אם עוד לא שמעתם על הנקנומינייטד (Neknominated) כנראה שאתם לא מבלים יותר מדי זמן ברשתות החברתיות או באינטרנט בכלל.

נקנומינייטד, הוא משחק שתייה מטופש, שהפך לתופעה אדירה במימדיה שסוחפת צעירים בריטיים (אבל לא רק) פזיזים וחסרי פחד, ותופסת לא מעט כותרות בשבועות אחרונים. אבל היום, לאחר שבריטניה מבכה על ההרוג החמישי כתוצאה מהמשחק – הנקנומינייטד יוצא לאור והופך לתופעה בזויה שצפויה להגיע עד לשולחן הממשלה הבריטית.

התפשטה בסופרמרקט, שתה כוס אלכוהול עם עכבר מת 

הנקנומינייטד, שכבר זכה לערך בוויקיפדיה, הוא משחק שתייה שמשמעותו היא לגמוע ולמנות מועמד, ומקורו באוסטרליה. אדם אחד שמתחיל את המשחק, צריך לגמוע כמות ניכרת של אלכוהול (לפחות חצי ליטר) באופן כמה שיותר מופרע, תוך שהוא מצלם את עצמו. בסוף הפעולה הוא ממנה שני מועמדים נוספים שצריכים לבצע את המשימה בתוך 24 שעות, וכך הלאה. את התוצאה המצולמת מעלים ליוטיוב או לפייסבוק ומתייגים באופן פומבי את המועמדים הבאים. כטבעם של שגעונות אינטרנט שכאלה, ככל שהמשימה היא מופרעת יותר, כך המבצע שלה יזכה לחשיפה ואהדה גדולה יותר.

אין תמונה
משחקים באש

 

בין המשימות שכבר בוצעו ומככבות ברשת (ובבקשה אל תנסו את זה בית): בחורה צעירה שנכנסה לסופרמרקט כשהיא רוכבת על הסוס שלה, שיכורה כמובן (היא סיימה בזרועות המשטרה והסתבכה בצרות), סטודנטית שהתפשטה - גם זה קרה בסופרמרקט, אדם שלגם כוס עם אלכוהול, ביצה חיה ודגי זהב חיים, אדם שטחן עכבר מת יחד עם ליקר וכמובן, אחד הסרטונים הראשוניים של אוסטרלים שמרוקנים בקבוקי שיכר לתוך האסלה וגומעים את האלכוהול הישר משם.

עוד NEXTER בעמוד הפייסבוק שלנו

נכון, זה נשמע מצחיק ו-YOLO וזה, אלא שזהו משחק מאוד מסוכן. ראשית, מדובר בכמות אלכוהול גדולה מאוד שנכנסת לגוף בפרק זמן מאוד קצר שעלולה להסתיים בחדר מיון עם הרעלת אלכוהול, וכמו שכבר הבנתם - גם במוות.

שנית, מלבד סכנת האלכוהול, המשימות עצמן, שנוטות להיות מופרעות יותר ויותר, מסכנות חיי אדם, בטח כשהמבצע אותן הוא שיכור כלוט ונטול כושר שיפוט.

בתוך חודש מאז התופעה החלה לכבוש את בריטניה, חמישה צעירים קיפחו את חייהם במשחק. הראשונים היו שני נערים אירים, ג'וני ברייני בן 19, ורוס קומינג, 22, שכחלק מהמשימה יצאו לטבול בנהר סוער, כשהם שיכורים מכדי להיות מסוגלים לשחות. בשבוע שעבר אייזיק ריצ'ארדסון, צעיר בן 20 העובד בבית חולים בלונדון, החליט לגמוע כמות נכבדה של קוקטיל המכיל יין, ויסקי וודקה ומת. משטרת בריטניה עדיין חוקרת את מותו של צעיר נוסף בן 20 בשם סטפן ברוק שמת לאחר ששתה חצי ליטר וודקה, וכעת מנסים השוטרים להבין האם גם המוות הזה היה חלק מהמשחק. 

מקרה מוות נוסף שדווח עליו רק אתמול, של צעיר בריטי בן 20 בשם בראדלי איימס, ששתה 30 מנות של תערובת של ג'ין ושקיות תה וכתב: "ככה צריך לשתות". תוך כדי השתיה ניכר שהוא מתחיל לסבול מרעד בלתי נשלט. מיד אחר כך הוא העלה את הסרטון לפייסבוק שלו, ואז התחיל לחוש ברע. הוא אף הוסיף תגובה וכתב: "כואבת לי הבטן". ארבעה ימים אחר כך הוא נמצא מת בביתו. 

ומה בישראל? עד כמה שידוע לנו, ישראל עדיין לא נדבקה במגפה - כנראה שהצעירים הישראלים חכמים ואחראיים יותר מחבריהם הבריטיים. 

ככל שהקהל גדול יותר - כך המשימות מופרעות יותר 

אין תמונה
"ככה עושים את זה". בראדלי איימס אחרי שמבצע את משימת השתייה שלו

משחקי שתייה היו כאן תמיד, אבל בעידן הרשתות החברתיות, הם הופכים לקיצוניים ופרועים יותר. התופעות הללו, בדומה להארלם שייק, הופכות את הרשת למגרש משחקים שכל העולם יכול לשחק בו יחדיו - אם זה מתבטא בריקוד לצלילי קטע מוסיקלי בלתי נסבל או שתייה מופרזת של אלכוהול.

"בתוך הביטוי 'רשת חברתית' יש שני מרכיבים שמאפשרים תופעות כאלו", אומר ל-NEXTER ד"ר יובל דרור, ראש המסלול לתקשורת דיגיטלית בביה"ס לתקשורת המכללה למנהל, "מצד אחד החברים שלנו ומצד שני המחוברים ברשת".

הוא ממשיך: "תמיד הייתה לנו רשת של חברים אבל היא מעולם לא הייתה כל כך ויזואלית וממש לנגד עינינו, ולא היינו יכולים להפעיל אותה בכזאת קלות. היום כשיש לנו רשת חברתית כמו פייסבוק שאנחנו רואים את החברים שלנו, ויכולים לזמן אותם לפעילות באמצעות תיוג והכל מאוד פומבי, משחקים מהסוג הזה, תופעות כאלו, הן תוצר הכמעט טבעי של הפלטפורמה, כי היא מאפשרת להוציא לפועל אירועים כלו שקודם היו הרבה יותר מסובכים להפקה, והיום טכנית זה יותר קל".

יובל דרור (צילום: עידן גרוס)
"ברשתות חברתיות יש כלכלה של תשומת לב, כשמטבע הוא לייק ואתה רוצה כמה שיותר מטבעות". ד"ר יובל דרור | צילום: עידן גרוס

"הדבר השני", מסביר ד"ר דרור, "הוא שבעידן של רשתות חברתיות מתפתחת כלכלה של תשומת לב, כשמטבע הוא לייק ובכלכלה כמו בכל כלכלה אתה רוצה להשיג כמה שיותר מטבעות. בעולם שבו תשומת לב היא המשאב שכולם מנסים להשיג, זה לא מפתיע שמתפחות תופעות שזועקות תשומת לב. הנקנומינייטד זו תופעה שהיא כולה צעקה אחת גדולה לתשומת לב: 'תראו כמה אני נועז', 'תראו כמה אני מקורי', 'כמה אני אמיץ'. כך שזה ממש לא מפתיע שהדברים האלה צומחים מהרשת החברתית. אגב, מהרשת יכולים לצמוח דברים נפלאים כמו שרשת שלמה של מאות אלפי אנשים מתגייסת כדי לשמח ילד או לפתור תעלומה. יש אין סוף סיפורים שאנחנו שומעים עליהם ובהם מגייסים את הרשת לדברים חיוביים, אבל מהצד השני זה לא מפתיע שיש גם את הצד השני של המטבע, כמו בכל דבר בעולם".

כלכלת הלייקים הזו, לצד החשיפה בפני כמות בלתי מוגבלת של צופים עשויה להגביר את הלחץ החברתי שחשים אותם צעירים וצעירות שנבחרים להשתתף באתגר השתיה הזה, ובהתאם להקצין גם את אופי המעשים. ד"ר דרור מסביר: "ככל שהפוטנציאל של תשומת הלב גדול יותר, כלומר ככל שמה שאנחנו עושים יכול להגיע ליותר אנשים - כך כמעט באופן טבעי אנחנו נדחפים לבצע כל מיני פעולות שהן יותר פעולות אקסטרים. אם יש מולי שני אנשים, קיבלתי רק שני מטבעות של תשומת לב, אבל אם יש מיליון צופים, זה כבר משהו שאולי כדאי להתאמץ בשבילו קצת יותר". זה לא תקף לכולם אגב", הוא מסייג, "יש כאלה שזה משתק אותם ויש כאלו שנדחפים לקצה ולא יכולים לעמוד בפיתוי, כי הוא באמת מאוד מאוד גדול. התוצאה היא מה שאנחנו רואים".

בריטניה נלחמת

בינתיים הבינו רופאים והורים בבריטניה כי מדובר בבעיה גדולה,  ויצאו בקריאה להעלות את הנושא לדיון חירום בממשלה, ולפעול לעצירת התופעה בטרם תגבה חיים נוספים. כמו כן, נעשו כבר פניות לגורמים בפייסבוק, בתקווה שאלה יאסרו פרסום סרטוני נקנומיינטד. ועוד יוזמות פרטיות של אנשים שמבקשים להפסיק את הטירוף המסוכן. 

אחד מאותם אנשים הוא צעיר מדרום אפריקה בשם ברנט לינדקו. בסרטון נקנומינייטד שלו, לינדקו נראה נוהג ברכב, ואומר למצלמה: "תודה שמיניתם אותי, המשחק התחיל באוסטרליה ואני אראה לכם שדרום אפריקה יכולה לעשות את זה טוב יותר", הוא מסביר ואז עוצר לצד הומלס ומעניק לו סנדביץ', שוקולד וקולה. לאורך הסרטון מופיעים נתונים על מצב העוני במדינתו. "יש כל כך הרבה בעיות עוני ורעב מסביבי", הוא הסביר לכלי התקשורת המקומיים לאחר שהפך לגיבור רשת, "וגם אני חושב שאנחנו צריכים להיות אחראים לגבי התכנים שאנחנו מפרסמים ברשתות. צריך לזכור שגם בעוד עשר שנים כשמישהו, אולי אפילו מעסיק פוטנציאלי, יעשה עלינו גוגל הוא יימצא את העדויות המביכות האלו". בסוף הסרטון שלו ובהתאם לחוקי המשחק, הוא ממנה שני חברים ומאתגר אותם לעשות משהו טוב יותר לעולם.

 

>> האמא פרסמה תמונה מזעזעת של בנה כדי להציל את חייו

>> משחק שתייה בפייסבוק הרג שני צעירים