בסרט המדע הבדיוני "להציל את מארק וואטני" (2015), אסטרונאוט מפספס את החללית הביתה ממאדים לכדור-הארץ, ושורד במשך חודשים על כוכב הלכת האדום. הוא מצליח לגדל תפוחי אדמה על אדמת מאדים ושורד באמצעותם עד שמגיע החילוץ.

עלילת הסרט מתרחשת ב-2035, אבל היום שבו נוכל לגדל תוצרת חקלאית בחלל קרוב יותר ממה שנדמה לכם. חברת Nanoracks מאבו-דאבי תקים חממה חקלאית ראשונה מסוגה, שתתבסס על אנרגיה סולרית, כבר במהלך 2022.

תפוחי אדמה לא יהיו שם (בשלב הראשון), אבל חסה ועגבניות בהחלט בתפריט. "בחרנו גידולים מזינים מאוד שלא צריכים הרבה מקום וצורכים מעט מים", אומר אלן הרברט, סגן נשיא לפיתוח עסקי ואסטרטגיה בחברה, בראיון לדרור גלוברמן ב-next. "בתהליך הגידול בחללית, ועל השטח של כוכבי לכת, ניעזר ברובוטים ובבינה מלאכותית".

מטפסים על קירות

Nanoracks מספקת שירותי חלל ושירותי מחקר ופיתוח למעבדות חקלאות, ממשלות, חברות תרופות, אוניברסיטאות וסוכנויות, כולל מישראל – ושולחת ניסויים תחנת החלל הבינלאומית. ב-2019 החברה הקימה מרכז טכנולוגיה חקלאית (AgTech) בשם StarLab Oasis, שם היא מפתחת טכנולוגיות לגידול מזון בריא יותר מן הצומח. לדברי החברה, זה ישנה את העולם ויגביר את הביטחון התזונתי של כולם.

"כשאתה בחלל, מד החדשנות מגיע למקסימום", אומר הרברט. "בחללית המקום מוגבל, המשאבים מוגבלים, התאורה מוגבלת והאנרגיה מוגבלת". מתוך הצורך הזה נולדו טכנולוגיות כמו חקלאות ורטיקלית – גידול חקלאי על הקיר במקום על האדמה, למשל. "אפשר להיעזר בטכנולוגיה של גידולים חקלאיים בחלל גם בכדור-הארץ, ובמיוחד במקומות עם תנאים סביבתיים קשים כמו אבו-דאבי, האמירויות והאזור – כולל ישראל".

קיר חקלאות  (צילום: shutterstock|kung_tom)
חקלאות ורטיקלית – גידול חקלאי על הקיר במקום על האדמה | צילום: shutterstock|kung_tom

הטכנולוגיה של Nanoracks תאפשר לחקלאים להתמודד עם אתגרים מרכזיים כמו מחסור במים, שינויי אקלים, התחממות גלובלית ועוד. אבו-דאבי המדברית סובלת מכל אלה, ולכן 85%-95% מהמזון של התושבים מיובא ממדינות זרות. "בזמן הקורונה, כולם הבינו את החשיבות של גידול מזון מקומי", מסביר הרברט.

מומחים במדבר

באיחוד האמירויות יש היום 25,000 חוות חקלאיות, והמדינה רוצה להקים אלפי חוות מקורות (כלומר, בתוך מבנים). המדינה קוראת לחברות שעוסקות בחדשנות חקלאית להגיע אליה ולבצע מחקר ופיתוח בשטחה. "ממשלת אבו-דאבי תומכת בפיתוחים חקלאיים שישנו את הדרך בה אנחנו מגדלים מזון", אומר סלבטורה לבלו, מנהל ההשקעות הזרות הישירות במשרד ההשקעות של אבו-דאבי.

אחת ההשקעות הללו הייתה בחברת "אלף פארמס" הישראלית. בסבב שהובילו קרןDisruptAD האמריתית וקרן L Catterton האמריקנית-צרפתית החברה גייסה 105 מיליון דולר. "אלף פארמס" הוקמה ב-2017 על ידי קבוצת שטראוס, שמחזיקה את חממת הפודטק The Kitchen יחד עם רשות החדשנות, בשיתוף פרופסור שולמית לבנברג, מהפקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון. בחודש פברואר החברה הודיעה שהצליחה לייצר סטייק אנטריקוט בגודל מלא במעבדה, לראשונה בעולם, מתאי פרה טבעיים בהדפסת תלת-ממד. הסטייק המתורבת שלה קרוב מאוד לדבר האמיתי: יש בו רקמות שריר, שומן ומערכת שמדמה כלי דם, ואין בו רכיבים מן הצומח.

 

 

לפרטים נוספים ניתן לפנות למשרדי חברת ADIO בישראל השוכנים בשדרות אבא אבן 12, הרצליה.

ליצירת קשר:  טלפון- 054-4593583, כתובת מייל:  israel@adio.gov.ae