״היה לנו כמה רעיונות, ומבין כולם בחרנו לעזור לכבדי שמיעה לתקשר עם הסביבה. ביקרנו בבית ספר של ילדים כבדי שמיעה בטבריה״, אומר יהונתן. ״למדנו איך הם מתקשרים ביניהם, ובנינו אפליקציה שמתרגמת בין שפת הסימנים לטקסט ולקול״.

ביום רביעי יחול אירוע הגמר השנתי של תחרות ״יזם השנה״ של יוניסטרים; כמו הצופים, הנוער העובד או השומר הצעיר, רק ליזמים. מאה סטארטאפים מכל רחבי של בני נוער מכל רחבי הארץ יקחו בו חלק, וישפטו בה מאות אנשי עסקים בכירים מהארץ ומהעולם; מדובר בתותחים כבדים כמו עדי סופר תאני, מנכ״לית פייסבוק ישראל; ברק רגב, מנכ״ל גוגל ישראל; ואפילו אנשי ציבור כמו יצחק הרצוג, לצד פוליטיקאים כמו ח״כ מאיר כהן ואנשי ציבור כמו יצחק הרצוג. אלה שיזכו יקבלו מענק משמעותי לפיתוח המיזם.

יהונתן רוזנבלט, בן 17 מצפת, הוא המנכ״ל של חברת StreamLined שקמה בחסות בית הספר עמל צפת ובחסות עמותת יוניסטרים. הקבוצה שאותה מוביל רוזנבלט, בה חברים שון סימפסון, אלידור כהן, אלון גרין וקריסטיאן פארס, לקחה על עצמה אתגר מורכב במיוחד: לבנות אפליקציה שתאפשר לכבדי שמיעה לדבר בטלפון. בעזרת האפליקציה HearMeNow הם יוכלו להזמין פיצה, לצלצל למד״א ואפילו לדבר עם בני המשפחה שלהם; דברים שעד היום הם התקשו לעשות. ״אנחנו מאמינים שתקשורת זה אחד הדברים הכי חיוניים שכל אדם צריך. בלי תקשורת אתה בודד". 

ספר קצת על התהליך.

״בשלב הראשון, בדקנו מה שפת האם של כבדי השמיעה והבנו שמדובר בשפת הסימנים. בנינו אפליקציה שמתרגמת בין שפת הסימנים לטקסט ולקול. כבדי השמיעה שישתמשו באפליקציה יראו מודל תלת מימדי שמדגים את הנאמר בשפת הסימנים״, הוא מסביר.

קבוצת יוניסטרים צפת (צילום: באדיבות יוניסטרים)
קבוצת יוניסטרים בצפת. העמותה מקדמת יזמות בפריפריה | צילום: באדיבות יוניסטרים

״הרעיון הוא שיש בן אדם תלת מימדי שאנחנו יכולים לשלוט בידיים שלו. אנחנו לוקחים את מה שנאמר לכבד השמיעה, ומלבישים אנימציה על המודל התלת מימדי״, ממשיך יהונתן. ״אימנו מודל של בינה מלאכותית שיודע לזהות שפת סימנים ולתרגם אותה לטקסט, ואחר כך אפשר להשמיע אותה בעזרת text-to-speech engine. כל צליל או קול שהאפליקציה תזהה בצד של כבד-השמיעה יתורגם לטקסט או לשפת הסימנים״.

המפגש עם כבדי השמיעה היה משמעותי מאוד בתהליך הפיתוח. ״למדנו איך הם מתקשרים עם מכשירי עזר ובלי מכשירי עזר. אני בהחלט חושב שהמוצר שלנו היה שונה אם לא היינו פוגשים אותם״, הוא מסביר.

״אני גאה בקבוצה שלי״

יוניסטרים הוקמה בשנת 2001 עם מטרה ברורה: לתת לפריפריה פוש חזק קדימה. ״אני הצטרפתי לתוכנית בתור נער בן 14. בשנים הראשונות למדתי את העקרונות הבסיסיים של יזמות, ובשנה שנקראת שנה א׳ עשינו בריינסטורמינג וגיבשנו את הרעיון שאנחנו נציג השנה״, הוא מסביר.

קבוצת יוניסטרים צפת (צילום: באדיבות יוניסטרים)
בפגישה עם נציגות חברת מיקרוסופט. 100 סטארטאפים ישתתפו בתחרות | צילום: באדיבות יוניסטרים

לדבריו, הקבוצה מתנהלת על מי מנוחות; הכל עובד בשלווה, לפי הלו״ז שנקבע מראש. ״יוניסטרים מפגישה אותך עם מנהלים של חברות גדולות. הצגנו את המוצר שלנו למנכ״לית AIG ולמיקרוסופט. עם מיקרוסופט דיברנו גם על משאבי אנוש. התוכנית שינתה את החשיבה שלי מבחינה מנהיגותית ומבחינת יזמות״, הוא ממשיך. ״אני לא ידעתי איך לדבר עם אנשי מקצוע בכירים ועם מנכ״לים של חברות גדולות כמו גוגל ישראל. למדתי איך להתקרב אליהם ולדבר איתם, ולמדתי המון על עסקים. אני גאה בקבוצה שלי. זו כמו קבוצת חברים, שיכולה יום אחד לזכות מחוץ לישראל ולהיות דבר גדול. זו התקווה שלנו. לעמוד בראש מיזם שישנה את העולם״.