עשרות ישראליות גילו בשבועות האחרונים כי שמן ותמונותיהן נחטפו להקמת פרופילים מזויפים באינסטגרם - שמציעים קישור לאתר חיצוני המבטיח תמונות חושפניות שלהן בסגנון Only Fans. במערך הסייבר הלאומי אומרים כי הנושא בטיפול וכי מדובר בתופעה שלא הייתה מוכרת לפני פרוץ המלחמה.

עמודי הפרופיל הפיקטיביים מאינסטגרם הובילו לעמוד חיצוני שנפתח בפלטפורמת הקמת האתרים וויקס הישראלית. בעמודים אלו הוצגו תמונות חושפניות ולרוב מזויפות של הקורבנות, רובן נשים אך בחלקם גם גברים. מערך הסייבר פנה לוויקס שפעלה להסרת אתרים אלו.

פרופילים מזויפים על רקע המלחמה (צילום: N12)
צילום: N12
פרופילים מזויפים על רקע המלחמה (צילום: N12)
צילום: N12

"ביום ראשון התחלתי לקבל מלא הודעות מחברים ששאלו אם פתחתי אינסטגרם חדש", סיפרה ל-N12 ישראלית שנפלה קורבן לתופעה. "מסתבר שמישהו פתח פרופיל פיקטיבי עם תמונות שלי מהרשתות. מהקישור בפרופיל הם הפנו לאתר חינמי של וויקס שכלל בגדול תוכן מיני. הם דאגו לחסום אותי מהפרופיל ומסתבר שעשו את זה להרבה אנשים, בעיקר נשים.

פרופילים מזויפים על רקע המלחמה (צילום: N12)
צילום: N12

אף שאין ודאות כי התופעה קשורה למלחמה, הישראלית עימה שוחח N12 סבורה כי יש קשר בין הדברים. "לדעתי זה במטרה להציק ולהטריד אותנו", היא אומרת. "אני מגיבה המון על פוסטים שקריים נגד ישראל והוספתי דגל ישראל לתמונה שלי ומאז אני מקבלת המון קללות ברשת מפרו פלסטינים. זה לא מאומת שמי שעשה לי את זה הוא פרו פלסטיני, אבל יש לי תחושה חזקה שזה המצב. הגשתי תלונה למשטרה והתלונה נסגרה למרות שהפרופיל הפיקטיבי באינסטגרם לא נמחק".

פרופילים מזויפים על רקע המלחמה (צילום: N12)
צילום: N12

במערך הסייבר אומרים כי תבוצע גם פנייה בנושא לאינסטגרם, ומציעים לציבור לנקוט בצעדים הבאים כדי למנוע התחזות בפלטפורמה: לדווח לאינסטגרם על פרופיל מתחזה בעזרת טופס באתר של אינסטגרם או דרך האפליקציה עצמה, באמצעות לחיצה על שלוש הנקודות בדף הפרופיל המתחזה ו"דיווח"; להקשיח את הגדרות הפרטיות בפרופיל באינסטגרם באמצעות הגדרת הפרופיל כפרטי ולא ציבורי וכן סינון ההגדרות שקובעות מי יכולים לראות את תמונת הפרופיל והפוסטים שאתם מעלים לפלטפורמה.