פייסבוק כבר רגילה לספוג ביקורת על התנהלותה כלפי משתמשים, אבל בשבוע שעבר היא ספגה ביקורת מכיוון לא צפוי דווקא: כישלונה בהתמודדות עם חשבון פייסבוק שהיה פתוח לכל משתמש שרצה לנצל אותו לצרכיו.
לפני עשרה ימים פתח כתב האתר Death and Taxes ג'ון ווייקס חשבון פייסבוק ניסיוני, שאת פרטי הכניסה אליו הוא פרסם בטוויטר כחלק מניסוי שזכה לשם PublikFacebook. הוא הזמין את הגולשים להתחבר לחשבון ולעשות בו ככל העולה על רוחם.
שעה לאחר מכן נרשמה פעילות ראשונית, כשגולש מברקלי נכנס לחשבון וניסה לשנות את הסיסמה. ווייקס איפס אותה במהירות כדי לאפשר לגולשים אחרים להתחבר לחשבון. והם אכן עשו זאת: תוך זמן קצר שונה שם החשבון מג'ון סמית' (ה"ישראל ישראלי" האמריקאי) למקסימיליאן מאנינג וגולשים החלו לשנות את תמונות הפרופיל והקאבר שלו בתדירות גבוהה.
גם פרטיו הביוגרפיים זכו לשינויים תכופים, כאשר גולשים העניקו למשתמש הציבורי מקומות מגורים ועבודה שונים ומשונים. אחד המשתמשים אף ניסה לנצל את החשבון הפתוח כדי להטריל לקוחות של רשת המזון המהיר האמריקאית טאקו בל. הוא שינה את תמונות הפרופיל והקאבל ללוגו הרשת והחל להגיב למתלוננים בעמוד הפייסבוק של החברה. כמה מהם אפילו האמינו שמדובר בנציג אמיתי, למרות התגובות המשונות ("הרוטב החדש והניסיוני שלנו עשוי מאשכי פרה").
ארבעה ימים לאחר תחילת הניסיון היו למשתמש הפתוח יותר מ-150 חברים ויותר מ-300 לייקים, כולל לייק וביקורת מחמיאה לדאע"ש, בה נכתב: "מקום נחמד, מזג האוויר היה נחמד, אנשים היו ידידותיים, עיזים היו סקסיות. 10/10 מומלץ".
אך הנתון המעניין ביותר היה כמות הכניסות: במשך אותם ארבעה ימים נרשמו 135 התחברויות לחשבון מכל רחבי העולם. מספר כזה של התחברויות מרוחקות היה אמור להפעיל אזעקות אמת במערכת פייסבוק, אך הרשת החברתית לא ראתה שום צורך בהתערבות בפעילות החשבון. רק לאחר שפרסם כתבה על הניסוי, דיווח אחד הקוראים על החשבון לחברה והביא לחסימתו ביום שלישי שעבר.
בכתבה מסביר ווייקס כי פייסבוק כנראה אינה מודאגת מפעילות חריגה כמו זו שהתבצעה בחשבון שפתח, כל עוד היא מתנהלת כפי שפייסבוק רוצה שחשבונות יתנהלו: "אני מנחש שהחשבון פשוט התנהג כמו משתמש הפייסבוק האידיאלי - הציע חברויות, עשה לייק למותגים, שיתף פוסטים בהמונים וכולי. במובן מסוים, הפרופיל נראה מוצלח יותר מרוב החשבונות האמיתיים בפייסבוק".
הוא ציין כי כשניסה לשחזר את הניסוי בטוויטר ובאינסטגרם, החשבונות נחסמו במהירות - אך יש לציין כי במקרה טוויטר הדבר אירע לאחר שמשתמשת קטינה שהוטרדה על ידי משתמש בחשבון הפתוח דיווחה עליו לחברה.
פייסבוק, מצידה, הסבירה בתגובה לביזנס אינסיידר כי "הסיבה שהחשבון לא זוהה כמזויף מוקדם יותר: ההגנות הראשוניות שלנו מחשבונות מזויפים כוללות לעתים קרובות אתגרי קאפצ'ה כדי לסייע במניעת פעילות אוטומטית, לא כדי להרחיק משתמשים אמיתיים מחשבונות חדשים. פעילויות חשודות אחרות נתפסות ככלל על ידי מערכות נוספות או מדווחות על ידי אנשים שמשתמשים בכלי הדיווח שלנו". במלים אחרות: כל עוד המשתמש שהתחבר לחשבון הצליח להוכיח שהוא בן אדם ולא תוכנת מחשב - פייסבוק לא תעשה לו דבר אלא אם ידווח על ידי משתמש אחר.