בזמן שבני הנוער נמצאים בחופש ואינם נפגשים בבית הספר, מרבית התקשורת ביניהם מתקיימת ברשתות החברתיות. העובדה הזו מאפשרת להם לתקשר ללא פיקוח ולפגוע בלי חשבון בחברים ללא שמורים, הורים או חברים אחרים "יפריעו", וחושפת את הצעירים לבריונות-רשת במינון גבוה במיוחד.

כדי להילחם בתופעה הזו יצרה יוליה לויץ', סטודנטית במכללת תילתן לעיצוב ותקשורת חזותית, שני סרטונים בנושא, המוצגים השבוע כחלק מתערוכת הבוגרים בקמפוס חיפה של המכללה. הסרטון העיקרי הוא יצירת סטופ-מושן קצרה, המתארת את הבריונות שעוברת צעירה ברשתות החברתיות.

בילדותה, מגלה לויץ', היא סבלה מדימוי עצמי נמוך ואף מחרמות של חבריה. "כשהייתי בכיתה ג', עשו על חברה שלי ללימודים חרם חברתי ואף אחד מבני הכיתה לא דיבר איתה", היא מספרת במייל ל-NEXTER. "בגלל שאני לא הסכמתי להצטרף לחרם נשארנו שתינו ביחד מול כולם. בשלב כלשהו, למזלי, אני לא בדיוק זוכרת איך ולמה, זה פשוט נגמר ועבר. החרם אז הסתכם במסגרת הכיתה שלנו ולא עבר והתפשט הלאה לכל השכבה".

כיום, היא אומרת, המצב קשה עוד יותר, וכל פגיעה מתרחבת מחוג הכיתה לחוג הפייסבוק וגוררת עוד ועוד ילדים לפגוע בחבריהם ואף בילדים זרים שהם כלל אינם מכירים ללא כל סיבה. "גם ברשת וגם במציאות הנידוי ותופעת החרם הם תופעות קשות, אכזריות ומבזות", היא כותבת לנו. "בשני המקרים מרגישים בודדים, חסרי בטחון עצמי, מרגישים שאף אחד לא אוהב אותך ושאין לך חברים ולעיתים מרגישים אשמה. הבעיה בבריונות ברשת שהיא לא נשאר רק בגדר מסגרת כיתתית ומגיעה להרבה יותר אנשים הרבה יותר מהר. ברגע שזה מתפשט ועושים שיתופים ולייקים זה מעצים את רגשות הקורבן ואת תחושת הבידוד והלבד, וזה רודף אותך בכל מקום ואין לך מקום מפלט - אפילו לא בבית שלך. כיום, כשכולנו מחוברים 24/7 לנייד, לא ניתן לברוח מהחרם. לכן, חד משמעית אני חושבת שהבריונות ברשת הרבה יותר חמורה", אם היא היא טוענת ש"בדרך כלל היא לא מתחילה ונגמרת רק ברשת".

על הסרטון היא מספרת כי "כסטודנטית לעיצוב גרפי בתילתן היה נכון לדעתי להעביר מסר ויזואלי בסוגיה זו. בחרתי בסטופ-מושן כי רציתי להעביר מסר חד בסרטון קצר, שיעודד את הצופים לצפות בו עד תומו". על הבחירה בשיטה זו להעברת המסר היא כותבת: "הסטופ-מושן יוצר סרטון מעניין ולא סרטון וידיאו רגיל. זה יוצר עניין ואני חושבת שזה תופס את העין. בנוסף, היום רוב העולם של הצעירים מתרכז בתמונות, סלפי, סרטונים ביוטיוב וזאת הייתה דרך טובה לשלב בין תמונות סטילס לבין וידיאו והכי חשוב - דרך טובה להעביר את המסר. לפי התגובות שקיבלתי מאנשים שצפו בסרטון, לטענתם הוא הצליח להעביר את המסר ואף ללמד אנשים ולהראות להם שדברים כאלה באמת קורים ברשת".

בסרטון שני, שמבוסס על גרפיקה בלבד, מציגה לויץ' נתונים לגבי בריונות רשת בישראל. "אני מאוד מאמינה שילדים שחווים בריונות ברשת חייבים לספר למשפחתם על כך, וחשוב שיידעו שאין להם במה להתבייש! קשה מאוד להתמודד לבד, ולכן מומלץ לספר למישהו, לשתף, להתייעץ, אפילו עם חברים קרובים", היא כותבת. "כמובן שבמסגרת בית הספר מומלץ להעלות את הסוגיה מעלה, להעלות את המודעות לתופעת הרשת האכזרית וליידע אודות הנזקים הנפשיים שזה עלול להוביל".

תערוכת הבוגרים 'משחקים בעיצוב' של 'תילתן- המכללה לעיצוב ולתקשורת חזותית', קמפוס חיפה: רחוב העצמאות 65, קמפוס הנמל, חיפה. פתוח עד 1.10.הכניסה חופשית.