חמישה חודשים עברו מאז שהושקה הקונסולה פלייסטיישן 5. קונסולת הדגל של סוני אומנם זכתה לביקורות נהדרות ונהנית מביקוש חסר תקדים, אך ברחבי העולם מדווחים על מחסור קשה במלאי שגורם ללא מעט מעריצים לזעום. המשבר כל כך קשה, שחלקם אפילו מרימים ידיים וקונים אקסבוקס, הקונסולה של המתחרה הגדולה מיקרוסופט.

זו לא הפעם הראשונה שסוני מתמודדת עם בעיות מלאי. בחודשים הראשונים של 2014 דווח על מחסור בקונסולות פלייסטיישן 4, שנוצר בעקבות הביקוש הגבוה - אך גם בעקבות האסטרטגיה של סוני, שביקשה למצב את המוצר שלה כיוקרתי ואקסקלוסיבי. הפעם, אסטרטגיית השיווק של החברה רחוקה מלהיות הסיבה המרכזית למחסור הקיצוני. אז מה עומד מאחוריו?

המחסור העולמי בשבבים

משבר הקורונה הביא עמו זינוק בביקוש למוצרים מבוססי שבבים כמו מחשבים, קונסולות וסמארטפונים. בעולם אידאלי, היצרניות היו מצליחות להתמודד עם הביקוש, אך המגפה השביתה את תעשיית השבבים ופגעה בייצור המוליכים למחצה. מי שהגיבה הכי מהר הייתה תעשיית הרכב, שרכשה שבבים בהיקף אדיר - והרחיקה עוד יותר את סוני ואת יתר החברות מהיעד. 

מי שדואגים להחריף את המשבר הם כורי הביטקוין, שזקוקים למחשבים חזקים במיוחד עבור כריית מטבע הקריפטו. אותם כורים אומנם עזרו ל-NVIDIA ולחברות אחרות להציג דוחות עסקיים מרשימים בזמן המשבר, אך ענפים נרחבים בעולם המחשוב נפגעו, ואת הפגיעה סופגים כעת מיליוני גיימרים.

View this post on Instagram

A post shared by Smart Computers and Consulting (@smartcomputersandconsulting)

מלחמת הסחר בין סין לארה"ב

בספטמבר 2020 וכחלק ממלחמת הסחר מול סין, נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ הטיל סנקציות על יצרנית השבבים המובילה במדינה, SMIC. במסגרת ההגבלות, נאסר על חברות אמריקאיות לייצא טכנולוגיות מסוימות לחברה ללא רישיון מיוחד, מחשש שהן יועברו לצבא סין. כתוצאה מכך, SMIC לא יכלה לייצר שבבים עבור לקוחות אמריקאיות רבות, ונטל הייצור נפל על חברות אחרות כמו TSMC הטאיוואנית, שפשוט לא מצליחה לעמוד בביקוש.

דונלד טראמפ (צילום: סאלי פאראג)
טראמפ: גם לו יש חלק במשבר השבבים | צילום: סאלי פאראג

הבוטים שחוטפים קונסולות ברשת

המחסור בצ'יפים פגע בקצב הייצור, אך גם הקונסולות שסוני כבר הספיקה לייצר כמעט בלתי ניתנות להשגה. אחת הסיבות לכך היא הסוחרים שמשתמשים בבוטים על מנת לחטוף במהירות כל מלאי חדש ברשת - ולמכור אותו עבור מחיר גבוה יותר. לא מעט אתרי מסחר ניסו לפעול נגד התופעה, אך ללא הצלחה.

תופעת הספסרות לא עוצרת בבוטים. בקבוצות הפייסבוק השונות שקשורות לפלייסטיישן בישראל ניתן למצוא סוחרים שמנסים למכור את הקונסולות במחיר גבוה בהרבה מזה של היבואן הרשמי, וחנויות מסוימות אף מכרו את הקונסולה במחיר כפול מהמחיר המומלץ לצרכן.

הפיתרון לא נראה באופק

במרץ 2021 דיווחה סוני שמכרה 6 מיליון קונסולות פלייסטישן 5. זה מספר מרשים, אך הוא יכול היה להיות גבוה בהרבה אילולא הבעיות במלאי. ג'ים ראיין, מנכ"ל חטיבת הבידור של סוני, סיפר בראיון שהעניק בסוף פברואר שהביקוש לקונסולה "גבוה יותר מזה שהחברה ציפתה לו", ואף חזה שהמלאי צפוי להפוך לסדיר רק במחצית השנייה של השנה. עם זאת, בבלומברג ציינו כי משבר השבבים יכול להמשיך גם בשנת 2022 - כך שאל תבנו על הקונסולה החדשה של סוני בחודשים הקרובים.

יבואנית סוני הרשמית, ישפאר, סירבה להשתתף בכתבה.