פייסבוק חשפה אתמול (שלישי) שהסירה רשת פייק ובוטים איראנית, שניסתה להתערב בבחירות בישראל ולהפיץ דיסאינפורמציה תוך התחזות לארגון הדגלים השחורים. זאת, בהמשך לגל חסימות שביצעה בחודש נובמבר, ובעזרת נתונים שסיפק ארגון המחקר "פייק ריפורטר".

התערבות נרחבת של מדינה זרה בבחירות בישראל באמצעות משתמשים פיקטיביים ברשת תועדה גם בבחירות 2020, כפי שנחשף בסרטו של דרור גלוברמן "הקרב על המוח: תעשיית השקרים" ששודר בקשת 12 בשבוע שעבר. במקרה המתואר, שמה של המדינה שעמדה מאחורי ההתערבות לא הותר לפרסום, אך הפעם פייסבוק מפנה אצבע מאשימה כלפי איראן. 

לפי הדיווח של פייסבוק, בסוף שנת 2020 ובתחילת שנת 2021 החלו לפעול עשרות דפים וחשבונות נוספים שמטרתם הייתה להגיע למשתמשות ולמשתמשים ישראלים. עם איראן זוהו 29 חשבונות, שני דפים, קבוצה אחת ו-10 חשבונות אינסטגרם, כשבישראל נמחקו 37 חשבונות, 20 דפים וחשבון אינסטגרם אחד שנקשרו עם אתר החדשות אל-בלד (ElBaladd). האם אכן מדובר בהתערבות איראנית, ומדוע אף גורם ברשויות האכיפה לא מרים את הכפפה ומשיב לתלונות שהוגשו בנושא?  

זו לא הפעם הראשונה שפייסבוק מדווחת על ניסיונות איראניים להתערב בשיח הישראלי. בתחילת נובמבר הצהירה פייסבוק שהסירה 12 פרופילים שהתחזו לפעילי תנועת הדגלים השחורים. חלק מן החשבונות נקשרו לחברה איראנית פרטית בתחום המחשוב, כשאחרים זוהו עם ממשלת איראן. אותם חשבונות שיתפו תמונות מההפגנות והובילו את מובילי המחאה להגשת תלונה במשטרה – שעמה, כך עולה, לא קרה דבר מאז.

לפי ארגון המחקר האזרחי "פייק ריפורטר" – מיזם בשיתוף הציבור למאבק בהסתה, דיסאינפורמציה ופעילות זדונית באינטרנט – הרשת שקמה בעקבות המבצע של פייסבוק החלה לפעול באזור נובמבר והגיעה לשיא פעילותה בחודש פברואר. שיטת הפעולה, שפורסמה בכתבה בערוץ "כאן" 11 לפני כחודש, ברורה: אותם חשבונות פנו למאות פעילים במחאה, חלקם עם סיווג בטחוני גבוה. הם הציגו את עצמם בשמות כמו "אדם", "מאיר" ו"ארנון", וניסו לדלות פרטים על ההפגנות, לרבות תמונות וסרטונים, תוך שימוש בעברית עילגת.

"התחלנו לבדוק את הנושא ומצאנו רשת שפועלת באינסטגרם, פייסבוק, וואטסאפ, טלגרם וטוויטר, לצד אתר ייעודי ששמו BB Movement (Black Banners Movement), תרגום לא מוצלח ל'דגלים שחורים'", אמר אחיה שץ, מנכ"ל פייק ריפורטר, בשיחה עם NEXTER. "אותו גורם התחיל לחקות את הדגלים השחורים ופרסם דברי הסתה נגד שוטרים. פייסבוק טוענת שמדובר באיראן, אבל אנחנו לא יכולים לאשר את זה. מובילי הדגלים השחורים ניסו לפנות לגורמי אכיפת החוק, אך הם לא עשו שום דבר. פייסבוק, אינסטגרם, וואטסאפ וטוויטר חסמו את הפעילות בעקבות הפניות שלנו, אך החשבון עדיין קיים בטלגרם", הוא מסביר. נכון למועד פרסום הכתבה, ערוץ הטלגרם כולל עם יותר מ-11 אלף עוקבים ועשרות אלפי צפיות. 

"הפעילות לא נראית אותנטית. מספר העוקבים עולה ויורד באלפים תוך ימים, וגם מד הצפיות בפוסטים מעורר שאלות, עם פוסטים שיש להם 50 אלף צפיות ופוסטים עם מאות בודדות. הם בונים כוח, מותג ומוניטין ומתישהו הפצצה תתפוצץ. אנחנו לא רוצים לחכות שזה יקרה. רואים שיש פה גורם עוין זדוני ומסתורי שפועל, ואומת הסייבר לא מצליחה לטפל בו. לא הגיוני שארגון כמו פייק ריפורטר עושה את עבודת הסייבר של ישראל לצד חברות הביג טק. יש גורמים שאמורים לטפל בדבר הזה, ותמוה מדוע הנושא לא מטופל".

"מומחי סייבר אמרו: 50% שזו התערבות זרה ו-50% שזו רק התחזות להתערבות זרה", הוסיפה ע', חוקרת בפייק ריפורטר. בנוסף, הארגון דיווח למשטרה על חשבון טיקטוק שהזדהה כחשבון של משטרת ישראל, אך בפועל הציג תעמולת בחירות בעד נתניהו והליכוד במשך שבועות. "היועץ המשפטי של המשטרה אמר שהוא מודע לכך. החשבון פעל עד יום הבחירות ולמחרת נעלם. אחרי הכתבה ב'כאן', אותם אנשים שעומדים מאחורי הערוץ בטלגרם הגיבו בעצמם, עם מה שנשמע כמו מבטא פרסי. העברנו את הסרטון לשלושה דוברי פרסית מבית – דוברים בלתי תלויים שלא מכירים זה את זה – וכולם אמרו שזה נשמע כמו התחזות למבטא פרסי. כשבדקנו את מספר הוואטסאפ עם אפליקציות זיהוי, הגענו לחייל ישראלי. פנינו למשטרה עם הנתונים ולא קיבלנו תגובה. התחושה היא שאין שום גוף לפנות אליו", סיכמה. "פנינו לראשי שב"כ ומוסד לשעבר שאמרו שהנושא חייב טיפול, ולא הצלחנו להניע את הרשויות. אנחנו מופקרים לחלוטין, אין שום גורם שאכפת לו. יש אזרחים ישראלים שנופלים בפח בפני איראנים, לכאורה, ואין לכך מענה".

את התלונה למשטרה הגיש עו"ד גונן בן יצחק, פעיל בולט במחאה, לפני יותר מחודש. "הגשתי תלונה מסודרת עם מידע שפייק ריפורטר אספו על כל ההתשלשלות, כולל הפניות לפעילים שלנו של הדגלים השחורים. הגשתי את התלונה ברשת, ולמרות שמדובר בתלונה הנוגעת למרחב האינטרנטי, נאלצתי לציין כתובת והתלונה הגיעה למשטרת מודיעין, וככל הידוע לי, היא עדיין שם. בסוף, עם כל הכוונות הטובות, למשטרת מודיעין אין מושג מה לעשות עם תלונה כזו שנוחתת על השולחן. אם הייתה לנו ידיעה ברורה או אפילו חשד כבד שמדובר בהתערבות חיצונית, יכול להיות שהיינו פונים ישירות לשב"כ ולא למשטרה. במקרה הספציפי הזה, הסרטונים עם חיקוי של מבטא פרסי נראו מאוד לא אפויים, וקשה לדעת מי עומד מאחוריהם".

מערכת NEXTER פנתה למשטרת ישראל ותגובתה תפורסם כשתתקבל.