בשבוע שעבר דיווחנו כאן על עוקץ ניגרי, שמתחיל במודעות המציעות משרה בתרגום בפייסבוק בשכר אטרקטיבי של 11 אלף שקל, ומסתיים בבקשה להשקיע כסף באתר השקעות מזויף. כעת אנחנו מדווחים על רשת נוספת, שמפרסמת גם היא מודעת דרושים מעשרות פרופילים שונים ורצה בפייסבוק בחודש האחרון בקבוצות רבות.

מדובר במודעה שמופיעה ב-2 צורות שונות, כאשר הנוסח זהה, אם כי סכומי הכסף משתנים, ובה נכתב: "אני מחפש אנשים שיוכלו לעבוד מהבית באריזה. משכורת מ-1,000 עד 3,000 ש"ח". חלק מהחשבונות שמפרסמים את המודעה הם פיקטיביים, וחלק חשבונות פייסבוק אמיתיים של אנשים (גם ישראלים) שנפרצו. בין היתר פורסמו המודעות בקבוצות כמו דרושים חיפה, דרושים באר שבע והסביבה, דרושים פתח תקווה.

על פי חוקר הסייבר מאור דיין, שחקר את ההונאה, כאשר כותבים הודעה פרטית למפרסם המודעה בפייסבוק, הוא מפנה אתכם לקישור לקבוצת טלגרם של השקעות בביטקוין, כאשר כל קשר לאריזה מקרי בהחלט.

"בקבוצות האלה נשלחות בכל כמה דקות עד שעות ביקורות מזויפות בעברית, כביכול של משקיעים אחרים, שנועדו לגרום גם לכם להשקיע. המטרה שתפנו לאחד המנהלים, ואז ישלחו לכם כתובת לאתר או לאפליקציה, כדי שתקנו ביטקוין. חלק מהאתרים הם פיקטיביים, ואחד מהם נראה אתר לגיטימי שלא קשור אליהם", הוא אומר.

כל ההתנהלות מול אנשי הרשת, שדיין איתר את מקורם בניגריה, נעשית בעברית באמצעות גוגל תרגום, ולכן תוכלו למצוא בטקסט טעויות רבות בעברית. "בביקורות המזויפות נכתבים דברים בסגנון, 'תראו כמה הרווחתי, אין על הקבוצה הזאת'. באחת מהן נכתב: "אני מרוויח מהפלטפורמה הזאת, חשבתי שהיא מזויפת', גם כדי ליצור אמינות".

בשיחה שניהל דיין עם אחד האדמינים, "אלכסנדר אבי", הוא הסביר לו מהי אותה פלטפורמת קריפטו: "זוהי פלטפורמת השקעה שבה אתה שם סכום מינימלי של 200 דולר ואתה מרוויח רווח של 2,500 דולר ללא עמלה נוספת או תשלום מס". בכל מצב, העוקצים שואלים אתכם כמה כסף תרצו להשקיע, ובכל מקרה, הם תמיד ינסו לשכנע להשקיע עוד ועוד בהמשך הדרך. יש לציין, שמדי יום נפתחים פרופילים חדשים בפייסבוק וקבוצות טלגרם חדשות שמתחזקות את אותה צורת הונאה.

ומה יקרה ברגע שתעבירו את הכסף? "ברגע שאת משקיעה את הביטקוין, בין אם זה ישירות דרך כתובת ארנק שהם מספקים או דרך אתר, שגם שם את מעבירה לארנק ביטקוין, את לא תראי את הכסף יותר", אומר דיין.

אז מהן נורות האזהרה שצריכות להידלק לכם במצב כזה?

"לא מעט. פוסט שנכתב מפרופיל חשוד ופיקטיבי (אין בו הרבה פעילות, תמונות לא קשורות, לפעמים יש תמונות מניגריה בחשבונות), ברוב המקרים יצירת הקשר היא בעזרת עברית קלוקלת, שנוצרה בעזרת גוגל תרגום, ועצם המעבר לטלגרם ועוד לדף השקעות שלא קשור לפוסט, זאת נורת האזהרה הכי גדולה", מסכם דיין.