קרבנות התרסקות המטוס המלזי שהתרסק בסוף השבוע באוקראינה, ככל הנראה בשל פגיעה ישירה של רקטה, הפכו לכר פורה לפושעים. בנוסף לביזה ממושכת של מיטלטליהם משיירי המטוס, בימים האחרונים נפתחו על שמותיהם חשבונות פייסבוק מזויפים שמנסים לפתות גולשים לאתרים המנסים להוציא מהם כסף בכל דרך אפשרית.

לפי עיתון הקנברה טיימס, היוצא לאור בבירת אוסטרליה, לפחות שישה עמודי פייסבוק נפתחו על שמות נוסעים מקומיים שנהרגו באסון המטוס המלזי, ביניהם שלושה על שם הילדים אוטיס, אווי ומו מאסלין, כמו גם ליליאן דרדן, שעבדה בתחום חקר הרפואה. בכל אחד מהעמודים המזויפים עלה קישור תחת הכותרת "מצלמת וידאו לכדה את הרגע כשהמטוס MH17 מתרסק מעל אוקראינה" (הניסוח העילג במקור).

אין תמונה
קישור לפרסומות שהועלה לפייסבוק תחת שמו של אחד הנספים

לחיצה על הקישור מובילה לבלוג העוסק לכאורה בנושאי ספורט אך בפועל כולל עשרות עמודים בעלי כותרות דרמטיות שכל אחד מהם מנסה לפתות את הגולשים ללחוץ על מודעות פופ-אפ או להתקין תוכנות זדוניות. אליסטר מק'גיבון, מנהל המרכז לבטיחות באינטרנט באוניברסיטת קנברה, אמר לעיתון כי נוכלי רשת מהירים מאוד בזיהוי אסונות ונושאים חמים ועובדים כל העת על דרכים להפיק מהם רווחים.

לדבריו, פנייה לפייסבוק כדי להסיר את העמודים המזויפים המפנים לאתרי הפרסום נענית בדרך כלל במהירות. ואכן, בדיקת NEXTER מעלה כי כל העמודים שנפתחו על שם הקרבנות הוסרו מהרשת החברתית. עם זאת, עמודים שנפתחו כנראה לאחר סבב ההסרות עדיין פעילים, ביניהם עמוד מזויף על שם פים דה-קאייר, אזרח הולנד שנהרג באסון, כמו גם עמוד על שם הילד האוסטרלי אוטיס מאסלין.

בנוסף לניסיון להפיק רווח מהאסון באמצעות פיתוי גולשים תמימים ללחיצה על קישורים בלתי תמימים בעליל, נפלו קרבנות האסון גם ברשתם של פושעים מתוחכמים פחות. לפי דיווחים בתקשורת העולמית, אזרחים באזור ההתרסקות צבאו על המטוס, חיטטו במטלטליהם של הנוסעים וגנבו כל דבר בעל ערך.

כתב חברת השידור האוסטרלית (ABC) פיל וויליאמס, דיווח מאתר ההתרסקות וטען כי הסימנים במקום מעידים על "ביזה. כל תיק שראינו נפתח ונראה שחיטטו בהם", הוא אמר. הוא הוסיף שכל דבר בעל ערך נלקח. כתב הרשת האמריקאית NBC, קיר סימונס, העלה ל-Vine סרטונים בהם נראים צעצועי ילדים מפוזרים סביב מזוודות פתוחות, ואף מחשב אפל שהוצא מתוך מעטפת בד והושאר פתוח לאחר שהבוזזים גילו כי הוא שבור.

חלק מהרכוש שנבזז מתוך שברי המטוס היה הארנקים וכרטיסי האשראי של הנוסעים. בעקבות האסון, בו נספו 193 אזרחי הולנד (כ-65% מתוך 298 הנוסעים שיצאו משדה התעופה באמסטרדם), פרסם אתר האיגוד ההולנדי לבנקאות הודעה לפיה "נדהמנו מהאירועים הסובבים את טיסה MH17 ואנו מביעים את רגשותנו הכנים ביותר לבני המשפחות והחברים. התקשורת הבינלאומית מדווחת על האפשרות שכרטיסי בנק נבזזו מהקרבנות. ראשית, יש להדגיש כי בעיקרון כרטיס בנק בלתי ניתן לשימוש ללא קוד סודי. במקום בו הדבר יהיה הכרחי, הבנקים ינקטו באמצעי מנע נוספים. כל הפסד שייגרם משימוש בלתי חוקי בכרטיסי בנק יוחזר לקרוביו של הקרבן".

רוסיה משנה את הערך בוויקיפדיה

בינתיים, ממשיך גם קרב הגרסאות סביב הסיבה להתרסקות. בעוד התקשורת העולמית כבר מציינת את ההשערה כי המטוס הופל על ידי טיל רוסי כעובדה מוגמרת, ממשיכה רוסיה לטעון כי טרוריסטים אוקראינים" הם אלו שירו את הטיל. ערוץ טוויטר העוקב אחר עריכות בוויקיפדיה הנעשות מכתובות אינטרנט המזוהות כשייכות לממשל הרוסי מצביע על שלוש פעמים ביממות האחרונות בהן ניסה משתמש ממשלתי לשנות את ערך הוויקיפדיה הרוסי על ההתרסקות כך שיצביע על האוקראינים, ולא על המורדים הפרו-רוסים במחוז דונייצק, כמפילי המטוס.