משרד המשפטים האמריקאי מאשים את אפל בהפעלת מונופול בלתי חוקי בשוק הסמארטפונים, בתביעה חדשה שהוגשה היום (חמישי) ומבקשת לבטל את דפוסי התאגיד, שמערים לא מעט קשיים על לקוחותיו, אך גם על המתחרים שלה.

לצד 16 תובעים כללים ממדינות שונות בארה"ב, משרד המשפטים האמריקאי מאשים את אפל בהעלאת מחירים עבור צרכנים ומפתחים – תוך כדי הפיכת הלקוחות לתלותיים יותר במוצר. הצדדים טוענים כי ענקית הטכנולוגיה מטילה הגבלות חוזיות על מפתחים במטרה למנוע היווצרות תחרות.

"אפל מפעיל את כוחה המונופולי כדי להוציא יותר כסף מצרכנים, מפתחים, יוצרי תוכן, אומנים, מוציאים לאור, עסקים קטנים וסוחרים", נכתב בהצהרת משרד המשפטים האמריקאי, שהצביע על מספר דרכים שבהן שמרה אפל לכאורה על השיטה, באופן לא חוקי כאמור.

בין היתר, משרד המשפטים ציין מספר נקודות:

  • על ידי שיבוש אפליקציות גדולות שכוללות תוכנות שונות ועלולות להוריד את השימוש במערכת ההפעלה של אייפון ובכך להקל על משתמשי אפל לעבור למתחרים.
  • חסימת אפליקציות מבוססות ענן עבור שימושים כמו משחקי וידאו שיורידו את הצורך בחומרה יקרה יותר. על משתמשי אייפון לעבור למכשירים מתחרים.
  • הורדת איכות שליחת ההודעות ותמונות בהודעות אס.אמ.אס למכשירים מחוץ לאקו סיסטם של אפל.
  • הגבלת הפונקציונליות של שעונים חכמים של צד שלישי עם האייפונים שלה והערמת קשיים על משתמשי השעונים של אפל לעבור מהאייפון עקב בעיות תאימות למכשירים אחרים.
  • חסימת מפתחי צד שלישי מליצור ארנקים דיגיטליים מתחרים עם פונקציונליות הקשה על מסוף לתשלום עבור האייפון.

"במשך שנים אפל הגיבה לאיומים תחרותיים על ידי הטלת סדרת חוקים חוזיים והגבלות קשים ליישום שאפשרו לה לדרוש מחירים גבוהים יותר מצרכנים, להטיל עמלות גבוהות על מפתחים ויוצרים ולצמצם אלטרנטיבות של תחרות מצרכנים" מסר ראש חטיבת ההגבלים העסקיים במחלקת המשפטים של ארצות הברית, ג'ונתן קנטר. התיק הוגש לבית המשפט המחוזי בארה"ב עבור מחוז ניו ג'רזי.

בהצהרה, דובר אפל, פרד סיינץ, אמר שהתביעה "מאיימת על מי שאנחנו ועל העקרונות המייחדים את מוצרי אפל בשווקים תחרותיים קשים. אם תצליח, זה יעכב את היכולת שלנו ליצור את סוג הטכנולוגיה שאנשים מצפים מאפל - שבה חומרה, תוכנה ושירותים מצטלבים. זה גם יהווה תקדים מסוכן, שיסמיך את הממשלה לנקוט יד קשה בעיצוב הטכנולוגיה של אנשים. אנו מאמינים שהתביעה הזו שגויה גם בעובדות גם בחוק, ואנחנו נתגונן נגדה בתוקף".

אפל היא ענקית הטכנולוגיה השנייה שמשרד המשפטים תבע בשנים האחרונות לאחר שהגישה שתי תביעות הגבלים עסקיים נפרדות נגד גוגל. עד אז הייתה בצורת ארוכה של מקרי מונופוליזציה טכנולוגית מאז התביעה נגד מיקרוסופט בתחילת שנות ה-2000. התיק נגד אפל כבר שנים בבנייה, עם דיווחים שהופיעו לראשונה ביוני 2019 לפיהם משרד המשפטים יזכה לטפל בחקירות הגבלים עסקיים כלפי החברה.

מפתחי אפליקציות ל-iOS של אפל התלוננו במשך שנים על "הגן הסגור" של הפלטפורמה. בין הבולטות ביותר היו חברות כמו ספוטיפיי שמוכרת שירותי מנויים בתשלום שאפל דורשת 15 עד 30 אחוז מהתשלום שלהם כדי להיות מוצעים בפלטפורמה שלה. בנוסף, לאפל יש אפליקציות משלה שמתחרות באלו שבחנות האפליקציות שלה, המקום היחיד שאפל מאפשרת למשתמשים להוריד אפליקציות מסיבות אבטחה, מה שהעלה אפילו יותר חוסר האמון בקרב מפתחים בשאלה האם הם מקבלים סיכוי הוגן באותו השוק.

אירופה הקדימה את ארה"ב במאמציה לרסן את אפל. היא קבעה כללים חדשים באמצעות חוק השווקים הדיגיטליים כדי לבדוק את כוחם של השחקניות הגדולות בתחום, שכמה מהן מופעלות על ידי אפל. מוקדם יותר החודש, הנציבות האירופית קנסה את אפל ב-1.84 מיליארד יורו (כ-2 מיליארד דולר) בגין תלונה מצד ספוטיפיי על הנהלים המגבילים שלה בחנות האפליקציות. האיחוד האירופי אמר שהחקירה שלו מצאה כי "אפל אוסרת על מפתחי אפליקציות להזרמת מוזיקה ליידע באופן מלא את משתמשי iOS על שירותי מנוי מוזיקה חלופיים וזולים יותר הזמינים מחוץ לאפליקציה".

משרד המשפטים האמריקאי יהיה עם לו"ז צפוף מול עורכי הדין של חברות הטכנולוגיה בשנים הקרובות. היא מסיימת טיעונים בתיק הפצת החיפושים שלה נגד גוגל במאי ולאחר מכן אמורה להתחיל במשפט בתיק על טכנולוגיית הפרסום של גוגל בסתיו.