למקלט לנשים מוכות של נעמת מגיעות מאות נשים בשנה, שברחו עם הילדים מהבית בגלל סכנה ברורה ומידית לחייהן מכיוון בני הזוג שלהן. חלק מהאלימות המופעלת כלפי אותן נשים היא אלימות כלכלית הבאה לידי ביטוי, בין היתר בדרישה מצד הבעלים לרשום את כל החובות, והחשבונות על שם האישה.

כשהן מגיעות למקלט, אחד הדברים שהצוות עוזר להם בו הוא להתנתק כלכלית מהחשבונות המשותפים. אבל בעוד שבבנקים יש אמנה (משנת 2017) בדיוק למקרים כאלו, בהם הבנק פועל בכלים שונים כגון הקפאת החשבון המשותף ופתיחת חשבון חדש לאישה המוכה, בחינת אפשרות הסדר חלוקת חובות בין האישה לבעל האלים והשהיית הליכים בהוצאה לפועל – לחברות התקשורת אין אמנה כזו.

להערכת צוות נעמת יש כ-150 מקרים בשנה של נשים, שמבקשות להתנתק מחברות התקשורת, אבל נדרשות לשם כך להחזיר ציוד. מכיוון שהן לא יכולות לחזור הביתה מפחד שירצחו אותן, חברות התקשורת ממשיכות להעביר אותן מנציג לנציג, לו הן נאלצות להסביר את מצבן, והחשבונות בינתיים הולכים ותופחים.

למערכת שלנו הגיע מקרה על אישה שכבר מספר חודשים מנסה להתנתק מהוט, שמסרבת לנתק אותה עד שלא תחזיר ציוד. לא משנה כמה פעמים ניסתה האישה להסביר כי אין באפשרותה להביא את הציוד, או לתאם איסוף - הנציגים פשוט העבירו אותה ממוקד אחד למשנהו.

כך היא מספרת ל-NEXT: "אני נמצאת במקלט עם ארבעת ילדיי, הופניתי על ידי שירותי הרווחה, כל החשבונות וההוצאות בבית היו על שמי. כשהגעתי למקלט התברר לי שאני חייבת לשלם להוט עבור המינוי. כשניסיתי להסביר להם שאני וילדיי נמצאים במקלט בגלל סיכון, ושאין לי גישה להוציא דברים מהבית, העבירו אותי מנציג לנציג, שכולם אמרו לי – אנחנו לא יכולים לעשות לך ניתוק, הניתוק מתבצע רק לאחר הסדר חוב והחזרת הציוד. שלושה שבועות היינו עם נציגים בטלפון. אחרי כל מה שעברנו, מוטל עליי עול של 307 שקלים בחודש, והחוב רק תופח ותופח".

 נציין, כי ברגע ש-NEXT פנתה להוט בבקשה לסייע התברר שיש נציג שמכיר את המקרים הללו ומסייע, אבל ככל הנראה שאר הנציגים בחברה לא מכירים את זה. המקרה נפתר באופן מידי לשביעות רצונה של הלקוחה, אבל הבעיה היא שורשית: מדוע כל פעם צריך לטרטר נשים שגם ככה עולמן חרב עליהן ולא לייצר אמנה גם לחברות התקשורת?

בנקודה הזו פנינו למשרד התקשורת ויש לציין שהם נרתמו באופן מידי למשימה, וכמה ימים לאחר שהסברנו את הבעייתיות שבהן נתקלות נשים מוכות - הם כינסו דיון ראשוני על מנת להתניע את המהלך, ובהמשך אף לזמן את כל חברות התקשורת כדי לייצר אמנה דומה לזו של הבנקים. לשם כך כבר מונתה אחראית, מיכל ויזן, שממונה על שוויון מגדרי ויועצת מנכ"לית לענייני נשים, והיא התחילה לפנות למקלטים כדי להבין את הבעיה והצורך. בשלב השני היא תדבר עם חברות התקשורת והם ינסו יחד להרכיב את האמנה, שתפתור את הבעיה ותיתן טיפה אור לנשים האלו.