אנחנו מתים על הסמארטפונים שלנו, תודה ששאלתם. אנחנו בטוחים שגם אתם לא מסוגלים לדמיין את חייכם בלעדיהם. אבל יש כאלה שדווקא המכשירים שמחברים אותנו לעולם לא נטלו את חייהם בדרכים שונות ומשונות וגרמו להם למות עליהם בדרך חדשה לחלוטין.

גרפיטי שמראה טלפון כידית אקדח (צילום: Jason Eppink, Flickr)
גרפיטי של טלפון כידית אקדח | צילום: Jason Eppink, Flickr

כאן ב-NEXTER עקבנו בשנים האחרונות מקרוב אחרי ערימת הגופות ההולכת ומצטברת של הסמארטפונים. כשירו לציבור, אנחנו מגישים לכם סיכום ביניים של כל הדרכים המגוכחות יותר ועוד יותר למות על הסמארטפון.

1. התחשמלות

השיר "חשמל זורם בכפות ידיך" מעולם לא היה נכון כמו היום, כשאנחנו מחזיקים בכפות ידינו הענוגות מכשירים שקצב זלילת החשמל שלהם גבוה מזרימת המים במפלי הניאגרה. הבעיה היא שלפעמים החשמל הזה יוצא החוצה, אל המשתמש, וכשזה קורה זה הרבה פחות אירוטי מאשר בשיר של רותי נבון.

אייפון בטעינה
מטען קטלני. אילוסטרציה

מי שלמדו זאת על בשרם החרוך ברגעי חייהם האחרונים הם מא אליון, דיילת ממחוז שינג'יאנג בסין, ופיסיט צ'אנגלק מהעיר ראיונג שבתאילנד. שניהם מתו במהלך שנת 2013 ממכשירי אייפון. במקרה של הסינית בת ה-23, אירע הדבר בזמן שניסתה לענות לשיחה נכנסת בזמן שהמכשיר היה מחובר למטען, בעוד שהתאילנדי בן ה-28 מת ככל הנראה בעת שימוש סתמי במכשיר בעת שהיה מחובר למטען.

לדברי אפל, שני המקרים, כמו גם מקרים נוספים בהם המשתמשים שרדו לספר, נגרמו בגלל שימוש במטענים לא מקוריים. גם סמסונג האשימה חלקי חילוף סינים זולים בתקלות חמורות במכשירים יקרים, ביניהן התחשלמות והתפוצצות סוללות.

2. מסירות נפש

לא ברור למה יש מי שטוענים שבני אדם נעשים יותר ויותר אנוכיים בעידן האינדיבידואליזם. הרי מעולם בהיסטוריה של העולם, לא ראינו אנשים איכפתיים יותר, שמוכנים למות כדי להגן לא רק על אנשים אחרים, אלא אפילו על חתיכת חומר-לא-ברור-שנחצב-בסין.

קחו למשל את קן הואנג בן ה-26 ממינסוטה שבארה"ב. בעת שהייה בשיקגו נפל הסמארטפון שלו לנהר הקפוא והוא טיפס על גדר כדי להרים את המכשיר. כאשר הגיע לנהר, נשברה שכבת הקרח והוא נפל יחד עם המכשיר אל מתחת לפני המים שקפאו מחדש. חברתו לורן לי בת ה-21 קפצה אחריו כדי להציל אותו - ונלכדה גם היא מתחת לקרח, בעוד חבר שלישי, קואוק-ויאט פאן הואנג בן ה-23, נפצע והתאושש.

אין תמונה
הואנג ולי

הזוי אפילו יותר הוא מותם של גבר ואישה סיניים כאשר ניסו לחלץ סמארטפון מתוך – טוב, נו – צואה. הגבר ואימו נכנסו לתוך בור המשמש כשירותים באזורים מבוססים וחסרי תשתיות מודרניות במדינה המאוכלסת בעולם, כדי לחלץ ממנו את הסמארטפון של אשתו של האיש. עד מהרה הם גילו שבמציאות קקי אינו מחייך, אלא בעיקר מסריח, כאשר איבדו את ההכרה מאדי הריח. ארבעה אנשים נוספים שנכנסו לסייע נזקקו לטיפול רפואי.

בור שירותים בסין (צילום: sohu.com)
בור שירותים בסין | צילום: sohu.com

3. חוסר זהירות (חייך, אכלת אותה - חלק א')

אומרים שמי שאוכל לבד – מת לבד. כנראה שזה תקף גם לגבי מי שמצטלם לבד. כך לפחות מעידים עשרות מקרים של משתמשי סמארטפונים שרצו להראות לחברים שאין להם, דרך הרשתות החברתיות, כמה יפים, אמיצים או סתם חיים הם – ומתו בגלל שלא שמו לב מה הם עושים.

קחו לדוגמה את דייויד שטרום בן ה-28 מקליפורניה. שטרום לא חשב שהוא מסתכן כשטיפס על עץ מאחורי בית הוריו כדי לצלם את השקיעה, אבל בדרך למטה התחשמל למוות מכבל מתח גבוה שעבר סמוך לעץ. אם תרצו, משקיעה לשקע.

גם הזוג הפולני שרצה להצטלם יחד על צוק במערב פורטוגל לא צייתו לחוקי הזהירות ועברו מחסום כדי להתקרב לשפת המצוק ולצלם תמונה "נקייה" – רק הם והטבע המדהים ביופיו. הנפילה שלהם מהצוק כנראה נראתה קצת פחות יפה בעיני שני ילדיהם הקטנים, בני חמש ושש, שהדבר אירע מול עיניהם.

4. סיכון לא מחושב (חייך, אכלת אותה - חלק ב')

בעוד שהמקרים הקודמים היו תוצאה של חוסר זהירות, המוות הנפוץ ביותר מסמארטפון, אחרי תאונות דרכים שנגרמות משימוש במכשיר בעת נהיגה, הוא כנראה זה שנגרם מאתגרי רשת למיניהם. אלה שמעודדים אנשים לעשות דברים מסוכנים במודע, כחלק מניסיון להוכיח שהם אינם מפחדים מסכנת המוות – גם אם היא כבר הוכחה כממשית מאוד.

המוות המוקדם ביותר מהסוג הזה הוא כנראה זה של אקטון בייל מאוסטרליה ב-2011. בייל ניסה להשתתף באתגר בשם "התקרשות" (Planking), במסגרתה מצטלמים בשכיבה שטוחה המדמה קרש – רצוי במקומות מסוכנים. בייל בחר במקום מסוכן למדי – מעקה מרפסת – ונפל אל מותו.

האתגר הקטלני הבא היה אתגר השתייה, בו התחרו צעירים בצריכת כמות גדולה של אלכוהול תוך זמן קצר והעלאת סרטוני התוצאה לרשת, כמובן בתוספת שמות חברים שייאלצו לעמוד גם הם במשימה או להיחשב לפחדנים. מי שכנראה עדיף היה שיבחרו בתדמית הפחדנית הם רוס קאמינס וג'וני ביירן, שני צעירים אירים שמצאו את מותם זמן קצר לאחר צילומים לאתגר. - הראשון בשנתו והשני בטביעה באגם.

אתגר המים הקרים
אתגר המים הקרים

האתגר המסוכן ההמוני האחרון ששמענו עליו היה "אתגר המים הקרים", שהיווה השראה לאתגר דלי הקרח ששטף את העולם – תרתי משמע – בקיץ שעבר. בניגוד לאתגר הקיצי, ב"אתגר המים הקרים" היה על המשתתפים להצטלם רצים וקופצים לתוך אגמים קפואים. דיוויס קולי בן ה-16 ככל הנראה קפץ ונתקל בעצם קשה מתחת לפני המים.

אתגר שלמרבה המזל היה יוזמה של אדם אחד הסתיים גם הוא במוות. אוסקר אגיאר בן ה-21 ממקסיקו אהב לצלם סלפיז עם סמלי סטטוס – בעיקר מכוניות יקרות ונשים יפות. בקיץ שעבר הוא החליט להצטלם עם אקדח מושאל וירה בעצמו בעת שכיוון אותו לראשו לשם הרושם. בכך העניק אגיאר פירוש חדש לתיאור המקובל לצילום סלפי באנגלית – to shoot a selfie.

5. רצח

אם עד עכשיו יכולתם לצחוק על רוב הקרבנות שמנינו כאנשים שהביאו על עצמם את מותם בגלל סדר עדיפויות לא נכון – דעו לכם שיש גם כאלה שלא עשו כלום מלבד להסתבך עם האנשים הלא נכונים. בגלל סמארטפונים, כמובן.

ג'רמי קוק, שנורה בעת שניסה להיאבק בגנבי הסמארטפון
גנבו, רצחו, ברחו. ג'רמי קוק

ג'רמי קוק בן ה-18 מקנדה נרצח בחודש שעבר, בגלל שהעז לדרוש את האייפון שלו חזרה מהאנשים שגנבו אותו. את האייפון, שנשכח במונית בה נסע בלילה הקודם, הוא איתר באמצעות האפליקציה המובנית השולחת אותות איכון, והגיע למכונית בה ישבו שלושה גברים שחורים. כשדרש מהם את הסמארטפון שלו – צעד מתבקש מהשימוש באפליקציה, שיצרניות סמארטפונים חייבות להציע לפי חוקים בארה"ב – הם ניסו לברוח וכשנתלה על דלת המכונית הם ירו בו. בשלב זה הבינו כנראה שהמכשיר סיבך אותם והותירו אותו ואת המכונית מאחור.

אין תמונה
נרצחה בגלל פוטובומב. קים פאם

קים פאם בת ה-23 מארה"ב נרצחה על עוד פחות מזה – פוטובומב. פאם, סטודנטית לתואר שני בפסיכולוגיה באוניברסיטה בקליפורניה, בילתה במועדון לילה עם חברות לפני שנה וחצי. במהלך הבילוי הסתכסכה החבורה שלה עם קבוצה אחרת וכשהחבורה האחרת ניסתה להצטלם ומצאה את פאם באחורי התמונה – הותקפה הסטודנטית במכות ובעיטות. אם היתה שורדת, אולי היא יכלה לרשום לרוצחיה כמה כדורים שהיו מרגיעים את המוח החמום שלהם ומונעים מהם לרצוח אנשים על שטויות כאלו.

בונוס: המתאבד

וכדי שלא תחשבו שכל הדרכים למות בגלל סמארטפונים הן טמטום לשמו, ללא שום כוונה, נזכיר את המקרה הבא: לפני כשנתיים התאבד שו דשנג בן ה-53, לאחר שהגיע למסקנה כי הנכדים שלו מעדיפים מחשבים וסמארטפונים על פני סבא. במכתב התאבדות שהשאיר לאחר ששתה בקבוק של חומר רעיל הוא כתב כי הוא "חסר תועלת בכל הדברים של היום".