ממציא הבטקוין, ניוזוויק (צילום: Newsweek)
ממציא הבטקוין, סאטושי נקאמוטו | צילום: Newsweek

 

ביטקוין, המטבע הווירטואלי שמשגע את העולם, חווה סערה אחרי סערה: שווקים שחורים שמתבססים על תשלומי ביטקוין נסגרים על ידי רשויות החוק, בורסות שמאפשרות קנייה ומכירה של המטבע עצמו קורסות בקצב הולך וגובר בעקבות שודי-ענק וממשלות לא מצליחות להחליט האם הן בעד או נגד השימוש במטבע שאין מאחוריו מדינה. אבל דבר אחד נשאר יציב עד היום - המרדף התקשורתי אחר ממציא המטבע.

עתה טוען מגזין ניוזוויק כי הצליח לחשוף את ממציא הביטקוין, לאחר תחקיר של חודשים ועשרות ראיונות שאישרו כביכול את האפשרות שמושא התחקיר אכן פיתח את המטבע הווירטואלי. לפי כתבת המגזין ליאה מק'גראת' גודמן, סאטושי נאקמוטו, כינויו של הממציא המסתורי של ביטקוין, הוא אפילו לא כינוי. זהו שמו האמתי של אזרח יפני-אמריקאי בן 64 המתגורר בדרום קליפורניה, והמודה בחצי-פה כי הוא העומד מאחורי התופעה העולמית הגדולה של השנים האחרונות.

נקאמוטו, שנולד ביפן ב-1949 והיגר לארה"ב עם אימו ואביו החורג בגיל 10, לא מוכן לדבר על ביטקוין. כשהכתבת איתרה אותו, לאחר שעברה לטענתה על כל רישום אפשרי של בני אדם בשם סאטושי נקאמוטו ברחבי העולם, הוא היה מוכן לדבר איתה רק על התחביב שלו - דגמי רכבות. ברגע ששאלה על ביטקוין הוא חדל לענות.

היא החלה להטריד את משפחתו בניסיון לשכנעו להתראיין אך נחלה כישלון חרוץ. אחיו הצעיר, אריק, אמר לה כי סאטושי "מבריק" אך הוסיף כי הוא "מניאק. מה שלא תדעי עליו הוא שהוא עבד על דברים חסויים. הוא לעולם לא יודה שהתחיל את ביטקוין".

עוד ב-NEXTER:

בתו של נקאמוטו, איילין מיטשל (26), הוסיפה כי אביה לא אהב את השלטונות, הבנקים וכל מי שבעמדת כוח, במיוחד לאחר שביתו עוקל בשל חובות בסוף שנות ה-90.

עם זאת, אף אחד מקרובי משפחתו לא ידע לומר בוודאות אם סאטושי, ששינה את שמו הפרטי לדוריאן בשנת 1973, אכן פיתח את ביטקוין. הם רק ציינו כי הדבר אפשרי מבחינת כישוריו בתחומים הרלוונטיים.

ממציא הבטקוין, ניוזוויק (צילום: Newsweek)
השער בניוזוויק | צילום: Newsweek

 

מי שנחשב למפתח הראשי של ביטקוין כיום, גאווין אנדריסן, גם הוא לא ידע לספר דבר על המפתח המקורי, שהוא טורח להדגיש תמיד כי עשוי להיות לא רק אדם אלא גם ארגון. "הוא היה סוג האדם שעל טעות אמתית היה עלול לקרוא לך אידיוט ולא לדבר איתך עוד לעולם", אמר אנדרסן על הגורם מולו תקשר במיילים בלבד מ-2010 עד אפריל 2011. "בזמנו, לא היה ברור שיצירת ביטקוין חוקית. (לכן) הוא עשה מאמצים כבירים כדי לשמור על זהותו בסוד", ולא ענה לאף שאלה שלא היתה קשורה בקוד עצמו. ניתוק הקשר בין השניים הגיע לאחר שאנדרסן סיפר לנקאמוטו כי הוא הולך להופיע בפני ה-CIA בניסיון להרגיע את חששותיהם מביטקוין. מעבר לכך הוא לא יכול היה לספר עליו דבר.כשהבינה הכתבת שאף אחד חוץ מנקאמוטו עצמו לא יכול לאשר או להכחיש את חלקו בפיתוח ביטקוין היא הגיעה לביתו. נקאמוטו הזעיק את המשטרה, אך לפני שכפו עליה לעזוב את המקום הוא אישר באי רצון את חלקו בפיתוח ביטקוין ואמר: "אני לא מעורב בזה כבר ואינני יכול לדון בזה. זה נמסר בידי אנשים אחרים. הם אחראים לזה עכשיו. אין לי עוד כל קשר".

עתה נותר רק לשאול מדוע, אם הוא כל כך קנאי לפרטיותו, פיתח נקאמוטו את המטבע הווירטואלי תחת שמו האמתי. האם, כמו בפעם הקודמת בה טען מגזין הניו-יורקר כי גילה את ממציא הביטקוין, יתברר גם הפעם כי המרדף היה מרדף שווא? ייתכן כי זה כלל לא משנה, כפי שעלה מאחת ההתכתבויות האחרונות בין נקאמוטו לאנדריסן, בה מחה מפתח המטבע על החשיבות המיוחסת לדמותו. "הייתי רוצה שתחדל מלדבר עלי כדמות-צללים מסתורית. העיתונות פשוט הופכת את זה לטענה שמדובר במטבע פיראטי. יותר חשוב (להדגיש את הפן של) הקוד הפתוח ולתת קרדיט לכל התורמים לפיתוח.

עוד סיפורים, תמונות  וסרטונים בפייסבוק של NEXTER