למי שמכם אין ילדים או לא בקיא בלוח השנה העברי, נעדכן שט"ו בשבט, ראש השנה לאילנות, חל היום. בדומה לתחומי חיים רבים שאינם נחשבים כטכנולוגים במהותם, גם ענף החקלאות מקבל בשנים האחרונות תפנית מפתיעה ועובר טרנספורמציה דיגיטלית. בעזרת סיוע ארגון בוגרי הטכניון, קבלו הצצה לטכנולוגיות הישראליות שמשנות את החקלאות - מכוורת רובוטית ועד רובוטים שקוטפים עגבניות בשדה. 

Bee wise

כולנו גדלנו על התפיסה כי תפקידה העיקרי של הדבורה הוא להפיק דבש סמיך, מתוק וטעים. אך מעבר לתפקיד זה, נדמה כי גורל תעשיית המזון העולמית מונח על כנפיה הקטנות של הדבורה שאחראית על האבקת כ-70% מהפירות והירקות שאנו אוכלים.

בשנים האחרונות חקלאים וחוקרים מסביב לעולם מודאגים מתמותה רחבה של דבורים וחוששים מפגיעה רחבת היקף בייצור המזון. על רקע זה, חברת Beewise הישראלית, הפועלת בבית העמק, פיתחה כוורות רובוטיות מתקדמות שאוספות ומנטרות מידע אודות הדבורים, בעזרת אפליקציה המאפשרת לדבוראי לבצע פעולות רבות מרחוק. הלל שרייר, ממייסדי החברה ובוגר הטכניון, מספר כי המעקב אחר הדבורים מאפשר לזהות אצלן תחלואה מוקדמת, ובכך מסייע לשיפור בריאות הדבורים ומצמצם את אחוזי התמותה בכוורת.

 

Tevel aerobotics

כשאוכלוסיית העולם גדלה בקצב מסחרר וחל גידול מסיבי בהרגלי הצריכה, הדרישה למזון עולה. כדי לעמוד בביקוש הרב נדרשים חקלאים בישראל ובעולם לכוח עבודה זמין שיוכל לתת מענה ולספק את הסחורה. אך במציאות הנוכחית, כשצעירים רבים נוטשים את המרחב הכפרי ועוברים לערים, נדרשים פתרונות יצירתיים שיספקו מענה הולם.

לשם כך פיתחה חברת Tevel aerobotics רובוטים מעופפים וגמישים הנעים בין העצים הצפופים ומסוגלים להגיע אל הפרי מכל מקום ומכל זווית. הרובוטים מתבססים על מערכת בינה מלאכותית, מסוגלים לטפל במנעד רחב של עצים, לזהות את רמת הבשלות של הפרי ואיכותו, ובמידה ועומד בסטנדרטים הגבוהים לקטוף אותו על ידי זרוע ייעודית.

לדבריו של יניב מאור, מייסד החברה ובוגר הטכניון, הביקוש לעובדים בענפי החקלאות השונים גדל באופן משמעותי במהלך מגפת הקורונה בשל סגירת הגבולות, ולהערכתו כבר בשנים הקרובות נראה מודל עבודה היברידי בו אנשים ורחפנים יקטפו זה לצד זה בשטחים החקלאיים. עוד הוסיף כי החברה עברה בהצלחה מספר פיילוטים במהלך השנה החולפת וכי החלו להיות מסחריים.

 

Fungit מבית החממה הטכנולוגית InNegev

עולם החקלאות מתמודד עם בעיה מרכזית וגלובלית, כאשר בעוד כ-30 שנה אוכלוסיית העולם תגדל לכ-10 מיליארד איש. ההשפעה המידית הינה שעולם החקלאות יצטרך להיות מסוגל לייצר כמות מזון מספקת. העומס במערכות הולך וגדל וביחד עם ההתחממות הגלובלית ישנה ירידה ביבולים, בתפוקות ובזבוז המזון העולמי. 30% מהמזון שכבר נקצר הולך לאיבוד. חומרי הדברה ודישון קלאסיים הגיעו לקצה היכולת שלהם ולא יכולים לשפר את הביצועים של החקלאות.

אתגר מרכזי בעולם החקלאות והצומח הינן המחלות הנגרמות על ידי מזהמים. את מרבית הנזק לתפוקה יוצרות בעיקר הפטריות. חברת הסטארטאפ Fungit מחממת החדשנות של הדרום InNegev מפתחת פתרונות ביולוגיים במטרה להאריך את חיי המדף של התוצרת החקלאית, להגדיל את התפוקה ואת האפשרות להתמודד עם מצבי אקלים קיצוניים. הטכנולוגיה של Fungit יוצרת מעטפת הגנה על הפרי כאשר היא משתלבת עם מערכות טבעיות של הפרי עצמו. המוצרים הביולוגיים של החברה מחזקים את מערכת החיסון של הפרי עצמו ובכך משפרים את היכולת של הפרי להתמודד עם מזהמים ולשמור על התכונות התזונתיות שלו. מטרת הטכנולוגיה הינה להרחיב את השימוש בכלים ביולוגיים ידידותיים לסביבה בחקלאות הישראלית והעולם בכלל.

fungit, ליאת מויאל ושמעון לכט (צילום: פרטי)
fungit, ליאת מויאל ושמעון לכט | צילום: פרטי

Roots

על משבר האקלים וההתחממות הגלובלית דובר רבות, אך המצב ממשיך להחמיר ולשם כך נדרשים שינויים מהותיים בכלל תחומי החיים. בחברת Roots זיהו את הנזק הסביבתי וההוצאות האנרגטיות הרבות הכרוכות בחימום וקירור של חממות גידולים. החברה פיתחה טכנולוגיה חסכונית שמחממת או מצננת את בתי השורשים של הגידול החקלאי לפי דרישה ואף מאריכה את תוחלת החיים של היבול ב-כ60%.

ד"ר שרון דביר, מייסד החברה ובוגר הפקולטה להנדסה חקלאית בטכניון, מסביר כי הפיתוח של החברה חוסך מידי שנה סכומי כסף רבים עבור החקלאים שבעבר נדרשו להשקיע משאבים רבים בתהליך החימום והצינון המהותי עבור הגידולים. עוד מוסיף דביר כי החברה פעילה ברחבי העולם ובישראל מרבית הפעילות מתמקדת בתחום הקנאביס אשר נמצא בתאוצה.

 

MetoMotion

חברה נוספת שזיהתה את הביקוש לידיים קוטפות בענף החקלאות היא חברת MetoMotion שפיתחה פלטפורמה אוטונומית רובוטית לקטיף גידולי חממה. מדובר ברובוט המאובזר במערכת בינה מלאכותית שעובר בין גידולי החממה השונים ומבצע משימות אותן ביצעו עובדים עד כה, כאשר עיסוקו העיקרי נכון לעת זו הוא לקטוף ולאסוף עגבניות.

בהסתכלות לעתיד מספר עדי ניר, מייסד החברה ובוגר הטכניון, כי הרובוט ידע לתת מענה לבעיות המטרידות חקלאים מסביב לעולם – מחסור בידיים עובדות, וירוסים ומחלות בצמחים. הרובוט יאבחן סימפטומים של נגעים בצמחים, יצמצם באופן ניכר מגע יד אדם ובכך יאריך את אורך חיי הצמח ויגדיל את תפוקתם של המגדלים. בימים אלו החברה מריצה את המוצר בהולנד ובקרוב תצא בייצור מסחרי גלובלי.

SeeTree

חברת SeeTree מפעילה רחפנים שמטרתם לאסוף ולנטר נתונים אודות שטחי יבול גדולים ולבצע אנליזות מדויקות עבור החקלאים. הרחפנים מבוססי בינה מלאכותית החגים מעל הגידולים, מספקים מידע חיוני על המתרחש בפני השטח כמו בעיות השקיה, מחלות בעצים, בשלותם של הפירות ופרמטרים נוספים. בדרך זו למעשה, החברה משפרת את האופרציה הכרוכה בגידול החקלאי ומנגישה את המידע לחקלאים בכדי שיוכלו לקבל תמונה ברורה יותר על מצב המטעים.

גיא מורגנשטרן, מייסד החברה ובוגר הטכניון, מספר כי לרחפנים יש יכולת לסייע לחקלאים למצות את הפוטנציאל של שטחי הגידול ולזהות בעיות ותקלות במהרה.