתכנתים נוספים להצטרף לקבוצת הוואטסאפ של הצוות.

אתם בעצם סוג של שותפים עסקיים. יצא לכם להיפגש במהלך התקופה הזאת?

פורטל: "האמת היא שלא, אבל לאוהד יש יום הולדת בקרוב, אז אולי זה יקרה. בינתיים הקשר בינינו הוא וירטואלי-דיגיטלי".