הטלפונים הציבוריים של בזק יצאו כבר מזמן מחיינו, כאשר כולנו משתמשים בטלפונים הסלולריים כבר שנים רבות.

בימים האחרונים קרס גם המעוז האחרון בו עוד נותרו הטלפונים הציבוריים המיתולוגיים עם כרטיס הטלכרט – בתי הכלא. חברת בזק בינלאומי פיתחה טלפונים ציבוריים חכמים שהותקנו לאחרונה בכלא הצבאי והותאמו לשימוש גם לבתי כלא אזרחיים.

הטלפונים החכמים מאפשרים הקצבת מכסת דקות יומית או שבועית לכל אסיר אותה הם גם יכולים לצבור. בניגוד לטלפונים הציבוריים הישנים עם הטלכרט, הטלפונים החכמים יכולים להחריג מספרים ממכסת הדקות, כך למשל אסירים יוכלו לדבר באופן חופשי עם עורכי הדין שלהם או בני משפחה, על פי החלטת מפקדי הכלא.

המערכת החכמה שמפעילה את הטלפונים הציבוריים ופותחה על ידי בזק בינלאומי, יכולה גם לחסום שיחות למספרים מסוימים ובכך למנוע הטרדות של עדים או מתלוננים וכן למנוע גישה לשיחות לחו"ל.

טלפון ציבורי בזק (צילום: Alexander_Peterson, shutterstock)
טלפון ציבורי בזק | צילום: Alexander_Peterson, shutterstock

הטלפונים הציבוריים החכמים יכולים לשמש גם ככלי ענישה לאסירים עם התנהגות רעה – מפקדי הכלא יכולים להחליט על קיצוץ מספר דקות השיחה של אסירים בעיתיים או שלילה מוחלטת של דקות שיחה או לחלופין תגמול הכלוא על ידי יכולת הוספת דקות לכלוא על רקע התנהגות טובה. המערכת החכמה יודעת לזהות את הכלוא ולהקצות לו את מספר הדקות העומדות לרשותו, להתריע בפניו לפני ניתוק שיחה, ניטור ובקרה על ניסיונות הונאה ולבצע הקלטת שיחות באישור בית משפט.

פתרון הטלפון הציבורי החכם פותח על מערכת Breeze AVAYA המאפשרת תשתית לפיתוח אפליקציות חכמות. הפתרון כאמור זוכה להתעניינות בבתי כלא אזרחיים בישראל ובחו"ל, והחברה נמצאת במו"מ עם בתי כלא שונים בארץ.

בנובמבר 2021 ועדת הכלכלה אישרה כי החל מינואר 2022 לא יוצבו יותר טלפונים ציבוריים חדשים בישראל. במקביל, בזק תוכל להסיר עמדות של טלפונים ציבוריים שתדירות השימוש בהם נמוכה. המהלך הוא תיקון ל"חוק התקשורת (בזק ושידורים)", שמחייב את בזק להציב טלפונים ציבוריים בכל יישוב וכמות מסוימת שלהם על כל ריכוז אוכלוסייה, וגם להשקיע בתחזוקתם. התיקון לחוק הוגש על ידי משרד התקשורת בעקבות הירידה בהיקף השימוש בטלפונים ציבוריים בעשור האחרון, ולאחר שראשי רשויות ביקשו זאת בשל היותם "מפגע ציבורי".