המכונה של גוגל מדגימה איך יכולות המחשוב המתקדמות החדשות עשויות לסייע להאצת גילוי וטיפול במחלות. יחידת הבינה המלאכותית דיפמיינד (Deepmind) שבבעלות אלפאבית, החברה-האם של גוגל, דיווחה השבוע שהמחשב שלה 71 מוטציות חדשות בדנ"א של בני אדם.

מדעני דיפמיינד בנו מחשב שנועד לחזות מוטציות גנטיות שעלולות לגרום לנזק ומחלות אצל בני אדם. לרוב, מוטציות ב-DNA אינן מזיקות, אך חלקן עלולות לגרום למחלות כמו סיסטיק פיברוסיס, אנמיה ואפילו סרטן.

המודל חקר 216 מיליון אפשרויות למוטציות שעשויות להימצא ביחידות הבסיס של הרצף הגנטי האנושי, ומצא בהן 71 מיליון מוטציות. לפי החוקרים, 32% מהמוטציות הללו הן הבעלות סיכוי לגרום למחלות אצל בני אדם. לשם השוואה, לפני המחקר הנוכחי זוהו רק 4 מיליון מוטציות שמדענים יכלו לחקור את השפעתם.

במסגרת המחקר המחשב של דיפמיינד יצר מודלים תלת-מימדיים של צירופי חלבונים שמרכיבים את הדנ"א האנושי. לאחר שהמידול הסתיים, המדענים ביקשו מהמחשב למצוא את הצירופים שבהם עשויה להופיע מוטציה ולהביא להתפתחות מחלות.

תוצאות המחקר יכולות להוביל להתקדמות משמעותית בזיהוי מוטציות שעלולות להוביל למחלות ובזיהוי דיאגנוזות לחולים. מבצעי המחקר אף יצרו קטלוג של המוטציות שהתגלו, שיוכל לשמש בחינם קליניקות מחקריות לזיהוי המוטציות ולחקור אותן.

המדענים מקווים שהזיהוי יוכל לסייע לחוקרים בפיתוח תרופות חדשות למחלות שעד כה נחשבו לבעלות סיכויי החלמה נמוכים. אם זה יעבוד, המחקר עשוי להוביל לכך שרופאים יוכלו לתת דיאגנוזות בצורה קלה, מהירה ומדויקת יותר לחולים, ולהוביל לטיפולים חדשניים וייצור תרופות חדשות ומצילות חיים.