בימים טרופים אלו מדינות שונות שוקלות כיצד ליישם את ההנחיות השונות שהן מטילות על הציבור שלהן. ואם חשבתם שישראל מגזימה בפיקוח ובהנחיות כדי להילחם בהתפשטות הקורונה, חכו שתשמעו איך עושים את זה ברוסיה - המדינה שטענה שבכלל אין לה חולי קורונה. 

אז איך עושים את זה בסגנון הרוסי? הממשל של פוטין פרש רשת רחבה ושנויה במחלוקת של מצלמות בעלות טכנולוגיית זיהוי פנים בכל רחבי מוסקבה, שמשמשת בתור כלי חשוב במלחמה נגד הקורונה. למרות המחאות הרבות של תושבי העיר, ותוך כדי התעלמות מהן, החליטו בעירייה לפרוש את הטכנולוגיה רגע לפני שהמגפה הגיעה למדינה.

מהחודש שעבר, אלפי תושבי העיר נכנסו לבידוד חובה של 14 יום לאחר שחזרו ממדינות שבהן התגלה הוירוס והיו במגע עם חולים או אנשים שגילו סימפטומים של המחלה.המשטרה המקומית רשמה את הנתונים של אותם אנשים בבידוד והזהירה אותם שלא ינסו להפר אותו, שכן אם יעשו זאת ויצאו אל העיר עם 16 מיליון התושבים שלה, הם צפויים לקבל עונש של עד 5 שנים בכלא או גירוש מהמדינה.

ראש העיר של מוסקבה כתב בבלוג שלו בתחילת פברואר: "אנחנו בודקים באופן קבוע שהחוקים האלה נשמרים, כולל בעזרת טכנולוגיית זיהוי הפנים". עוד לפני משבר הקורונה היו בעיר הבירה כ-170 אלף מצלמות אבטחה שנפרשו ברחובות ותחנות הרכבת התחתית ברחבי העיר, מתוכם כ-100 אלף כבר יכולות לזהות את פני התושבים ובהמשך שאר המצלמות גם יצטרפו למאמץ של המדינה לשמור על החוקים. משטרת מוסקבה טוענת כי רק בשבוע האחרון המצלמות עזרו להם לזהות כ-200 איש שהפרו את תנאי הבידוד שלהם.

ולדימיר פוטין ובנימין נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום לעמ‎)
אצלנו שוברים את הראש - אצלם משתמשים בכל טכנולוגיה אפשרית | צילום: עמוס בן גרשום לעמ‎

בנוסף לטכנולוגית זיהוי הפנים, ברוסיה טוענים שהם משתמשים בעוד אמצעים מתקדמים כדי לנסות למגר את ההתפשטות בין היתר: ייעוץ רפואי מקוון, ניטור בזמן אמת של מצב המדפים בסופרים וכמובן מניעת הפצת פייק ניוז. ברוסיה, נכון להיום, מדווח ע"י הרשויות המקומיות על 444 חולים בלבד ומתוכם רק אדם אחד נפטר.

ראש העיר של מוסקבה, אשר משמש חלק מצוות שפוטין הרכיב כדי להילחם בנגיף, שיבח את הטכנולוגיה ונתן בתור דוגמא אישה בסין אשר שותפה שלה חלתה בקורונה ולמרות האזהרות יצאה מחוץ לבית והתגלתה רק בזכות המצלמות שאיתרו אותה. לאחר הגילוי, הממשל הסיני הצליח ליצור קשר עם 600 איש אשר היו בקרבתה כולל נהג המונית שלה.

טכנולוגית זיהוי הפנים החלה ברוסיה עוד במונדיאל 2018 אבל הפכה כאמור למבצעית באופן מלא רק בינואר, רגע לפני פרוץ המגפה. לפי אלכסנדר מינין, יו"ר של נאצ'לאב החברה אשר זכתה במכרז לספק את הטכנולוגיה: "הסיכוי שהמערכת תטעה בזיהוי פנים של אדם היא 1 ל-15 מיליון".

רוסיה וסין נחשבות למובילות בשימוש בטכנולוגיה הזאת והן מייצאות אותה ליותר מ-100 מדינות בעולם. בניגוד למדינות אירופאיות, אשר מערימות קשיים משפטיים על השימוש בזיהוי פנים, במדינות שבהן הדמוקרטיה פחות חזקה כמו רוסיה וסין קל יותר להעביר חוקים המאפשרים את החדירה לפרטיות של האזרח הקטן. עוד לפני פרוץ הקורונה, מתנגדי משטר של פוטין טענו שהממשל ישתמש בטכנולוגיה כדי לעקוב אחר מתנגדים של הקרמלין ויגרמו למצב של "אח גדול", כפי שתיאר ג'ורג' אורוול בספרו הנודע "1984".

בטיסטה רוברט, מומחה לביטחון סייבר טוען: "הנימוק הביטחוני הוא תמיד הנימוק שמשתמשים בו כדי להצדיק את איבוד הפרטיות והחופש האישי. זה הסיכון הכי רציני". מנגד טוען מינין בעל החברה שמפעילה את הטכנולוגיה ברוסיה כי הוא בוטח בממשל שלא ישמור נתונים אישיים כמו פרטי דרכון ומספרי טלפון יחד עם מסד הנתונים של המצלמות. גם ראש העיר מכחיש כי הם משתמשים במצלמות כדי לעקוב אחרי מתנגדי משטר, אך אקטיביסטים חברתיים שכבר פועלים כנגד השימוש בטכנולוגיה מציינים כי ראו מצלמות כאלו בזמן הפגנות נגד המשטר ואפילו חלק נעצרו ונקנסו בעזרתן.

בניסיון נוסף למחות נגד המצלמות השתמשו בהפגנה אחרת בצבעי פנים בניסיון לצייר קווים גיאומטריים שישבשו את שימוש המצלמות, אך לטענת מינין הדבר לא יעזור: "המצלמות יזהו את הפנים גם אם 40% מהם מכוסות בקסדה או מסיכה".