windows 8
חלונות 8: מהירה יותר מחלונות 7

בצעד אמיץ, אשר לא אופייני לה, מיקרוסופט עשתה מהפכה במערכת ההפעלה שלה ושחררה את מערכת ההפעלה חלונות 8 (Windows 8).

המערכת הזו שונה מהותית מהגרסאות הקודמות של חלונות – במקום שולחן עבודה, תפריט התחל וחלונות קיבלנו מסך התחלה, אריחים חיים ויישומים על מסך מלא. אומנם שולחן העבודה והחלונות עדיין שם אך הם הפכו לגורם משני במערכת. מיקרוסופט מכנה את חלונות 8 ואת הממשק המודרני כהימור הגדול ביותר של החברה ובכל זאת הוא אחיד ושולט בכל המוצרים של הענקיתמרדמונד, החל ממכשירי הטלפון החכמים ועד לקונסולת המשחק, אקס-בוקס 360.

עוד בנושא:
>> מדריך: 8 טיפים למשתמש חדש בחלונות 8
>> בלי כפתור "התחל" - בדקנו את חלונות 8 

אנשים שהתנסו במערכת ההפעלה מתחלקים לשני סוגים: אלו הגורסים כי הגרסה החדשה של מערכת ההפעלה היא הדבר הטוב ביותר שקרה למחשב שלהם מאז חלונות 95 ומנגד אלה שלא אוהבים אותה (בלשון המעטה) וחושבים שממשק האריחים היה צריך להישאר מנת חלקם הבלעדית של הטלפונים החכמים של החברה. אנו ניסנו לצייר קווים לדמותם.

אין תמונה
עולה בתוך שניות. חלונות 8


1. חסרי הסבלנות

הדבר המורגש כבר בהפעלה הראשונה של חלונות 8 היא המהירות בה היא עולה, מיקרוסופט עשתה עבודה מצויינת בלהפוך את מערכת ההפעלה ליעילה וקלילה, אין זה מפתיע בהתחשב בעובדה שהמערכת נועדה להתניע מחשבי לוח ומכשירים ניידים בעלי מפרט וסוללה מוגבלים.

האתר 'לפטופ מגזין' בדק ומצא כי על-גבי מחשב חדש כמו ה'זן-בוק' של אסוס המערכת עלתה בכ-10 שניות בלבד, לעומת 13 שניות שלקח לחלונות 7 לעלות, על גבי מחשבים חלשים יותר הנתון הופך למשמעותי יותר 38 שניות לעומת 98, ההבדל מרשים בהחלט. בממוצע נמצא כי ניתן לחוות שיפור של 55-אחוז ביחס למהירות ההפעלה של חלונות 7. חסרי הסבלנות או אלו שזמנם קצר בהחלט יעריכו את הזריזות של הגרסה החדשה.

windows 8 (צילום: Mario Tama, GettyImages IL)
ממשק נקי ויפהפה | צילום: Mario Tama, GettyImages IL


2. חובבי האסתטיקה

הם אלו ששומרים על שולחן עבודה מסודר במיוחד, בין אם הם מקבצים את הסמלים לפי נושאים כמו משחקים ותוכנות עבודה או שומרים על שולחן עבודה מינימלי במיוחד ונחרדים למראה שולחן עבודה עמוס לעייפה בערבוביה של סמלים, קבצים ותיקיות.

בחלונות 8 ממשק האריחים ומסך ההתחלה נקיים ומינימליים. למרות שניתן להעמיס אותו באריחים, כולם שומרים על מראה אחיד. הממשק המודרני יפהפה בפשטותו. היישומים השונים אשר בנויים בשפה העיצובית החדשה של מיקרוסופט הם בדרך כלל אסתטיים יותר בהשוואה למקביליהם במערכות הפעלה מתחרות.

3. המהפכניים

אפשר לקרוא להם גם 'המאמצים המוקדמים'. הם אלו שרעבים לחידושים וחייבים תמיד להיות בחוד-החנית של עולם הטכנולוגיה. הם אלו שלא מפחדים לנסות מערכת הפעלה חדשה (ושונה לגמרי) גם במחיר של תקלות כאלה ואחרות.

חלונות 8 היא 'גן עדן' עבורם. היא שונה מכל מה שהכירו עד כה, מציעה מספיק שינויים וחידושים בשביל לא להיות עוד גרסה בפנתאון הגרסאות הבלתי נגמרות, והלמידה והחקירה מחדש של הפינות הפחות מוכרות גורמים להם להרגיש תחושה של סיפוק שמלווה בניצני חיוך בזווית הפה.

4. החסכנים

לא כולם יכולים להרשות לעצמם לשדרג כל מספר שנים את מערכת ההפעלה, בעיקר בגלל העלות הגבוהה הנדרשת. רוב המשתמשים למעשה נשארו עם אותה גרסה שהותקנה במחשב שלהם עם רכישתו (על פיראטיות אנחנו לא רוצים לדבר בכלל). מחיר עותק חוקי של חלונות 7 עולה כ-500 שקלים בממוצע, סכום גבוהה לכל הדעות.

הפעם, כדי לנסות להגדיל את אחוזי החדירה של מערכת ההפעלה החדשה, מיקרוסופט מציעה גרסת שדרוג לחלונות 8 במחיר של 40 דולר, שהם כ-160 שקלים – סכום נמוך ושווה לכל כיס. את גרסת השדרוג ניתן להתקין גם על גרסאות לא חוקיות של מערכת ההפעלה. למיקרוסופט לא אכפת. העיקר שעל המחשב תהיה גרסה כלשהי של חלונות, החל מ-XP ואילך. אך כדאי למהר, מבצע ההשקה המוזל יסתיים ב-31 בינואר 2013.

windows 8
המרוויחים הגדולים ממערכת ההפעלה החדשה הם אותם בעלי מחשבים המצוידים במסך מגע

5. בעלי מסך מגע

המרוויחים הגדולים ממערכת ההפעלה החדשה הם אותם בעלי מחשבים המצוידים במסך מגע. חלונות 7 סיפקה תמיכה חלקית במחוות מגע. אבל, ההרגשה היא שתמיכה זו שולבה במערכת ההפעלה רק ברגע האחרון ממש, ורק כדי שהיא תצטייר כחדשנית. אבל, כעת, עם חלונות 8, אפשר להגיד בפה מלא כי השליטה באמצעות מסכי המגע היא העיקר.

תענוג להשתמש באריחים ובממשק המודרני באמצעות מחוות מגע: ניתן לדפדף בין היישומים הפתוחים על ידי החלקה של אצבע מצידי המסך, לסגור יישום על ידי החלקה מלמעלה למטה ובאמצעות מחוות הצביטה להגדיל או להקטין תמונות או דפי אינטרנט. אין ספק כי השימוש במערכת מהנה הרבה יותר כאשר יש מסך מגע בנוסף למקלדת ולעכבר. המערכת תקסום במיוחד למשתמשים פחות טכניים אשר השתמשו בעבר במכשיר טלפון חכם מודרני או מחשב לוח.

בצד השני של המתרס מוצאים את אלו שלא יעזו להתקין את חלונות 8 על המחשב שלהם, ויהי מה. מדובר ברוב הקולני אשר לא ממהר לשדרג ואף יוצא חוצץ נגד אלו המשדרגים.

טאבלטים
בעלי מחשבים נייחים ללא מסך מגע, יכולים בהחלט לחוות תסכול, שלא לומר התקפי עצבים, בעקבות הממשק החדש


6. בעלי מחשבים ישן

למרות שחלונות 8 יכולה בהחלט להפיח חיים חדשים במערכות ישנות, בעקבות שיפור המהירות, היא לא ממש מתאימה לכולם. בעלי מחשבים ניידים שמצוידים בשטח שליטה לא ממש מדויק, או בעלי מחשבים נייחים אשר אינם מצוידים במסך מגע, יכולים בהחלט לחוות תסכול, שלא לומר התקפי עצבים, בעקבות הממשק החדש.

כאשר עובדים עם יישומי ממשק מודרני אין בעיה מיוחדת, היא מתחילה כאשר רוצים לעבוד עם שולחן העבודה – ריבוי התפריטים הקופצים אשר צצים כאשר סמן העכבר נמצא באחת מפינות המסך בהחלט יכולים להציק. לדוגמה: כאשר רוצים לסגור חלון על-ידי לחיצה על כפתור ה-x שממוקם בפינת החלון העליונה, זה יוביל בפעמים רבות לפתיחת רשימת היישומים האחרונים וללחיצה על היישום המודרני האחרון שהיה בשימוש. מתסכל בהחלט.

למרות שניתן בהחלט ניתן לקצר את עקומת הלמידה, אנו נמליץ למי שמרוצה ממערכת ההפעלה הנוכחית, במיוחד אם מדובר בחלונות 7, לא למהר לשדרג.

7. העובדים במקביל

ריבוי משימות תמיד עמד כנגד עיניהם של משתמשי חלונות, אך יש כאלה שיכולים לעבוד במקביל וכאלה שפחות. הסוג הראשון לא יעריך את הממשק החדש של מערכת ההפעלה אשר מציג לרוב יישום אחד או שניים על גבי כל שטח התצוגה.

כאשר עובדים על יישום שולחן עבודה כל לחיצה על כפתור התחל במקלדת פותחת את מסך ההתחלה והאריחים אשר שולט על המסך ועלול להסיח את הדעת מהעבודה אותה אנו רוצים לבצע.

בנוסף, במיקרוסופט לא השכילו לפתח את האפשרות של עבודה עם שני מסכים במקביל. כיום לא ניתן להציג את מסך ההתחלה על-גבי המסך הראשי ויישומים מודרניים על המסך המשני או להפעיל שני יישומים מודרניים על מסך שונים וחבל, אלא ההפרדה היא או שולחן עבודה מאורך או מסך התחל על מסך אחד ושולחן עבודה על המסך המשני.

לסיכום:

מערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט מביאה עימה רוח חדשה וחייבים לתת לחברה נקודות על החדשנות והאומץ. הממשק המודרני אומנם נראה כמו חיה משונה על-גבי המחשבים האישיים אך על-גבי פלטפורמות אחרות הוא בהחלט עושה חיל. כעת אנו נמצאים בתקופת המעבר לפני, מה שסטיב ג'ובס כינה העידן-שאחרי-המחשב-האישי וייתכן כי בגרסאות עתידיות של חלונות, הממשק המודרני ישתפר ואף יציע חוויה שימוש ושיטות עבודה פורות יותר.

>> לכתבות נוספות באתר TGspot