עולם הדיאטות הוא בלתי נגמר, בכל יום נולדת לה השיטה המושלמת והסופית להוריד במשקל. חלק מאותן דיאטות קלות יותר וחלקן גובלות בסיכון בריאות. יש כאלה יקרות ויש כאלה פשוטות, מידי פעם אנחנו שומעים מניסיון אישי של אנשים כיצד ויתור על לחם או על סוכר שינה להם את החיים. חלק סופרים קלוריות, חלק אוכלים כמו האדם הקדמון. מה שבטוח שיש מיליון שונות לרזות ורובן נכשלות.

זה קצת יומרני לחשוב ששיטה אחת יכולה בכלל לעבוד על כל בני האדם, אם כולנו היינו בנויים אותו דבר הרי שאין צורך באולימפיאדה כי היינו מגיעים לאותן תוצאות. אז למה בדיאטות אנחנו לא מתאימים אישית את השיטה לבן אדם? ואיך עושים את זה בכלל?

אז זה אפשרי ואפילו קיים בישראל, תכירו את הבדיקה הגנטית שיכולה להתאים את לכם את הדיאטה לפי מה שהגוף שלכם באמת צריך ומה אסור לו. בית החולים הדסה עין כרם מבצע את החלק הטכני לריצוף הגנטי הנדרש עבור ביצוע הבדיקה. חברת MyGenes מבצעת את האינטרפרטציה המדעית של הגנוטיפים אל מול התכונות להן שייכות. בעזרת אותה בדיקה החברה יודעת להגיד לכם מה הגוף יודע לעכל, איך השעון הביולוגי שלכם עובד ואפילו איזה ספורט יותר נכון לכם.

"יש אנשים שפחמימות עושות להם טוב ודווקא שומן רווי הוא בעייתי, אם אותו אדם יעשה דיאטה קטגונית הוא לא יצליח להוריד במשקל, יש אנשים שרק צריכים לשנות את השעות בהם הם אוכלים", מספר יצחק חזות, מנכ"ל ומייסד שותף של MyGenes, ל-mako. 

יצחק חזות מנכל ומייסד שותף mygenes (צילום: יח"צ)
יצחק חזות מנכל ומייסד שותף mygenes | צילום: יח"צ

אז איך זה עובד? חזות מסביר: "המטרה היא לבחון אילו גנים ספציפיים אחראים על הדרך שבה הגוף שלנו מגיב למאכלים שונים, מתוך מטרה לדייק לכל אדם כמה שאפשר את התזונה המתאימה לו מבלי לעשות שינויים קיצוניים. לגן אחד שבודקים ביחס לתכונה מסוימת אין הרבה משמעות, צריך הרבה מאוד דאטה, הרבה מידע גנטי כדי לבנות משמעות לתכונה גנטית שנבדקת. מתוך זה, אנחנו סקרנו קרוב ל-1,000 מחקרים שונים שבוצעו בעולם בתחום, כשכל מחקר נגע בגנים מסוימים ושייך אותם לתכונה גנטית ספציפית, מכאן בנינו בדיקה שמורכבת מ-425 משתנים גנטיים שונים".

הוא מוסיף כי בזכות כמות המידע העצומה שיש להם, בשילוב עם משוב של הלקוחות להמלצות הם מגיעים לתוצאה הטובה ביותר: "בעזרת הניתוח הזה אנחנו יודעים להנגיש לכל אחד את ספר ההוראות המדויק ביותר שקיים לגוף שלו".

מהשיחה הדבר הראשון שעולה לראש הוא שמדובר בפתרון קסם, אך טופז דרזנר הדיטאנית הראשית מצננת את ההתלהבות: "זה לא קסם, הדיאטנית רואה את הדוח שמופק ללקוח ורואה את האדם מולה, היא עושה את השקלול המתאים ביותר בין הדוח לסוג האדם ונותנת לו תפריט שמתאים לו, המלצות מה לאכול, מה לקנות בסופר, באיזה שעות כדאי שיאכל ואיזה סוג של ספורט מתאים לו. בסוף הבן אדם הזה צריך להתמיד, אם הוא יצליח הוא ירד במשקל".

טופז דרזנר - דיאטנית קלינית ראשית - mygenes   (צילום: יח"צ)
טופז דרזנר - דיאטנית קלינית ראשית - mygenes | צילום: יח"צ

בחברה טוענים כי זו השיטה המדעית ביותר שקיימת לדיאטה היום. לדבריהם, אחוזי ההצלחה שלהם מדברים בעד עצמם: "כיום יש כבר כ-7 אלפים לקוחות שביצעו את הבדיקה ואחוזי ההצלחה עומדים על 86% בירידה במשקל. הם עשו את הבדיקה, היו במעקב שלנו וירדו במשקל הסופי לעומת המשקל ההתחלתי". אחוז ההצלחה גבוה במיוחד בהתחשב שבכך שיש כאלה שעשו את הבדיקה ופשוט לא התמידו או שכבר הכירו את הגוף שלהם וידעו מה הוא יכול ולא יכול לאכול, ולכן הם לא ירדו במשקל אבל כן שמרו על המשקל שלהם. 

כיאה לבדיקה מתקדמת טכנולוגית היא מגיעה עם מחיר והוא גבוה מאוד. לחברה יש שתי בדיקות: המקיפה יותר שכוללת גם את תחום הספורט, בדיקת שעון ביולוגי, בדיקת נטייה להתמכרויות, מטבוליזם, בדיקת 425 משתנים גנטיים ושיחה עם דיאטנים תעלה לכם 4,188 ש"ח. אם תרצו את הבדיקה הזולה יותר שכוללת "רק" 250 משתנים גנטיים אבל מתמקדת בעיקר במזונות היא תעלה לכם 3,468 ש"ח.

ליאור עברי בן ה-47, אב לשישה ילדים, ירד ב-9 חודשים 22 קילוגרם. "הייתי רגיל להיות רזה, אבל מ-70 הגעתי עד ל-100 קילוגרם, אמרתי לעצמי כל מה שאתה צריך זה לסגור את הפה אבל לא ירדתי. אחותי המליצה לי על הבדיקה והאמת שהייתי סקפטי בהתחלה, הרי מה הם יכולים לעזור לי? הרי בסוף צריך לסגור את הפה כדי לא להשמין", הוא אומר. 

אחרי שעשה את הבדיקה, המליצו לו לוותר על מאכלים עם הרבה עמילן כמו אורז ותפוחי אדמה, ואמרו לו מתי לאכול. "אני בטוח שהדבר שהכי משנה זה שהם בודקים את השעון הביולוגי, שלך מבחינת הזמנים, שאלו 'מתי אני מתעורר'? בגלל שאני בחור דתי אני מתעורר ב-04:30 לתפילות. אמרו לי לאכול ארוחת בוקר עד 8:00, ארוחת צהרים עד 14:00 ואת ארוחת הערב עד 19:00", הוא אומר. "השעות ומה אסור לי לאכול עשו את העבודה. יש ימים שאני מוריד קילו או קילו וחצי ואשתי נדהמת, היא אומרת 'איך יכול להיות'".

ליאור עברי לפני ואחרי (צילום: פרטי)
ליאור עברי לפני ואחרי | צילום: פרטי

המשקל הוא לא הדבר היחיד שהשתנה בחייו של עברי בזכות הדיאטה החדשה: "יש לי שישה ילדים, כולל תינוקת בת חודשיים וילד גדול בן 11, צריך לרוץ איתם, לשחק איתם. פתאום יש לי אנרגיות לכדורגל, אני רץ אחריהם".

אביטל כהן בת ה-36, אם לילדה, ירדה כמעט 17 קילו בתשעה חודשים, והגיעה למשקל שהייתה בו לפני ההריון.  "הייתי אבודה, מצד אחד הייתי מורידה דברים שהיו נחשבים למשמינים, הייתי משקיעה ומורידה אולי רק שני קילו".

כאשר ניסתה את הבדיקה של MyGenes היא גילתה כי הגוף שלה מגיב שונה לדברים שנחשבים בפני דיאטנים בעולם כ"בריאים": "כל התפריטים שעשו לי בעבר תמיד היו אומרים לאכול לחם קל, שיבולת שועל, תפוחים וסילאן תמרים. מסתבר שלי אישית יש בעיה בפירוק של פחמימות וסוכר אז אני למשל הייתי צריכה ממש להימנע. דווקא מה שחיובי זה שגיליתי ששומן אני מפרקת ממש טוב, זה אומר שאני לא מגבילה את עצמי בגבינות שמנות, אבוקדו וחמאת בוטנים. מידי פעם אני יכולה גם לאכול פסטה עם שמנת ופטריות במקום רוטב עגבניות שיש בו הרבה סוכר כי הגוף שלי יודע לפרק פחמימה משולבת עם חלבון או שומן", היא מספרת.

אותה בדיקה יכולה גם להציל את החיים של חלק מהלקוחות, אחד היתרונות הגדולים שלה היא האפשרות לגלות נטייה למחלות כמו סכרת מסוג 2, בעיות בבלוטות התריס, כבד שומני, כולסטרול גבוה ובאופן כללי סיכון למחלות לב וכלי דם, מה שמאפשר ללקוח להתאים את הדיאטה ולהימנע מראש מאותן מחלות מסכנות חיים. גם במקרה של כהן, הבדיקה עצמה אולי מנעה ממנה טיפול עתידי: "יש לי סיכון לסוכרת מסוג 2, אם הייתי ממשיכה לאכול רגיל הייתי יכולה חלילה להגיע לזה בעתיד", היא אומרת.