דיפ-פייק הוא לא מונח חדש, הוא כבר קיים כמה שנים, אבל למקרה שלא הכרתם נסביר בקצרה מה עומד מאחורי אחת מהתופעות הוויראליות של הזמן האחרון בטיקטוק וברשת בכלל. הדיפ-פייק הוא הלחם של שני מושגים, Deep learning או למידה עמוקה בעברית והמילה פייק מלשון זיוף. התופעה החלה בשנת 2017 ותפסה בעיקר ברשת החברתית רדיט. בפועל הדיפ-פייק היא טכנולוגיה המבוססת על בינה מלאכותית שמייצרת סרטונים או קטע אודיו. החשש הכי גדול מהטכנולוגיה הזאת וההתפתחות המהירה שלה היא כמובן פייק ניוז של פוליטיקאים, סלבריטאים ועוד. 

אתמול (שלישי) העלה אושיית הרשת והצלם בועז ארד קטע מתוך עמוד טיקטוק מאוד מצליח המוקדש לדיפ-פייק של טום קרוז. בסרטון מבצע הכפיל של קרוז, יחד עם תוספת הדיפ-פייק שלו, את הריקוד הוויראלי שלקוח מתוך הסדרה "וונסדיי" שעלתה לאחרונה לנטפליקס. הסרטון הבאמת משובח הזה הוא לא הראשון בסגנון. למעשה הכפיל של טום קרוז מתפעל את עמוד הטיקטוק הזה כבר כמעט שנתיים. ברפרטואר שלו ניתן למצוא סרטונים בהם הוא שר, רוקד ריקודי טיקטוק שונים וגם משחק קטעים קצרים. הוא אפילו אירח כמה כוכבי רשת ואת פריס הילטון, שמשחקת באחד הסרטונים את בת הזוג של קרוז. אבל הסרטון הכי ויראלי היה כאמור הריקוד של וונסדיי, שכבר הגיע לכמעט 60 מיליון צפיות, לעומת כמה עשרות מיליונים לשאר הסרטונים.

@deeptomcruise @parishilton and I are #sliving ♬ Aesthetic - Tollan Kim

אבל לא רק טום קרוז קיבל דיפ-פייק. ברשת הטיקטוק תוכלו למצוא גם חשבונות לרוברט פטיסון וקיאנו ריבס שקיבלו דיפ-פייק. לחשבון המזויף של כוכב המטריקס אפילו עלה סרטון שהפך לוויראלי עם מעל 130 מיליון צפיות.

@unreal_keanu Life with a girlfriend. #keanureeves #relationship #girlfriend ♬ original sound - Unreal Keanu Reeves

העבודה עצמה על דיפ-פייק היא לא פשוטה. כריס אומה, האמן שעומד מאחורי עמוד הטיקטוק של טום קרוז המזויף, טוען שלא מדובר רק בלחיצת כפתור פשוטה. למרות זאת, ככל שהזמן מתקדם - כך גם הטכנולוגיה, וחוקרים של האו"ם מצאו כי ניתן לכתוב נאום דיפ-פייק ב-13 דקות בלבד. כל עוד הנושא לא מוסדר מבחינה חוקתית, ככל שיהיו יותר תוכנות להכנת דיפ-פייק, אנחנו יכולים לצפות שיותר אנשים ינסו להשתעשע עם הנושא ובהתאם נמצא יותר שימוש לרעה בטכנולוגיה. פורנו נקמה או סרטונים של סלבריטאים במצבים מביכים כאלה ואחרים יכולים לצוץ על בסיס יומי ככל שיהיה קל יותר להשתמש בטכנולוגיה.

מספר מדינות כבר החלו לעבוד על חוקים שונים שאמורים לאסור על שימוש בדמויות פוליטיות, אך החקיקה תמיד מתעכבת לעומת הטכנולוגיה. גם הרשתות החברתיות כמו טוויטר, פייסבוק וטיקטוק זוכות לביקורות רבות על כך שהן לא מורידות מספיק מהר תכנים מהסוג הזה, למרות שחלקן כבר מחזיקות במדיניות שמטרתה למנוע את השימוש לרעה בטכנולוגיה. 

הרוסים לוקחים את זה צעד קדימה

ברוסיה, מדינה בה החוקים לא ממש מתיישרים מבחינה בינלאומית, הפיקו אפילו סדרת רשת קצרה שעשויה משחקנים הוליוודיים שמגיעים למדינה ומנסים להתאקלם בה. כל השחקנים עשויים בדיפ-פייק וכוללים את ברוס וויליס, קיאנו ריבס, מרגו רובי וכוכב הסדרה שהעלילה סובבת סביבו - ג'ייסון סטיית'האם. הסדרה עלתה לאוויר ביוטיוב, אך נמחקה כבר מכיוון שמפרה זכויות יוצרים כמובן. כן ניתן עדיין למצוא דוגמאות לסדרה שהיינו רוצים אולי לראות במציאות.

כיצד אפשר לזהות דיפ-פייק?

דבר ראשון הוא לשאול את עצמכם האם משהו נראה לי פה "מוזר"? תזוזות לא חלקות בפנים, צלליות בעצמות הלחיים ומתחת לעיניים שנראות לא תואמות לתזוזה, האם הפה זז בצורה לא טבעית? אחת הבעיות של הטכנולוגיה כיום היא השיער, ולפעמים תראו תזוזה לא נכונה של שיערות או חוסר עקביות במיוחד בשיער פנים.

יש כמובן גם עניין של תוכן. תשאלו את עצמכם האם הגיוני שטום קרוז יעלה סרטון זוגי עם פריס הילטון, או האם יש סיבה שברק אובמה יגיד את המשפט שהרגע שמעתם. הרבה פעמים חיפוש פשוט ברשת יעשה לכם את העבודה, אם תכתבו בחיפוש בגוגל מילות מפתח על הסרטון, תוכלו למצוא כתבות באתרי חדשות שיאשרו/יכחישו את הווידאו. וכמובן ששימו לב מי מעלה את הסרטון עצמו, האם הוא נראה לכם כמו חשבון לגיטימי?

אם אתם עדיין מתלבטים על אמינות הסרטון, נסו לרשום משפט שלם שנאמר בו, גוגל יוכל למצוא את הציטוט בתוך כתבות ברשת. תמיד אפשר גם לעשות צילום מסך לסרטון ולעשות חיפוש תמונות הפוך בגוגל.