מה הפך את אליאב לנחשק כל כך בבית האח הגדול ומי בעצם מנהיג הבית עכשיו, לאחר ההדחה הדרמטית בשבת? על השאלות האלו, בערך, ניסו לענות חוקרים מהמחלקה לנוירו-ביולוגיה במכון ויצמן למדע שברחובות, שהחליטו ליצור לצורך הניסוי מעין גרסא מוקטנת של בית האח הגדול.

המטרה הרשמית של המחקר היתה לנסות ולהבין את הדינמיקה הקבוצתית של עכברים - ואולי, דרכה, גם את זו של אנשים. לצורך כך היו החוקרים צריכים לפתח שיטה לעקוב אחר עכברים בתנאים המדמים את מרחב המחיה הטבעי שלהם, ללא התערבות חיצונית, אך עם יכולת לתצפת עליהם כל הזמן ולזהות כל אחד מהם כדי לעקוב אחר ההתנהגות של כל פרט בנפרד.

החוקרים, בראשות ד"ר טלי קמחי, עם החוקרים אהרון ווסברוד, גנדי וסרמן ואלכס שפירו ובשיתוף פעולה עם ד"ר עופר פינרמן מהמחלקה לפיזיקה של מערכות מורכבות, פיתחו שיטה כזו הדומה למדי לבית האח: העכברים הוכנסו לחדרון בשטח של 4 מטרים רבועים, המנוטר כולו על ידי מצלמות המסתייעות בלילה בתאורת אינפרא-אדום - השיטה הנמצאת בשימוש בתוכנית הריאליטי. בנוסף, לכל עכבר הוזרק שבב תקשורת זעיר, שאפשר למערכת ולמדענים להבדיל בינו לבין האחרים. 

בזכות היכולת לעקוב לאורך זמן גם אחר הקבוצה וגם אחר היחידים מבלי להפריד אותם אחד מהשני לצורך כך, הצליחו החוקרים לנתח את התנהגותם של העכברים: בחברת אילו פרטים אחרים הם מעדיפים לבלות בשעות ופעילויות שונות, ממי הם מתרחקים ומי "מנהיג" הקבוצה. כאן התגלה שתוך 24 שעות מהכנסת העכברים למרחב המשותף כבר הוכתר ה"מלך", ולא איבד את מעמדו גם כשלקבוצה הוכנסו עכברים נוספים, בעיקר ממין נקבה, שנוכחותם הפרה את הסדר הקיים לזמן מוגבל בלבד.

החוקרים ציינו כי המערכת שפיתחו תסייע לחקור התנהגויות של בעלי חיים בסביבתם הטבעית וכך תתרום להבנה מעמיקה יותר של התנהגויות ספציפיות למינים שונים או כלליות של כל בעלי החיים - כולל בני אדם. בניסוי הבא, מתכוונים החוקרים לבדוק האם לגנים יש השפעה על האישיות והסיכוי של עכבר - או אדם - להפוך למנהיג. ביבי - מאחוריך.