מה לא הבטיחו לנו? גיוון חסר תקדים, סוף לדואופול אייפון-גלקסי ותמיכה בעברית ברמה שלא הכרנו. אבל מכשירי ווינדוס פון של מיקרוסופט, שהחלו לנחות בארץ בשלהי השנה שעברה, כמעט ולא מורגשים בשוק המקומי. למרות שחנויות בישראל מציעות מגוון מכשירים מסוג זה במחירים תחרותיים למדי, נדיר מאוד להיתקל במכשיר כזה בידיו של משתמש מקומי שאינו עובד מיקרוסופט. למה זה קורה והאם יש עוד סיכוי שההבטחות יתגשמו?

אין אפליקציות בסיסיות כמו ווייז, אינסטגרם וגט טקסי
ג'סיקה אלבה מציגה את ווינדוס פון 8 (צילום: AFP, GettyImages IL)
ג'סיקה אלבה בהשקת ווינדוס פון 8, מקבלת הרבה כסף כדי להשתמש במכשיר | צילום: AFP, GettyImages IL

"אין אפליקציות" – זו תגובתו הראשונה של כל מבין עניין בישראל לשאלה הבסיסית למה לא מצליחה המערכת לכבוש לעצמה נתח שוק בישראל. עברנו על החנות ומצאנו בה בקושי עשרות בודדות של אפליקציות ישראליות – ולצורך העניין נבהיר כי כוונתנו לא לאפליקציות שפותחו בישראל, אלא לכאלו המוצעות בעברית. עד כה זמינות להורדה אפליקציות של אתרי החדשות Ynet, וואלה, ישראל היום, גלובס, TheMarker ו-One, כמו גם אפליקציות השירותים של טלמפ (בשלוש גרסאות, לכל אחת מספקיות הסלולר הגדולות), ZAP, יד 2, דומינו'ס פיצה, פלאפון מיוזיקס, ישראכרט, קופת חולים כללית וכלל ביטוח. במקביל, ניתן למצוא בחנות כ-30 אפליקציות עבריות לא רשמיות, בהן Geektime, "לך תביא" (קניות), BikeO:TLV (תל-אופן), Taximon (אפליקציה לאיתור מוניות) המחייבת גם את הנהגים להירשם לשירות), iTaxi, "מנהל המשמרות שלי", RadioIsrael וכמה אפליקציות יהדות כגון לוחות שנה וסידורים.

בואו לפייסבוק של נקסטר

אך האפליקציות הפופולריות ביותר, כגון אינסטגרם, שירות הניווט Waze ואפליקציית GetTaxi, אינן זמינות לפלטפורמה למרות ששתי החברות מבטיחות זה קרוב לשנה כי "בקרוב" יהיו השירותים זמינים ממכשירי ווינדוס פון. גם לאומי-קארד, שהבטיחה כבר לפני שנה להיות האפליקציה הישראלית הראשונה למערכת, לא יצאה עד היום.

שאלנו גורמים בתעשייה האם יש מי שפועל על מנת להשלים את הפערים האדירים בין המערכת לשתי מתחרותיה הוותיקות, ונענינו כי מיקרוסופט ויורוקום-נוקיה משקיעות יחד בפיתוח הקשרים עם קהילת המפתחים המקומיים, וכי לאחרונה התווספו מפתחים ישראלים רבים לקהילת הפיתוח של WP8.

עם זאת, כאשר ביקשנו לדעת האם גם חברות גדולות משקיעות בנושא, ולא רק מפתחים חובבים, נענינו כי רוב החברות בישראל אינן מפתחות כרגע אפליקציות למערכת, אלא יושבות וממתינות לראות האם היא תצליח להפוך לשחקן משמעותי בשוק בטרם ישקיעו בה מכספן. ברשימה נמצאות אף ספקיות הסלולר הגדולות, שכולן מוכרות מכשירי ווינדוס פון.

אינסטגרם בווינדוס פון (אילוסטרציה)
אין אפליקציות בסיסיות כמו ווייז, גט טקסי ואפילו אינסטגרם (אילוסטרציה)

יותר יקר מגלקסי S3

גורם נוסף שעמד בפני חדירת המכשירים המבוססים על ווינדוס פון לשוק המקומי הוא המחיר: המכשירים הראשונים שהושקו כאן תומחרו באופן מוגזם – Lumia 920 של נוקיה, למשל, הצטייד בתג מחיר של 4,200 שקלים, למרות שניתן היה לקנות אז מכשירי אנדרואיד בעלי מפרט מתקדם יותר במחירים זולים יותר. Ativ S של סמסונג עלה 3,500 שקל, בעוד גלקסי S3 – המקבילה האנדרואידית – עלה 2,750 שקל בלבד. 8X של HTC עלה 3,290 שקל.

בעקבות הסערה שהתעוררה בשל המחירים המופרזים נכנעו היבואניות והחלו להוריד אותם באופן דרסטי. כיום, חודשים בודדים לאחר מכן, עולה Lumia 920 עם אחריות של יורוקום 3,200 שקל ומטה, ה-Ativ S נמכר על ידי סאני ב-1,500 שקלים בלבד ו-8X נמכר על ידי טאצ'-גרופ, יבואנית HTC, במחיר דומה. אך רבים מהמאמצים הראשונים, שחיכו לרגע השקת המכשירים, כבר הספיקו להתאכזב ולקנות במקומם מכשירי אנדרואיד או אייפון.

עם זאת, המצב אינו אבוד: לאחרונה החלו לנחות בארץ דגמים נוספים וזולים יותר, כגון לומיה 520 ו-620 של נוקיה ו-8S של HTC, הניתנים להשגה במעט מעל 1,000 שקל – מחיר מפתה למדי – ואילן גרינבוים, מנכ"ל יורוקום-נוקיה, אמר ל-NEXTER כי בקרוב צפויים להגיע לישראל מספר דגמים נוספים של החברה בכל רמות המחיר הקיימות: "מאז ההשקה מכרנו כמה עשרות אלפי מכשירים. לפני כחודש השקנו את הדגם הזול הראשון, 520, שהולך ותופס תאוצה ומכר בחודש האחרון בלבד 7,000-8,000 יחידות", אמר גרינבוים.

לא מתעדכנת: "בווינדוס פון אנחנו לא נוגעים בכלל בעדכונים, ולכן זה לא תלוי בנו"

עוד מישור שמאכזב בינתיים את אוהדי ווינדוס פון בישראל הוא עדכונים. נסביר תחילה כי עדכונים הם אחד היתרונות המרכזיים של המערכת של מיקרוסופט על פני אנדרואיד, הפופולארית מאוד בישראל. זאת מכיוון שהסמארטפונים של מיקרוסופט מקבלים עדכונים חדשים כמעט ללא מגע של יצרניות המכשירים או ספקיות הסלולר, בעוד מכשירי אנדרואיד בדרך כלל אינם מתעדכנים כלל מאחר והיצרניות והספקיות מעדיפות למכור מכשירים חדשים במקום לחדש את הישנים. "בווינדוס פון אנחנו לא נוגעים בכלל בעדכונים, ולכן זה לא תלוי בנו", הסביר ל-NEXTER בכיר בשוק הסלולר.

באביב שחררה מיקרוסופט עדכון משמעותי למערכת ההפעלה שלה לסמארטפונים, ובמהלך הקיץ החלו יצרניות המכשירים השונות להוציא את העדכונים המותאמים למכשיריהן ברחבי העולם. אך בישראל לא עודכן עד כה אף לא אחד מהמכשירים הללו, למרות שכל הדגמים הנמכרים בישראל שייכים ליצרניות שלהן יבואנים ישראלים רשמיים בעלי יכולת לעשות זאת.

כאשר פנינו ליבואניות בישראל לשאול מדוע לא עודכנו מכשיריהם, נענינו על ידי טאצ'-גרופ כי "העדכון לא יושק בישראל בשלב זה", ומסאני כי "עדכוני הגרסא נעשים בתיאום של סמסונג מול בעלי מערכות ההפעלה. הגרסא הקיימת בישראל מותאמת לצרכי המפעילים בארץ ועדיין לא נדרשה לעדכון". אם כן, נראה ששתי החברות כלל אינן מתכוונות להוציא בקרוב את העדכונים הזמינים למערכת.

ביורוקום, לעומת זאת, טרחו להסביר לנו מדוע טרם הגיע עדכון ה-Amber של נוקיה, שיצא לפני כשלושה שבועות, לישראל: "כשיוצאת גרסא חדשה היא קודם כל מגיעה למדינה, בה היא נבדקת על ידי כמה גורמים כמו יבואן ומפעילות תקשורת", הסביר יורם פרימרמן, סמנכ"ל טכנולוגיות ביורוקום. "זה תהליך של כמה שבועות". הוא ציין כי רוב מכשירי נוקיה ברוב מדינות העולם טרם עודכנו, ושיער כי "עוד לפני ראש השנה נשחרר את העדכון למכשירי 920, 820 ו-620, בעוד עבור 520 יידרשו שבוע-שבועיים מעבר לזה". הוא הדגיש כי מדובר בהערכה בלבד, אך ציין כי אם תעמוד החברה בלוח הזמנים הנזכר תהיה ישראל ככל הנראה המדינה הראשונה בה עודכנו כל מכשירי החברה, "עוד לפני הרבה מדינות אחרות ונחשבות". גרינבוים אישר את הדברים.

בישראל אין מקום למכשירים שהם לא אייפון וגלקסי

הפן האחרון אליו יש לשים לב הוא היכרות. ווינדוס פון מגיעה לשוק הישראלי כשחקן חדש ולא מוכר, בעוד הקונים מכירים בעיקר את מכשירי האייפון והגלקסי. גורם בשוק הסלולר הסביר ל-NEXTER כי "אפילו מכשירי אנדרואיד של יצרניות אחרות כמעט לא מוכרים לצרכנים. קל וחומר לגבי ווינדוס פון". שאלנו אותו האם החברות המקומיות ערכו לצוותי המכירות שלהן היכרות עם המכשירים, שכן לפני כשנתיים הוכיח PC World כי מכירות המערכת בארה"ב נמוכות מכיוון שצוותי המכירה בחנויות מונעים מרוכשים פוטנציאליים לקנות אותם על ידי הסטת תשומת ליבם למכשירים אחרים. התשובה היתה "הצוותים שלנו מכירים את המכשירים, אבל אין לנו שום אינטרס לקדם אותם באופן פעיל מכיוון ואיננו מרוויחים עליהם יותר מאשר על מכשירים אחרים".

לא הכל אבוד

למרות הכל, חלק מהגורמים איתם דיברנו אומרים כי ווינדוס פון עוד עשויה להתרומם. חלקם אמרו לנו כי הקהל הישראלי יתחיל לקנות אותם אם הם יהפכו פופולריים יותר במדינות המערביות אותן מחקים הישראלים – דבר שאנליסטים רבים מאמינים שיקרה. לפי הערכות של IDC וגרטנר, שתי חברות מחקרי השוק הגדולות בתחום, בשנים הקרובות צפויה ווינדוס פון להפוך למתחרה צמודה מול האייפון של אפל והאנדרואידים של גוגל, ולפי הערכות מסוימות עשויה אף לקחת מאפל את המקום השני. גרינבוים צופה שגם בישראל תתפוס המערכת תוך מספר שנים נתח משמעותי: "אני מבטיח לך שכל הפערים יסגרו. זו תהיה אחת משלוש המערכות המובילות ובפערים זניחים. אני לא יודע אם זה ייקח שנתיים, שלוש או ארבע, אבל השוק יתחלק (בין iOS, אנדרואיד ו-ווינדוס פון) שליש, שליש, שליש".

>> "התקדמה דרך המיטה": המאהבת של מייסד גוגל חוטפת