לאורך העשור האחרון הסתכמו האקזיטים וההנפקות בהיי-טק הישראלי בסכום של 50.4 מיליארד דולר, כך קובע דו"ח חדש של חברת המחקר IVC.

האקזיטים הישראליים מגובי ההון סיכון ב-2013 היו הגבוהים מזה עשור, קובע הדו"ח. במהלך העשור האחרון נמכרו או מוזגו לפי נתוני חברת המחקר 803 חברות טכנולוגיה ישראליות ו-107 חברות טכנולוגיה ישראליות הונפקו.

105 עסקות בשווי של 100– 500 מיליון דולר אחראיות ל-45% מסכום העסקאות הכולל – 21.5 מיליארד דולר. מכירה והנפקות של חברות ממגזר הפתרונות הארגוניים והתוכנה אחראיים ל-14.8 מיליארד דולר, 29.3% מכלל העסקאות.

עובדי טראסטיר חוגגים אתמול. אקזיט שני רק לווייז (צילום: עופר וקנין, TheMarker)
עובדי טראסטיר חוגגים אתמול. אקזיט שני רק לווייז | צילום: עופר וקנין, TheMarker


לפי הדו"ח ב-2013 נמכרו 35 חברות טכנולוגיה ישראליות שבהן לקרנות הון סיכון היו אחזקות בסכום כולל של 4.2 מיליארד דולר מתוך 80 עסקות מכירה של חברות טכנולוגיה ישראליות.

הממוצע השנתי של עסקות בהן היו מעורבות קרנות הון סיכון בעשור האחרון לפי IVC הוא 2.2 מיליארד דולר. כלל התקבולים מאקזיטים ישראליים ב-2013 לפי IVC הוא 6.64 מיליארד דולר, הסכום השלישי בגובהו מאז 2004 – ב-2006 בה נמכרו מרקורי וM-Systems הסתכמו האקזיטים ב-10.75 מיליארד דולר וב-2012 הסתכמו האקזיטים ב-9.66 מיליארד דולר. IVC כוללת בחישוביה את מכירת NDS ב-2012 תמורת 5 מיליארד דולר.

IVC מציינת בהודעתה כי בהפקת הדו"ח הנוכחי נעזרה בטכנולוגיה של חברת SiSense הישראלית שאפשרה גם את יצירתו של לוח אקזיטים אינטראקטיבי שזמין כעת ברשת.

הסכום הכולל של העסקות בהן היו מעורבות קרנות הון סיכון מהווה 63% מכלל התקבולים מאקזיטים ישראליים ב-2013 שלפי IVC עמדו על 6.64 מיליארד דולר. סך העסקות בהן היו מעורבות קרנות הון סיכון מהווה 43.75% מכלל העסקות. היקף עסקת אקזיט ממוצעת ב-2013 הסתכם לפי IVC בקרוב ל-83 מיליון דולר, 51% מעל 55 מיליון דולר בממוצע בעשור האחרון. עסקות מגובות הון סיכון זינקו גבוה עוד יותר לשיא של 120 מיליון דולר בהשוואה לממוצע של 55 מיליון דולר בעשור.

בדו"ח הנוכחי בחנה IVC את השינוי במכפיל העסקה הממוצע – היחס בין סכום האקזיטים להון שהושקע בחברות שנמכרו. יחס זה משקף את הערך היחסי שהפיקו המשקיעים. המכפיל הממוצע ב-2013 לפי הדו"ח היה 5.3, המכפיל הממוצע הגבוה אי פעם בתעשיית ההיי-טק הישראלית.

מייסדי ווייז (צילום: צביקה טישלר, TheMarker)
מייסדי ווייז אמיר שנער ואהוד שבתאי והמנכ ל נועם ברדין | צילום: צביקה טישלר, TheMarker


לפי נתוני IVC המכפיל של עסקות האקזיט מגובות ההון סיכון בישראל ב-2013 היה כמעט כפול מהמכפיל הממוצע בעשור החולף – 2.91.

"אחד הממצאים המעניינים שחשף המחקר, הוא שלא רק שהמשקיעים מפיקים ערך מעסקות אקזיט, אלא שלאחרונה בולט הערך המוסף עבור החברות והיזמים, ממעורבות קרנות הון סיכון במהלך המו"מ על העסקה", ציינה בהודעת IVC מריאנה שפירא, מנהלת המחקר בחברה.

"ניתחנו את ההחזר הממוצע על ההון לעסקות מגובות הון סיכון, ובשלוש השנים האחרונות הוא עלה על הממוצע הרב שנתי הכולל, והגיע למכפיל של פי חמש על הכסף בעסקות ב- 2013. הגם שחברות מגובות הון סיכון, מטבע הדברים גייסו יותר הון מאשר חברות שאינן מגובות הון סיכון, ניכר שמעורבות קרנות הון סיכון בדירקטוריונים, משפיעה על הגעה לעסקות גדולות יותר.

הסכומים עולים בהתמדה

67% מהעסקאות בטווח שבין 100 מיליון למיליארד דולר, היו מגובות הון סיכון. עם זאת, נראה כי מעורבות משקיעי הון סיכון לא דחפה לעסקות מעל מיליארד דולר עד כה", מסכמת שפירא.

"בין השנים 2004 ל-2010, עסקת אקזיט ממוצעת שמרה על יציבות יחסית בין 30 ל-40 מיליון דולר. משנת 2011, הסכומים עלו בהתמדה מ-52.3 מיליון דולר ב-2011 ועד הרמה הנוכחית, עם 83 מיליון דולר", הסביר בהודעה מטעם IVC מנכ"ל החברה קובי שימנה.

אקזיט של מדיה מיינד (צילום:  עופר וקנין, TheMarker)
אקזיט של מדיה מיינד | צילום: עופר וקנין, TheMarker


"הניתוח שעשינו מראה כי מספר העסקות מעל 100 מיליון דולר דווקא לא עלה, בניגוד לסברה הרווחת. העלייה בגודל עסקת האקזיט הממוצעת אף איננה תוצאה של הגידול בשווי העסקות, כי אם תולדה של ירידה דרמטית במספר העסקות הקטנות, מתחת ל-10 מיליון דולר, ב-2013", הוסיף שימנה. "העסקאות הגדולות, כמו רכישות ווייז וגיוון אימאג'ינג עדיין נדירות, ולא צפוי שינוי בתקופה הקרובה".

בהודעת IVC התייחסה שפירא, לנדירותם של אקזיטים בשווי של מיליארד דולר ומעלה. "למרות שעסקות הרכישה של וויז וגיוון אימאג'ינג היו מרשימות בגודלן, אף אחת מהן לא חצתה את רף מיליארד הדולר. בפועל, היו בעשור האחרון רק שלוש עסקות שחצו את הרף הזה: רכישות מרקורי ואם-סיסטמס ב-2006, ומכירת NDS ב-2012", ציינה שפירא.

דו"ח IVC קובע כי נדירותן של עסקות בשווי כזה מוביל לכך שעל אף שהן הניבו 11 מיליארד דולר, הן אינן מהוות השפעתן על הסך הכולל של האקזיטים.

סך האקזיטים ל-2013 שמוצג בדו"ח של IVC גבוה מעט מהסכום שהוצג בדו"ח של פירמת רואי החשבון PwC Israel שפורסם בשבוע שעבר, דו"ח שהתייחס רק לעסקאות בשווי גבוה מ-5 מיליון דולר.

הכתבה המקורית התפרסמה באתר TheMarker

וגם:
>> דירת 3 חדרים בבאר שבע או בית עם בריכה בניו יורק?
>> משרד התקשורת מסכם את 2013 עם גידול בתקציב - אך בעיות היסוד עדיין תקועות