אייפון שבור
מסך שבור: התקלה הנפוצה ביותר, ואין עליה גם אחריות

החל באייפון הראשון שהושק בשנת 2007 ועד היום, כולל אייפון 5 שהגיע לישראל, תיקון תקלות היה ונשאר עקב האכילס של ענקית ההתפוח, בטח כשזה יוצא מגבולות ארה"ב. בעיות קליטה ושמיעה. רמקול תקול, מסך שבור, גב מנופץ ואפילו בעיות חלודה ואיבוד מידע.

אם שילמתם כמה אלפי שקלים על המכשיר, סביר להניח שסך התשלום על התקלות במהלך חייו יסתכם גם הוא בכמה אלפים לכל הפחות. במקרים נדירים יכולים התיקונים להגיע גם לעלות הכוללת של המכשיר. זאת אגב, גם אחת מהסיבות לכך שהמפעילות הסלולר הגדולות לא מספקות ביטוח. זה פשוט יקר מידי ולא משתלם. 

התקלות הכי נפוצות

מסך שבור, סוללה מתרוקנת מהר, קליטה 
עומר אפרתי ממעבדת "טופ מובייל", מסביר כי אחת התקלות הכי נפוצות היא שבר במסך או בחלק האחורי כתוצאה מנפילה של המכשיר או אפילו זריקה שלו על השולחן בסלון. "שבר מסך היא התקלה הכי נפוצה. נופל הטלפון ונשבר המסך או החלק האחורי. במפעילות הגדולות החלפת החלק האחורי עולה כ-400 שקלים ואצלנו כמעט חצי מזה. גם מסך אצלנו עולה כ-300 שקלים ובחברות הגדולות 600 שקלים. עוד תקלה נפוצה בעיקר באייפון 4S זו החלפת סוללה. לקוחות לא מחכים שהסוללה תגמר כדי להטעין, וזה שוחק את הסוללה. סוללה כזו עולה 200 שקלים וזה טיפול מהיר של רבע שעה.

עוד בנושא:
>> כך תאריכו את חיי הסוללה של האייפון שלכם
>> הסמארטפון נפל לאסלה? 5 דברים שחייבים לעשות 

הקלדה באייפון (צילום: Brendan Smialowski, GettyImages IL)
התקלה הכי מוזרה, מקש מגע שלא עובד | צילום: Brendan Smialowski, GettyImages IL

אייפון לא קולט
"עוד תקלה נפוצה קשורה לקליטה של המכשיר", מספר אפרתי.  "פתאום המכשיר מראה שיש לו חמישה פסים של קליטה, פתאום שניים או אחד. זה קורה היות ובתוך האייפון יש אנטנה שיושבת כמו שקע-תקע עם הלוח אם, וברגע שהטלפון נופל על הגב החיבור מתנתק או שיש מגע רופף (או שאתם פשוט לא מחזיקים אותו נכון?). זו תקלה רלוונטית בעיקר לאייפון 4.

תקלה במיקרופון
"חלק מהלקוחות מגיעים גם כאשר יש תקלה במיקרופון. אני מדבר אתך ואתה לא שומע אותי. זו תקלה נפוצה באייפון 4, כאשר הגורם יכול להיות בעיה ברכיב שמע שנקרא אודיו קודק שהוא אחראי על היציאות שמע במכשיר. לפעמים מספיק שהמכשיר מקבל מכה כאשר הוא מונח בתיק. מדובר על בעיה מורכבת שהעלות שלה יכולה להגיע לעיתים ל-700 שקלים. זה רכיב קטן שצריך להחליף על הלוח אם".

תקלות מסוכנות
אפרתי מסביר כי יש תקלות הדורשות טיפול בלוח האם של המכשיר כוללות סיכון. "קיים סיכון שהמכשיר לא יידלק יותר. לכן, אנו דואגים להחתים את הלקוח לגבי סיכונים אפשריים לפני הטיפול ואם יש בעיה הוא יכול, בהסכמה, לעשות טרייד-אין למכשיר חדש. יש מעבדות בודדות בארץ שעושות תיקונים מהסוג הזה. מדובר בתיקונים עם 60-70 אחוזי הצלחה".

נשיקה לאייפון (צילום: Jens Koch, GettyImages IL)
"עבור אנשים רבים כל החיים שלהם באייפון. מספרי טלפון, תמונות, מסמכים ורשימות" | צילום: Jens Koch, GettyImages IL

מכשיר לא נדלק ושחזור מידע
עוד תקלות נפוצות כוללות מכשירים שבמקלדת המגע אות אחת לא עובדת (תקלה מפתיעה, לא?), מכשיר לא נדלק ושחזור מידע. 

"זו הרגשה לא נעימה להגיד למישהו שהוא הולך לאבד את כל המידע שלו. עבור אנשים רבים כל החיים שלהם באייפון. מספרי טלפון, תמונות, מסמכים ורשימות" אומר אפרתי: "יש עו"ד מהצפון שהגיע אלינו לאחר שהאייפון שלו נפל למים. לא עניין אותו המכשיר, אלא המידע. הוא הלך למעבדה שמשחזרת את המידע, שילם להם 3000 שקלים והם לא הצליחו לעזור לו. הוא הגיע אלינו, ניקינו, סידרנו, החלפנו ובסופו של דבר הצלנו לו את המכשיר. לקחנו לו עלות תיקון לפי המחירון, אבל הוא היה מוכן לשלם כל סכום".

חשש מתוכנות מעקב
עוד תחום שמביא אנשים למעבדה הוא החשש מתוכנות מעקב . "יש היום הרבה תוכנות חוקיות יותר או פחות, שבמקרים מסוימים בין בני זוג משתמשים בהן. גם במקרים של ריגול עסקי. אפשר להתקין תוכנה כזו על הנייד של בת או בן הזוג או אצל עובד מסוים בארגון, ולהשתלט על האייפון מרחוק. אפשר לראות, לשמוע ולקרוא את כל התוכן עליו, כולל תמונות והפעלת מצלמה וגם לדעת איפה המיקום של אותו מכשיר על מפה. מדובר ממש במעקב לכל דבר ועניין. הרבה מגיעים לבקש שנבדוק שאין תוכנות כאלו, ואנחנו בדרך כלל ממליצים למחוק הכול ולהתקין מחדש את מערכת ההפעלה", מסביר אפרתי.

תקלות חומרה

מעבדה נוספת שמספקת שירותי תיקון תוכנה וחומרה לאייפון היא "פיקס פון", השייכת לשני אחים, אלי ומנחם ריבקין. מדובר באחת המעבדות היחידות בארץ שיודעות להחליף שבבים, כמו קבלים ונגדים, על גבי לוח האם של המכשיר מבלי הצורך להחליף את כל הלוח. זאת, בשונה מהתיקון במפעילות הגדולות שמחליפות את כל לוח האם במחיר של אלפי שקלים.

שקע טעינה
"אחת התקלות הנפוצות היא זכוכית שבורה במסך וגב מנופץ", מסביר אלי ריבקין, האחראי על המעבדה בחברה. "גם בעיות טעינה נפוצות מאוד. שקע הטעינה באייפון רגיש מאוד ללחות, הוא חשוף ומאפשר חדירת מים.

כפתור הבית לא מגיב
"בנוסף, ישנם מקרים בהם לחצן הבית מסרב לעבוד, מהסיבה שהוא מקבל מתח ישיר מהכבל האחראי על הטעינה, תקלה שנפוצה באייפון 4 בלבד. באייפון 4 ו–4s, יש תקלה שאין קליק בלחצן ההדלקה.

אוזניה פנימית
גם האוזנייה הפנימית (הקרובה לאוזן), לפעמים לא עובדת ואין שמע, יש רעשים באוזניה או השמיעה חלשה. זו תקלה נפוצה באייפון 4 ו–4s".

המצלמה לא נפתחת
תקלה נוספת כוללת מצב בו המצלמה לא נפתחת. "באייפון יש שתי מצלמות. איך נדע אם זו המצלמה הקדמית או האחורית? נחזור לברירת מחדל (הגדרות > כללי > איפוס > אפס את כל ההגדרות) ואם המצלמה האחורית תקולה, היא עדיין לא תיפתח. ואם הקדמית תקולה, אז האחורית תעבוד עד שנעבור שוב למצלמה הקדמית. זו תקלה נפוצה באייפון 4 ו–4s", מסביר ריבקין.

עוד תקלות כוללות צלצלן לא עובד, רמקול תקול (לא עובד בזמן שיחה, לא מצלצל בשעת שיחה, לא שומעים מוזיקה) ומיקרופון לא עובד (מיקרופון לא עובד למטה, למעלה, רק בזמן שיחה). "אחת מתקלות החומרה הנפוצות באייפון 4, היא שהמיקרופון מפסיק לעבוד לחלוטין או לסירוגין. אחרי 30-40 שניות של שיחה המיקרופון משתתק או שומעים רעשים חזקים באוזניה. בעיה זו מוגדרת כבעיית שמע כללית בזמן שיחת GSM בלבד. בשביל לאמת את התקלה יש לנסות ולהוציא שיחה ב-voice over ip (להוציא שיחה בתוכנתviber או skype).

"אם המיקרופון יעבוד בתוכנות האלו, הבעיה היא ברכיב המעבד את השמע בזמן שיחה. מדובר על רכיב הממוקם בקצה העליון של לוח האם, וכתוצאה מנפילות הוא מתרומם ממקומו. כאשר רגל אחת או יותר של הרכיב לא נוגעות בלוח האם, המיקרופון באייפון 4 מפסיק לעבוד לסירוגין", מגלה ריבקין.

גם קורוזיה (חלודה) כתוצאה מחדירת מים יוצרת בעיות באייפון. "אפשר לתקן בעיות קורוזיה במעבדות המתמחות בתיקוני לוחות האם", מדגיש ריבקין. "ישנן מעבדות אשר יגבו תשלום בעבור בדיקה וניקיון, אך לא יתעסקו עם הלוח אם. גם אם האייפון נפל למים אפשר לפעמים לתקן. כמו בכל מכשיר חשמלי, גם בתוך האייפון יש מעגל חשמלי (לוח האם) ובעת נגיעת המים בלוח נוצר קצר. אם זה קורה, אנו ממליצים לכבות את האייפון ולא לחבר אותו לחשמל. כל עוד האייפון כבוי, לא עובר בו זרם והקצר שהמים יוצרים לא יפגע במכשיר. ברגע שמדליקים אותו, מחזירים את זרם החשמל והמים בפנים יוצרים קצר שלא תמיד אפשר לתקן".

בואו להיות חברים של נקסטר בפייסבוק