אדם ביסמוט ז״ל, אחד מלוחמי המילואים שנפלו באסון הקשה שאירע אמש ברצועת עזה, ייסד לפני מספר שנים את חברת סייטביט לאחר שהיה עד למקרה טביעה. ביסמוט התראיין ל-mako לפני כשנה וחצי וסיפר על החזון שלו, למנוע מקרי טביעה ולהציל חיים.

הסטארטאפ יוצא הדופן של ביסמוט הגיע גם לעיניו של נאס דיילי (נוסייר יאסין), הבלוגר המצליח שפרסם סרטון בהשתתפותו. בשעות האחרונות, עם היוודע דבר נפילתו, כתב הבלוגר בתגובה לפרסום מחדש של הסרטון: ״נוח על משכבך בשלום״.

זהו הראיון המלא איתו, כפי שפרסמנו בשנת 2022.

 

אדם ביסמוט, סייטביט (צילום: שגיא אוחיון)
אדם ביסמוט, סייטביט | צילום: שגיא אוחיון

בתחילת השבוע דווח כי ילד בן 11 טבע בחוף בתל אביב. המקרה הקשה מצטרף לסטטיסטיקה כי בעונות הרחצה 2020, 2021 ומאפריל עד יוני 2022 - טבעו למוות 65 אנשים בחופי ישראל. בעולם טובעים כל שנה למוות כ-400 אלף איש, וכ-80% מהתאונות נגרמות במקומות שבהם אין כיום שירותי הצלה.

על רקע הנתונים האלו, חברת סייטביט (SightBit) הישראלית פיתחה טכנולוגיה חדשנית, שמזהה מצבי סכנה בים, ומזעיקה מציל למען ביטחונם ובריאותם של המתרחצים.

"הייתי בים המלח והייתי עד למקרה טביעה. אנשים לא יודעים, אבל גם בים המוות יכולים להתרחש אסונות", מספר אדם ביסמוט, בן 33, מייסד החברה. ביסמוט היה סטודנט לתואר שני במנהל עסקים במחלקת יזמות, וחשב לעצמו כיצד ניתן להשתמש בטכנולוגיות חדשות כדי לעזור לשירותי הצלה להגיב מהר יותר, גם במקומות ש"אין להם עיניים". במהלך לימודיו הוא נחשף ליכולות של בינה מלאכותית והבין "שחייב להיות כלי עזר לשירותי הצלה שיכול לתת להם עיניים נוספות".

איך הטכנולוגיה עובדת?

הטכנולוגיה של סייטביט מתבססת על מצלמות המותקנות לאורך קו החוף, מערכת סייטביט מקבלת את הווידיאו מהמצלמות בזמן אמת ומנתחת אותו כמו עין אנושית. האלגוריתמים של החברה הם היחידים שיכולים לקרוא את התנועות של המים ולהבין את המשמעות. כלומר, אם בבריכה המים עצמם לא משתנים ומזג האוויר לא משפיע על מצב המים, בים ובחופים מצב המים מאוד קריטי כדי לדעת אם מישהו נמצא בסכנה.

"היכולות של החברה 'לקרוא' את מצב המים מאפשרות לנו להבין מי הולך להיות בסכנה בעוד מספר רגעים. המערכת יכולה לזהות את כל הגורמים בים המובילים לסכנה, כמו זרמי סחף וזרמי פריצה, גובה הגלים ומה המשמעות של מצב המים ביחס לרוחצים הנמצאים בים. בעזרת המערכת אנחנו יכולים להגיד למציל מי בעוד כמה רגעים יהיה בסכנה, אפילו לפני שהבן אדם במים יודע שהוא נמצא בסיכון, ובכך יכולים המצילים לבצע פעולות מנע ובסופו של דבר להציל חיים", מסביר ביסמוט.

לדברי ביסמוט, היכולת לתת כלי לשירותי הצלה שתומך בהם בעבודה העיקרית שלהם, שהיא התצפית, היא game changer. "אנחנו נותנים למציל אפשרות להשקיע ולהתמקד בדבר שהוא עושה הכי טוב וזה להציל. המערכת יודעת לזהות גם ילדים שנמצאים לבד ליד קו המים, האלגוריתמים שלנו מזהים מי התא המשפחתי שאיתו הגיע הילד, ואם הוא נמצא לבד ללא אותו תא משפחתי - אנחנו נותנים התראה, גם אם מבוגר אחר עומד לידו, שאינו מאותו התא משפחתי. המציל יכול לדעת בכל זמן נתון - כמה אנשים נמצאים באותו מקום שמותקנת בו המערכת, מתי נכנס מישהו לאזור מסוכן, ולהפעיל גורמים נוספים כאשר הוא מזהה סכנה, כמו הקפצת סיור וכוחות הצלה". 

מערכת סייטביט עובדת על מגוון רחב של מכשירים - מוניטור בסוכת המציל, טאבלט אצל סייר, מוקד עירוני, סמארטפונים ועוד, וההתראות יכולות להתקבל במייל ובוואטסאפ לכל מכשיר שהוגדר. בנוסף, המערכת יודעת לכרוז באופן אוטומטי כשהיא מזהה סכנה - למשל, אם ילד עומד להיכנס למים לבד, המערכת תשדר התרעה קולית שתמנע מהילד לבצע את הצעד הנוסף ולהיות בסכנת חיים.

המערכת פועלת כיום בחוף המצודה באשדוד, שם למצילים יש מוניטור בסוכות ההצלה והמצלמות מותקנות כקילומטר ממנה. "הם מקבלים התראות לגבי המצב שם ויודעים להגיב לאירועים, בלי להיות נוכחים באותו מקום. למצילים היום יש הרבה כלים שמאפשרים להם להתנייד במהירות ולהגיע לכל נקודה, לדוגמה אופנוע ים, ורק מה שחסר להם זה המידע לאיפה להגיע ומתי להגיע", מסביר ביסמוט. "אני זוכר שראיתי במצלמות באשדוד שחבורה של ילדים קטנים, בני לא יותר מ-10, הגיעה לבד לחוף, והמים היו מאוד מסוכנים. המערכת כרזה להם ברגע שהם עמדו להיכנס למים, והילדים ישר התרחקו משם".

המערכת צריכה להיות במקומות עם מציל? 

"המערכת נותנת את הערך הכי גבוה, כאשר היא מותקנת לא באזור שיש שירותי הצלה, אבל באזור שיש מישהו שיכול להגיב בזמן סביר. במציאות כאשר מישהו טובע, מקפיצים אנשים שבאזור דרך מוקדי החירום, כלומר כמעט תמיד יש מישהו שמגיב לאותם אירועים. אנחנו מקצרים את זמן התגובה ומאפשרים להגיב יותר במהירות. המערכת יכולה להתחבר לסוכות הצלה בקרבת מקום, למוקד העירוני, לשלוח הודעות בטלפונים לסיירים, במייל למנהלים או דרך כל כלי שיאפשר להם לקבל את המידע ולשלוח כוח תגובה במידת הצורך".

אמנם אנחנו נמצאים בשיא הקיץ, אבל החברה מסייעת גם לרשויות מקומיות לזהות הצפות גשמים בחורף. "לנו בתור חברה שמפתחת ניתוח תמונה למים, יש יכולות מאוד מתקדמות לזהות דפוסי מים באשר הם", מספר ביסמוט. "ביצענו מספר התאמות וביצענו פיילוט עם רשות מקומית גדולה בארץ, והתוצאות היו מעולות. המערכת שלנו מתחברת בצורה מאוד קלה למצלמות הפרוסות ברחבי העיר, מנתחת את המידע כאשר מתחיל לרדת גשם, וכאשר היא מזהה הצטברות של מים, היא מתריעה לפני שההצפה מתחילה להיות מסוכנת. כך הרשות יכולה לבצע פעולות מנע ולמנוע נזק לחיים ורכוש. אנחנו יכולים להגיד איזה פעולות צריך לבצע כדי לשחרר את ההצפה ואפילו למנוע אותה. המערכת יכולה לזהות כאשר מכונית נתקעת בהצפה ומישהו נמצא בתוכה ובכך לשלוח לו כוח חילוץ מהיר. 

ההתחממות הגלובלית תוביל לכך שהצפות במרחב העירוני יהיו אתגר מאוד משמעותי לרשויות מקומיות, אנחנו רואים מה קרה בגרמניה לפני מספר חודשים ומה קורה כל יום מסביב לעולם בגלל ההצפות. אותה רשות ביקשה להרחיב את הפיילוט בחורף הקרוב מ-4 מצלמות ל-20 מצלמות, ואנחנו שמחים שיש לנו יכולת לתרום גם באזורים שמחוץ לחוף".

החברה מתכננת להתרחב לארה"ב, ובעוד כחודש תציג בקליפורניה ובניו יורק.  "אנחנו הולכים להציג לארגונים הגדולים ביותר, כמו רשות הפארקים של ניו יורק, ולעשות איתם 4 הדגמות במתקנים שלהם. הם ציינו שיש להם מחסור עצום במצילים ומערכת כמו שלנו יכולה לתמוך במצב המאתגר. בנוסף, אנחנו הולכים להציג לחופים הגדולים בקליפורניה כמו הנטינגטון ביץ'", אומר ביסמוט.

 
קרדיט לתמונות: חברת סייטביט SIGHTBIT מבית החממה הטכנולוגית InNegev