סטארטאפ של בני 16 מבאר שבע הם הזוכים בתחרות "מיזם השנה 2023" של עמותת יוניסטרים, שנערכה בתל אביב ביום רביעי האחרון. הקבוצה ממרכז היזמות יוניסטרים אלטשולר שחם בבאר שבע גברה על יותר מ-90 סטארטאפים, שפותחו על ידי אלפי בני ובנות נוער המשתתפים בתכנית יוניסטרים, מכ-80 יישובים ברחבי הארץ.

באירוע, שהתקיים בראשות רוני צארום יו"ר ומייסד יוניסטרים ויפעת בכור מנכ"לית העמותה, השתתפו מאות אנשי ונשות עסקים והייטק מהארץ ומהעולם, יזמים, נציגי ציבור בכירים ועוד, אשר התרשמו מחברות הסטארטאפ של בני הנוער, בחרו את הזוכים בתחרות, והעניקו להם פרס כספי. בין השופטים שהשתתפו: ראובן קרופיק, יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים, יפעת רייטר מנכ"לית AIG ישראל, ד"ר עמי אפלבאום, המדען הראשי לחדשנות ויו"ר רשות החדשנות, היזם זהר לבקוביץ ועוד.

"היום יותר מתמיד, מרגש ומעורר תקווה לראות אלפי בני נוער, מכל הארץ ומכל המגזרים, מציגים זה לצד זה את המיזמים שלהם. האירוע הזה הוא הוכחה עבורנו, שהחזון של יוניסטרים, כיזמות משנה חיים ומחברת בין אנשים, אכן מתממשת למול עינינו", אמרה מנכ"לית עמותת יוניסטרים, יפעת בכור.

היזם והכריש זוהר לבקוביץ תמך בדבריה והוסיף: "בתקופה כה מורכבת למדינה ובעיקר למרקם החברתי השברירי שלנו, יצאתי אופטימי. החיבור בין כל חלקי החברה, בדואים, ערבים, חילוניים ודתיים, סביב יזמות מרגש. לראות את בני הנוער הנפלאים האלו, את העתיד שלנו, עובדים כה קשה להגשמת חלומם מייצג את הסטארטאפ ניישן עבורי. רוני צארום ויפעת בכור הם ישראל היפה. גאה להיות חלק ממיזם מדהים זה".

רוני צארום, זוהר לבקוביץ, יעל צארום ויפעת בכור (צילום: ליאור חורש)
רוני צארום, זוהר לבקוביץ, יעל צארום ויפעת בכור, יוניסטרים | צילום: ליאור חורש

במסגרת המיזם הזוכה בני הנוער מפתחים מערכת המאפשרת למתניידים בכיסאות גלגלים להתנייד בבטחה, ללא חשש מהסיכונים והמכשולים סביבם. המערכת מבוססת על מצלמות וחיישנים (בדומה למובילאיי לרכב), תהיה מודולרית ותורכב על כיסא הגלגלים בהתאם לצרכי המשתמש. היא תזהה ותתריע למשתמש על מכשולים בסביבת הכיסא בצורה קולית וויזואלית, ישירות לסמארטפון. בעתיד המערכת תתבסס על בינה מלאכותית ותדע לזהות את סוג המכשול, כך שתמנע תאונות. הזוכים יקבלו 3,000 שקל להמשך פיתוח המיזם.

"אנו מאוד מתרגשים מהזכייה ובעיקר מהאפשרות לסייע בעתיד לכמה שיותר אנשים המתמודדים עם מוגבלויות פיזיות. המיזם שלנו פותח בעקבות מפגשים שערכנו עם חברי עמותת איל"ן מבאר שבע, אשר הצביעו על הצורך בפתרון למניעת מכשולים למתניידים בכיסאות גלגלים. אנו שואפים להמשיך ולפתח את המיזם ולשווק אותו גם בעתיד", סיפר אביאל ביטון, מנכ"ל הקבוצה, בן 16 מבאר שבע.

ליאן שיינפלד, חניכה בעמותת יוניסטרים, מנכ"לית משותפת במיזם הזוכה, מוסיפה: "עבדנו על המיזם שנתיים וחצי, כמעט שלוש שנים. אביאל מתנדב בעמותת איל"ן כבר תקופה, והוא הציף בפני הקבוצה צורך שהגיע מחברי איל"ן, שסיפרו לו שלפעמים קשה להם להתנייד בעזרת כיסא גלגלים, כי אין מערכת שמתריעה בפני מכשולים וזה עשוי להיות מאוד מסוכן. התחלנו במסגרת המפגשים שלנו לקחת את הבעיה הזו קדימה ולמצוא לה פתרון. בסיעור מוחין שערכנו יחד ובהתייעצויות עם מנטורים ואנשי עסקים, חידדנו את הרעיון יותר ויותר, עד שהבנו על איזה פיתוח נרצה לעבוד. משם התחלנו להיפגש עם מהנדסים ואנשי מקצוע שסייעו לנו מאוד טכנולוגית, ואנחנו ממשיכים עם המפגשים במרכז היום של איל"ן בב"ש כדי לחדד את הפיתוח עד כמה שאפשר".

בני הנוער מבאר שבע ברגע הזכייה, יוניסטרים (צילום: ליאור חורש)
בני הנוער מבאר שבע ברגע הזכייה, יוניסטרים | צילום: ליאור חורש

שיינפלד מסבירה: "אנו עונים על הצורך, שהיום אין מערכות שמתריעות על סביבת כסאות הגלגלים. בארה"ב יש כ-10,000 תאונות חמורות בשנה המתרחשות בקרב מתניידים עם כסאות גלגלים, ומתוכן 770 מקרי מוות בקרב אנשים שמתניידים על כסאות גלגלים\ וזו תופעה מתרחבת. ממחקר מקיף שערכנו, מצאנו שהמתחרה היחיד שלנו מוכר בארה"ב ובקנדה, וכאן בישראל אין משהו כזה בכלל. המטרה שלנו היא להפוך את החיים של המתניידים על כסאות גלגלים לטובים יותר".

איך הרגשת כשהודיעו על הזכייה שלכם?

"זו חוויה שאין כמוה. היינו בתחרות מאוד קשה עם המון מיזמים מטורפים, שמגיע לכולם באמת לזכות. כולם עבדו מאוד מאוד קשה. עד הרגע שהודיעו לנו על הזכייה, לא ידענו מה קורה. מרכז אילת למשל נתן לנו פייט מאד קשה, הם מפתחים עמדות למכירת קרם הגנה בחופי הים, והמיזם שלהם מדהים לא פחות. צרחתי באותו הרגע מאושר, ועכשיו אין לי קול. רקדנו ולא הצלחנו להירגע כל הלילה מרוב אושר. זה היה רגע מטורף ששווה את הכל.

"הגענו בזכות העמותה לאנשים שלא חשבנו שנפגוש - הצגנו במשרדי מטא את הסטארטאפ שלנו במסגרת פאנל השקעות, הצגנו בתחרות בפני אנשי עסקים הכי בכירים במשק הישראלי. זה מוכיח שאפשר להצליח, אפשר להגיע רחוק אם רק מעיזים".

במקום השני בתחרות זכתה קבוצת בני נוער ממרכז היזמות יוניסטרים טירת כרמל ע"ש משפחת קוניג, המפתחת תחליף מלח העשוי מצמח הסליקורניה. במקום השלישי זכתה קבוצה ממרכז היזמות יוניסטרים עפולה ע"ש ג׳ואן וארתור וויסברג, המפתחת פלטפורמה למציאת מומחים בתחומים טכנולוגיים, המעניקים תמיכה מידית.

שחר אטיאס, בן 17.5 מטירת כרמל, חניך בעמותת יוניסטרים ממרכז טירת כרמל, מספר שגם הם עבדו על המיזם למעלה משנתיים וחצי. "התחלנו מרעיון של צלחת ממליחה, ואז החלטנו לעבור לרעיון אחר והחלטנו לפתח ממש תחליף למלח, שיהיה ידידותי לסביבה. המיזם שלנו הוא מלח דל נתרן העשוי מצמח הסליקורניה. התחלנו לפתח אותו, כי נתרן מזיק מאוד לבריאות, הוא עלול לגרום לבעיות בכלי דם, לסרטן, ורצינו לצמצם את האפשרות הזו בעולם עד כמה שניתן", מספר אטיאס.

שחר אטיאס, הזוכה במקום השני בתחרות יוניסטרים (צילום: פרטי)
שחר אטיאס, הפרויקט הזוכה במקום השני בתחרות יוניסטרים | צילום: פרטי

"בסקרי השוק שערכנו מצאנו שאנשים רבים צורכים יותר מדי מלח בגיל די מבוגר, וזה מאוד מסוכן. משרד הבריאות למשל ממליץ לא יותר מכפית של נתרן ליום, מה שרובנו כלל לא יודעים, ולכן המיזם שלנו מאד חשוב ונדרש.

מצמח הסליקורניה ניתן להפיק מלח דל נתרן ולהשתמש בו בצורה חופשית יותר ממלח רגיל. מלח אשר עשוי מצמח הסליקורניה מכיל 2% נתרן לעומת 38% המצויים במלח הים – כלומר, כמעט 95% פחות נתרן. מלבד היתרון האדיר של כמות הנתרן הנמוכה, למלח הסליקורניה יתרונות משמעותיים נוספים: תהליך הייצור שלו ירוק לחלוטין, ללא תהליכים כימיים ופליטת גזי חממה".

איך הרגשת כשהודיעו על הזכייה שלכם?

"הייתי בטוח בזכייה שלנו האמת, כי עבדנו מאד קשה ואני מאמין בנו. לעמוד על הבמה מול הקהל העצום שימח אותי ורגש אותי מאוד. זה חלום שהפך למציאות מבחינתי. זה כבוד גדול גם לטירת כרמל, למשפחות שלנו. כשאהיה גדול אני רוצה להתעסק בתחום היזמות והסייבר, מדעי המחשב. זה מאוד מדבר אליי, ויוניסטרים ללא ספק פתחה את האפשרות הזו בפניי.

תמונה של תחליף המלח שמפתחים בני הנוער מטירת כרמל (צילום: יוניסטרים)
תמונה של תחליף המלח שמפתחים בני הנוער מטירת כרמל | צילום: יוניסטרים

"אני רוצה לנצל את הזדמנות ולהמליץ לבני נוער שקוראים את הכתבה להצטרף. לפני שלוש שנים הייתי הבחור הכי ביישן שיש, שלא נדבר על זה שלא היה לי ביטחון לדבר באנגלית, חששתי מאוד ולא יכולתי לעמוד מול קהל. היום אני עושה את מה שחשבתי בעבר שהוא בלתי אפשרי עבורי".