אפליקציית העברת המסרים וואטסאפ לא מעוניינת להיות רק אפליקציה שדרכה שולחים הודעות. וואטסאפ רואה את ההצלחה של קהילתיות בטלגרם, ומעוניינת גם. הערב חושפת האפילקציה מבית מטא (לשעבר פייסבוק) כי הקהילות בדרך גם אליה בדמות פיצ'ר חדש שיגיע בהמשך השנה למשתמשים ברחבי העולם.

המטרה של הפיצ'ר החדש הוא לחבר קבוצות נפרדות שנמצאות באותה קהילה תחת מטרייה אחת ובמבנה מתאים. לדוגמה, ארגון כמו בית ספר יוכל לנהל את קהילת ההורים בצורה אופטימלית: בקהילה תהיה קבוצה כללית ששם יהיו הכרזות מצד מנהלי הקהילה (אלו יהיו מנהל או מנהלת בית הספר), ובתוך הקהילה יהיו קבוצות שונות כמו "הורי כיתה ג'", "חוג רובוטיקה" ו"טרמפים לבית הספר מדרום העיר". המשתמשים יוכלו לקבל עדכונים שנשלחו בקבוצה ייעודית לקהילה כולה ו"לארגן בקלות קבוצות דיון מצומצמות יותר בנושאים הרלוונטיים לקהילה".

איך זה יעבוד? לאחר שקיבלתם אישור להצטרף לקהילה בוואטסאפ, תראו רשימה של קבוצות שתוכלו לבחור ולהתחבר אליהם. הפיצ'ר למעשה מאפשר למשתמשים להתמקד בנושאים שרלוונטיים עבורם מתוך כל האפשרויות שיש בקהילה. עם זאת, וואטסאפ הבינה שהיא צריכה לספק דרכים פרטיות ומאובטחות לתקשר ולכן מנהלים, לצורך העניין, יוכלו לבחור איזה קבוצות יהפכו לחלק מהקהילה - בין אם זו קבוצה חדשה או קבוצה קיימת. למנהלים תהיה גם היכולת להסיר חברים מהקהילה.

 

קהילות לוואטסאפ (צילום: WhatsApp, אוטו)
קהילות בוואטסאפ | צילום: WhatsApp, אוטו

שיחות קוליות עם עד 32 משתמשים

כשיוצרים קהילה חדשה, צריך שיהיו כלים הרבה יותר משמעותיים וחזקים כדי להתמודד עם סכנות או מורכבויות שיכולות לצוף. לכן וואטסאפ מכריזה על יכולות חדשות לקבוצות, בין אם הן חלק מקהילה או לא, שיגיעו למשתמשים בשבועות הקרובים: ראשית, מחיקת תגובות משתמשים מצד מנהל. משמע מנהלים יוכלו להסיר הודעות שגויות או בעייתיות מהקבוצה, כך יהיה רשום שהתגובה נמחקה על ידי המנהל. שנית, "תגובות אימוג'י" - בדומה לאפליקציות אחרות, יהיה אפשר לסמן תגובה בלייק, לב, אימוג'י כועס וכן הלאה, כדי להגיב במהירות ולא להציף את השיחה בעוד הודעות.

בנוסף, וואטסאפ מגדילה את אפשרות שיתוף המסמכים עד 2GB, כדי שמשתמשים יוכלו לעבוד על פרויקטים כבדים יותר ביחד. ולבסוף, שיחות קוליות מרובות משתתפים - וואטסאפ תאפשר לעשות שיחה קולית עד 32 משתמשים בעיצוב חדש לחלוטין. כיום ניתן לבצע שיחה משותפת עם עד שבעה משתמשים. 

משתמשים יוכלו לשלוט על החוויה שלהם בקהילה כמו דיווח על קהילות/קבוצות/הודעות פוגעניות ולהתאים את מאפייני הפרטיות. בנוסף, וואטסאפ תאפשר למשתמשים לעזוב קבוצה "בשקט", משמע בלי שכל חברי הקבוצה יקבלו התראה על כך. יתרה מכך, כדי לשלוט על פייק ניוז ומידע מוטעה שיש ברשת, וואטסאפ קבעה כי יהיה ניתן לעשות "העבר" להודעות שכבר הועברו רק לקבוצת אחת בכל פעם, בעוד שהיום ניתן להעביר ל-5 קבוצות במקביל. כך וואטסאפ מאמינה שתצליח להקטין את הפצת המידע המוטעה והכוזב בקרב קהילות.

בתדריך לעיתונאים שוואטסאפ קיימה היא אמרה כי ההצפנה מקצה לקצה תמשיך להיות רלוונטית גם בקהילות - ואף ציינה שטכנולוגיה כזו הכרחית במיוחד בקהילות כדי להגן על פרטיות ובטיחות האנשים. לצד ההצפנה, מספר הטלפון של חברי הקהילה יהיו גלויים רק למנהלי הקהילה ולמשתמשים שנמצאים איתם בקבוצות משותפות בתוך הקהילה. במקביל, החברה לא תאפשר לבצע חיפוש בוואטסאפ ולהגיע לקהילות שונות, כדי לשמור על הפרטיות.

למעשה החיסרון בהצפנה מקצה לקצה, שאם יש תכנים אסורים או מסוכנים בקהילה, וואטסאפ לא תוכל לדעת על זה אלמלא מישהו יחליט לדווח. כך בעצם החברה ממשיכה לעודד משתמשים לדווח על קהילות והודעות בעל אופי בעייתי. "כאשר נתוודע לקהילות העוסקות בתוכן פוגעני, כמו הפצת חומרים פדופיליים, תיאום אלימות או סחר בבני אדם, וואטסאפ תחסום חברי קהילה יחידים או מנהלים, תפרק את הקהילה, או תחסום את כל משתמשיה. נסתמך על כל המידע הבלתי-מוצפן, כולל שם הקהילה, התיאור שלה ודיווחי משתמשים, כדי לנקוט בפעולות המתאימות", נכתב בהודעת החברה.

בוואטסאפ אומרים שאין כרגע תכנון לגבות תשלום מקהילות. לשאלת גלובס, לא מתוכננות כרגע קבוצות "סודיות" בקהילה, משמע כל הקבוצות בקהילה יהיו פתוחות לכל חברי הקהילה.

הכתבה פורסמה במקור באתר גלובס