בר רפאלי (צילום: אייל נבו מתוך מגזין "מקסים")
לצנזר את זה? לא בשביל זה המציאו את האינטרנט מלכתחילה? | צילום: אייל נבו מתוך מגזין "מקסים"

בתחילת השבוע החלה בדובאי ועידה עולמית של סוכנות האו"ם לטלקומוניקציה (ה-ITU). הסוכנות שאחראית לקבלת החלטות ממשלתיות על אמצעי התקשורת התכנסה לראשונה על מנת לדון ולבצע שינויים בתקנון התקשורת הבינלאומי (ITR ) בנושא חופש האינטרנט.

לקראת הוועידה העלו מספר מדינות החברות ב-ITU, בראשן סין, רוסיה, סוריה ואיראן, הצעות לשינויים בתקנון התקשורת הבינלאומי שיאפשרו שליטה הדוקה יותר על רשת האינטרנט העולמית. מדינות אלה מבקשות לשנות את המבנה הקיים של האינטרנט, תוך העברת השליטה על המתרחש ברשת לידי הממשלות. זאת בשונה מהמצב הנוכחי שבו האינטרנט מתופעל על ידי בעלי עניין רבים, דוגמת חברות אינטרנט.

אל מול הצעות אלה מובעת התנגדות חריפה מצד ארצות הברית, קנדה, מדינות המערב אליהן הצטרפה גם ישראל, וכן חברות אינטרנט ובראשן גוגל. לדידן, שינויים מעין אלה יגבירו את היכולת של מדינות לפגוע בחופש האינטרנט, ובתוך כך בחופש הביטוי, בשקיפות ובניטרליות התעבורה ברשת.

אין תמונה
"במסווה של הגנה על ילדים ומניעת דואר זבל, מדינות רבות רוצות לקבל לגיטימציה לחסימת תכנים". עו"ד שוורץ

ישראל לא מצנזרת

אמש (ג'), איגוד האינטרנט הישראלי גיבש ביחד עם משרד התקשורת נייר עמדה תקיף המביע התנגדות חריפה לפגיעה בחופש האינטרנט. במקביל פעל האיגוד בזירה העולמית במהלך החודשים האחרונים על מנת להיאבק בהעברת השליטה ברשת לידי הממשלות. האיגוד גם התעתד לשלוח לוועידה בדובאי את עו"ד מי-טל גרייבר שוורץ, סמנכ"ל קשרי ממשל ומשפט באיגוד, על מנת שתוכל להשמיע את קולה של מדינת ישראל בפני שאר המדינות החברות בסוכנות האו"ם, אך אתמול ברגע האחרון בוטלה הטיסה. נכון לעכשיו, אין כל נוכחות של נציג ישראלי בוועידה.

"כוחות הביטחון בדובאי הערימו עלינו קשיים רבים מבחינה ביטחונית, כך שלבסוף ברגע האחרון נפלה ההחלטה שאני לא יכולה לנסוע, למרות שהייתי אמורה להיות הנציגה הישראלית היחידה בוועידה. אמנם גם לישראל יש מקום מסביב לשולחן האו"ם, אך לפחות נייר העמדה שלנו מופיע באתר הסגור של ה-ITU וחשוף לעיני הנציגים של כל המדינות".

על אף שהדיונים נעשים בדלתיים סגורות עו"ד גרייבר שוורץ מעודכנת בכל המתרחש. "הוועידה החלה רק אתמול אך כבר מתנהלת בטונים רמים ובצעקות", היא מספרת.

-מי צועק הכי הרבה?
"גוגל, היא אחת מהצועקות הראשיות. המדינות שהכי יוצאות נגד השינויים הן ארה"ב והמדינות האירופיות, הן בצד הנכון של המפה".

-אם כך, אולי אין לישראל הקטנה סיבה להילחץ?
"לכאורה נוצרת תחושה שמצבנו טוב, אבל לא בטוח בכלל שמדינות המערב ינצחו. מתוך 193 מדינות החברות באו"ם כמחצית דווקא תומכות בשליטה של הממשלות על האינטרנט. יש המון מדינות שתומכות בשינויים כאלה -  מדינות בדרום אמריקה, מדינות באפריקה, מדינות קטנות שונות שזו המדיניות שלהן. ההשפעה של ארצות הברית בעת הצבעה באו"ם זהה לזו של מדינה קטנה כמו ישראל. זו הסיבה שאנחנו ומדינות המערב נלחמים עכשיו כל כך קשה – זהו רגע שיא שעשוי לשנות את כל מה שידענו לגבי רשת האינטרנט".

- מה כתוב בנייר העמדה הישראלי?
"כתוב שאנחנו לא מוכנים לקבל את ההצעה לשינוי הכללים הקיימים כיום בתקנון התקשורת הבינלאומי, שאנחנו תומכים באינטרנט פתוח, חופשי, ניטרלי. המסמך שלנו מסביר למה השינויים לא יהיו טובים ויביאו למצב של יכולת צנזורה על האינטרנט, של סגירות על האינטרנט".

-האם אתם גם מתנגדים באיגוד האינטרנט הישראלי לשינויים שהוצעו לגבי הגנה מפני דואר זבל או מפני תכנים שעלולים לפגוע בילדים?
"מבחינתנו אלה תירוצים. במסווה של הגנה על ילדים ומניעת דואר זבל, מדינות רבות רוצות לקבל לגיטימציה לחסימת תכנים, להטלת צנזורה. זה יאפשר להן לדעת מאיפה מגיעה כל תכתובת או פריט שעובר באינטרנט. צריך להבין שמדובר בוועידה של האו"ם וכל החלטה שתתקבל בוועידה מחייבת את כל המדינות החברות באו"ם, כולל את ישראל".

עו"ד גרייבר שוורץ מתארת מצב של "פיפטי-פיפטי" מבחינת רמת ההיתכנות שהשליטה ברשת האינטרנט תילקח מבעלי עניין רבים (חברות אינטרנט מסחריות, אנשים ציבוריים, גורמי ממשל) ותועבר לידיהם של גורמים ממשלתיים בלבד. "העמדות קיצוניות מאוד בשני הצדדים", היא אומרת. "ייתכן שייאלצו לסגור את הוועידה עם ניסיונות שכנוע והגעה לפשרות ולהסכמות על סעיפים שונים, ולא בהצבעה גורפת של בגד ונגד".

-האם יש הבדל בין העמדה הישראלית לבין זו של שאר מדינות המערב?
"בעמדה הכללית כולן אומרות אותן אמירה, אבל לכל מדינה יש סעיף שהיא מוכנה להתפשר עליו".

-על מה ישראל מתפשרת?
"על כלום. הכללים המקוריים שנקבעו בשנת 1988 לא צריכים להשתנות".

-אם יתקבלו ההחלטות שאת חוששת מפניהן, כיצד זה עלול לפגוע בגולשים בעולם ובישראל בכלל?
"ב-14 בדצמבר, כשתסתיים הוועידה, האינטרנט לא ישותק, אבל בעוד שנה מהיום - העולם של האינטרנט ישתנה לחלוטין. כל מדינה תצטרך לקבל את ההחלטות המקומיות שלה לאור ההחלטות העולמיות ותהיה לה לגיטימציה לחוקק חוקים שחוסמים ומצנזרים. זה אומר שכל דבר שאדם מפרסם בפייסבוק יוכל להיות מצונזר על ידי המדינה, שחיפושים בגוגל יצונזרו, שבר רפאלי תצונזר בהקשרים מסוימים בחיפושים לצורך העניין. מה שקרה לאחרונה בתורכיה, שהאינטרנט נחסם כדי שלא יצייצו – זה מה שיקרה בהרבה מדינות. בארץ שלנו, כל מיני הצעות חוק לצנזורה מהסוג שהוצע בעבר על ידי ח"כים בכנסת דוגמת אמנון כהן וליה שמטוב יתרבו ויזכו ללגיטימציה רבה. שנה מהיום – אנחנו גולשים באינטרנט אחר".

 >> בואו להיות החברים של נקסטר בפייסבוק