מה פייסבוק יודעת עלינו? לכאורה, מה שמסרנו לה בסטטוסים ובתמונות שהעלינו. בפועל, החברה שומרת הרבה יותר מידע ממה שאנחנו יודעים או חושבים - כולל פרסומות שלחצנו עליהן, תחומי העניין שלנו - גם אלה שלא ציינו במפורש, ואיפה בעולם היינו כשנכנסנו לבדוק את הפיד. יצאנו לבדוק מה בדיוק פייסבוק שומרת עלינו. הדרך לשם ארוכה, והתוצאות מטרידות.

מארק צוקרברג, פייסבוק, (צילום: Kevork Djansezian, GettyImages IL)
יודע עליכם יותר ממה שהוא מוכן לגלות. מארק צוקרברג | צילום: Kevork Djansezian, GettyImages IL

יש אפשרות לקבל מפייסבוק את הפרטים שהיא שומרת עליכם. איך זה פועל? מגישים בקשה לפייסבוק, אפשר גם באי-מייל, והיא אמורה לספק את כל המידע שהיא שומרת עליכם. לפי אתר אירופה נגד פייסבוק, החוק האירופי קובע שזה צריך לקרות בתוך 40 יום. בישראל, חוק הגנת הפרטיות קובע בין השאר כי "כל אדם זכאי לעיין בעצמו, או על ידי בא-כוחו שהרשהו בכתב או על ידי אפוטרופסו, במידע שעליו המוחזק במאגר מידע". מדובר על אותו סדר גודל של זמן כמו באירופה - 30-45 יום.

על פניו, התהליך נשמע הגיוני, פשוט וקל לביצוע. אלא שכנראה שהאינטרס של פייסבוק לחשוף את כל כמויות המידע הפרטי שהיא שומרת עלינו הוא לא גדול. לכן, החברה מערימה קשיים ובארץ, נכון לעכשיו ניתן להשיג רק קובץ חלקי. אנחנו נתעקש, נמשיך וננסה להשיג יותר פרטים.

תשלח מייל, תשלח מייל אחר, תוריד את הקובץ

ניסיתי את מזלי ובהתאם להנחיות שמופיעות באתר האירופי שלחתי את הפורמט המוצע באתר, בו אני דורש לקבל את המידע שיש לפייסבוק עליי. קיבלתי בחזרה מייל רשמי, שבו פייסבוק מפנה אותי אל כתובת מייל אחרת. אוקיי, את אותו פורמט שלחתי לכתובת החדשה (datarequests@support.facebook.com) ושם כבר הגיעה אליי תשובה בעברית, שמסבירה לי תחילה שאת כל המידע שאני צריך אני יכול למצוא על ציר הזמן או ביומן הפעילות. תודה לכם, אנשי פייסבוק, שהסברתם לי למה נועד ציר הזמן שבו אני מבקר בערך עשרים פעמים בדקה, אבל לא לילד הזה התפללתי. בהמשך המייל, פייסבוק מתגאה בכלי המשוכלל: "אנו מספקים לך כלי המאפשר לך להוריד עותק של נתוני החשבון. כלי זה זמין בדף "הגדרות חשבון". פייסבוק הציגה את הכלי הזה בהדרגה לכלל הגולשים בין 2010 ל-2011.

קיבלתי הסבר על איך בדיוק מפעילים את הכלי הזה: מאוד פשוט, נכנסים להגדות החשבון, ושם לוחצים על הקישור שבתחתית הדף, "הורד עותק של הנתונים שלך בפייסבוק". לאחר מכן פייסבוק תבקש ממך לאשר במייל שזה באמת אתה ואז לאשר שוב בעמוד הפייסבוק. לאחר בערך 20 דקות תקבל סוף-סוף את המידע שפייסבוק שומרת עליך.

כל המידע? יש עוד

אלא שכאן יש בעיה. כנראה לא מדובר בכל המידע שפייסבוק שומרת עליך, אלא יותר עותק מעודן שמכיל פחות מהמידע שפייסבוק יודעת עליכם. פעיל זכויות הפרטיות האוסטרי מקס שרמס מנהל מאבק משפטי נגד פייסבוק, לאחר שביקש ממנה פרטים על עצמו וקיבל קובץ של 1,222 עמודים.

בשביל הקובץ המלא, תצטרכו לעבור עוד כמה מדורי גיהנום. אבל כדי להבין את כמות המידע הפרטי שפייסבוק שומרת לגביכם, אפשר לראות מה מכיל הקובץ החלקי: כל הסטטוסים שהעליתם, תמונות שצילמתם או תויגתם בהן, כל האירועים שבהם ביליתם או לא, כולל כאלה שסתם נשלחו על ידי יחצ"ן מציק, כל המקמות שבהם ביצעתם צ'ק אין, גם אם רק החברים הנודניקים שלכם תייגו אתכם, כל היסטוריית הצ'אט שלכם משחר ההיסטוריה, אם מחקתם הודעות לאחרונה, סביר להניח שתמצאו אותן שם, ואם לא - אל תדאגו, הן שמורות בקובץ המלא.

החברים שישנם והחברים שהיו

בנוסף, תקבלו את רשימת החברים המלאה שלכם, כולל בקשות חברות ששלחתם ונשארו גלמודות ללא מענה. אבל החלק המעניין בקטגוריה הזאת, היא רשימת החברים שנפרדו דרכיכם, כלומר שאתם הסרתם ויש גם כמובן את אלה שהסירו אתכם, אאוץ'.

אם חשבתם שזה הכל, אז חכו, יש עוד. תוכלו למצוא את כתובת ה-IP של של כל מקום ממנו התחברתם אל פייסבוק, מה שאומר בגדול, שפייסבוק יודעת איפה הייתם כל הזמן, גם בלי שתתייגו את עצמכם או אפילו תפעילו GPS. מבחינת פייסבוק, זה יכול לשמש להגן על החשבון שלכם מפורצים שגונבים סיסמאות - לראות, למשל, אם מישהו ניסה להתחבר בשמכם בבאר שבע ושנייה אחר כך בפריז. או לראות שיש כתובת IP שאתם לא מזהים וחושדים שמדובר בפורץ. ועדיין - דעו שהמידע נשמר לאורך זמן, הרבה אחרי שהתנתקתם.

שמענו שאתה אוהב תנ"ך, תרצה לקנות משהו?

מכירים את זה שלחצתם על מודעה בפייסבוק ומאז היא לא מפסיקה להופיע לכם? זה כמובן לא קורה סתם. פייסבוק אוגרת ושומרת כל לחיצה שביצעתם על מודעה פירסומית. בקובץ שתקבלו תוכלו לראות מתי בוצעה כל לחיצה ובנוסף - איך פייסבוק מקטלגת אתכם.

למה אתם מקטולגים בכלל? לצורך ייעול הפירסום, ועל פי טענות החברה גם כדי להפוך את הפיד לרלוונטי יותר עבורכם. זאת אומרת שפייסבוק טוענת שבעזרת איסוף המידע על הלחיצות שלכם, היא תוכל לספק לכם פירסומים שיותר יעניינו אתכם.

ובכל זאת, היא מקטלגת אתכם, כדי לאפשר למפרסמים להגיע אליכם. לכל פרופיל בפייסבוק יש "נושאי מודעות" שאותם פייסבוק התאימה לו. הדרך בה הנושאים נבחרים לא ידועה לגמרי, אך מתבססת כנראה בעיקר על לחיצות על מודעות, לייקים, שיתופים ותחומי עניין נוספים, כמו סטטוסים שפורסמו.

אצלי, לדוגמה, אחד הנושאים שהופיעו ראשונים הוא Bible (תנ"ך). הסיבה? לא ברורה. על עמוד באותו השם בטוח לא לחצתי, כך שניתן לשער שזה מתבסס על כך שאני רשום כיהודי-ישראלי, אם מתפרעים במחשבה, זה יכול להיות גם כי לחצתי פעם על לייק בפוסט שפירסם נפתלי בנט. איך עוד פייבסוק "מוכר" אותי? כל מיני תחומי עניין שחלקם הגדול נכון, על פי הקבוצה שאני אוהד בכדורגל, שחקנים אהובים ואפילו מיקומים שביקרתי בהם. בין שאר הקיטלוגים שלי מופיעה העיר הרצליה. ובכן, הקשר היחידי שלי להרצליה הוא מקום העבודה, שממנו, אל תספרו, אני בדרך כלל מתחבר לפייסבוק.

המידע הזה מאפשר לפייסבוק לפלח פרסומות באופן מדויק עבור המפרסמים. לא עוד פרסומות לכולם, אלא פרסומת שמכוונת ממש אל קהל יעד ספציפי ומסוים, כך, כשתראו את הפרסומת, דעו שהיא הגיעה אליכם על פי הפעילות שלכם בפייסבוק - ולא רק לפי הצהרה מצדכם מה אתם אוהבים ב"תחומי עניין".

לשים לב לכל סטטוס, תגובה, ולייק

המון מידע, נכון? אז תחשבו שכל זה מסכם רק את הקובץ החלקי שקיבלנו מפייסבוק. את הקובץ המלא יהיה הרבה יותר מסובך לקבל ונצטרך להגיש בקשה לפייסבוק לקבלת מידע, שככל הנראה תארך זמן ממושך.

אם ללמוד מהדוגמה של שרמס, המידע שתמצאו אם תקבלו לידיכם את הקובץ המלא עשוי להכיל, בין היתר, דברים שמחקתם: סטטוסים, הודעות (מאז ומתמיד), תמונות וכו'. ב-2013 נחשף מחקר על חרטות בפייסבוק - סטטוסים שמתחילים להקליד ואז מתחרטים. פייסבוק הודיעה שהיא מתעדת רק את פעולת הכתיבה והמחיקה, והכחישה שהיא שומרת את התוכן של הסטטוסים, אם כי טכנית, הדבר אפשרי - בדיוק כפי שטיוטות של מיילים נשמרות.

אז אחרי שעשינו לכם סדר, מה אפשר לעשות? לשים לב מה אתם משתפים, לא לחשוב שכל מה שנמחק מפייסבוק נמחק לעד ובעיקר להבין שפרטיות ואינטרנט לא באמת הולכים ביחד וכל לחיצה שלכם נרשמת. אז כבר עשיתם לנו לייק? הכל רשום.