קשה לדמיין את הטלפון החכם ללא אחד הרכיבים היותר משמעותיים שמותקנים בו - המצלמה. עבור רבים מאיתנו משמשת אותה מצלמה לתיעוד חיי המשפחה, נופים עוצרי נשימה וגם חוויות קטנות מחיי היום-יום. אך האם אנו מודעים לשלל תכונות הצילום שמספק עבורנו הטלפון החכם שלנו? מה כדאי לבדוק במפרט הטכני של מצלמת המכשיר לפני שרוכשים סמארטפון חדש? אם אתם אוהבים לצלם, הנה כמה מושגים שכדאי שתכירו לפני שתבחרו את הסמארטפון הבא שלכם.

שלא בצדק, המדד הפופולרי ביותר המתייחס לאיכות מצלמות הטלפונים החכמים הוא מדד הרזולוציה. מבלי להיכנס לפירוט יתר, הטענה היא שככל שרזולוציית התמונה תהיה גבוהה יותר, כך התמונה תהיה מפורטת יותר. ובעוד שבשוק ניתן היה למצוא סמארטפונים עם מצלמה ברזולוציה של 41 מגה-פיקסל (Lumia 1020 של נוקיה), נגלה לכם שגם מצלמת 8 מגה-פיקסלים יכולה להוציא תמונות מדהימות, שכן לרוב אין אנו מדפיסים את התמונות על משטחים גדולים או צופים בהן על מסכי ענק - וכשאנחנו אומרים ענק אנחנו מתכוונים לגודל של קיר וידאו במוזיאון. לכן, אל תתפתו לרכוש מכשיר המתפאר ברזולוציה גבוהה מאוד - כי זה לא מה שחשוב. עשו זאת רק אם אתם נוהגים לערוך תמונות תקריב או להדפיס את התמונות בהגדלת-יתר (וגם עבור כך ישנם פתרונות עיבוד תוכנתיים).

אין תמונה
מצלמות סלולריות

כששתי קרניים נפגשות

מנגנון אחד המשפיע רבות על תוצאות הצילום הוא המיקוד (פוקוס), שיכול לקבוע את ההבדל בין תמונה גרועה לתמונה מדהימה. מיקוד הוא מושג בסיסי באופטיקה, שמתאר את נקודת המפגש של קרני האור לאחר שעברו דרך עדשות המצלמה. ברוב המקרים, במצלמות הטלפונים החכמים פועל מנגנון המיקוד באופן אוטומטי – אך במהירותו קיימים הבדלים של מאות אחוזים, כאשר היא נעה בין 0.1 ל-0.5 שניות (כלומר: פי חמישה). ככל שהמספר נמוך יותר כך הפוקוס מהיר יותר.

מכשירים אחדים, כדוגמת LG G4, אף כוללים מיקוד לייזר, שהוא בעצם מנגנון השולח קרני לייזר אל האובייקט המצולם ועל פי זמן חזרתן מוערך מרחק האובייקט מהמצלמה. כך, באלפיות השנייה, הופך מנגנון המיקוד לחכם יותר, מהיר יותר והתוצאות ניכרות בתמונה.

אין תמונה
מצלמות סלולריות

בשל העובדה שכמעט ולא ניתן לשחק ידנית עם המיקוד במצלמות סלולריות, כדאי לרכוש מכשיר עם תכונות מיקוד אוטומטיות משופרות. כאמור, מכשירי הדגל של LG, הלוא הם G3, G4 וגם V10, כוללים מנגנון מיקוד לייזר. סוני הציגה בתערוכת הסלולר שהתקיימה לאחרונה בברצלונה את מנגנון "חיזוי מיקוד-אוטומטי היברידי", המוטמע בממשק הצילום של סדרת הדגל החדשה שלה, Xperia X, ויתכן כי יגיע גם לדגמים נוספים בהמשך. גם סמסונג הציגה מנגנון פוקוס מהיר מאוד במכשיר הדגל החדש Galaxy S7, שהוצג בברצלונה וצפוי להגיע לישראל בשבוע הבא. גם הוא מציג יכולות מעקב אחר האובייקט המצולם, אם כי התרשמנו יותר מזה שהוצג במכשיר של סוני.

צמצמים וחיישנים

מה עוד משפיע על יכולות המצלמה? בדומה למצלמות רגילות, גם למצלמה שבסמארטפון יש צמצם, שהוא הפתח שדרכו קולט חיישן המצלמה את הסצנה המצולמת. גודל הפתח, או בשפה המקצועית "מפתח צמצם", מסומן במפרטי המכשירים כ-f/X, כש-X הוא גודל הפתח. יש לשים לב כי ככל שהמספר קטן יותר, כך הפתח גדול יותר ומכניס יותר אור, מה שיוצר תמונה ברורה יותר - דבר מומלץ לנוהגים לצלם צילומי תקריב (מאקרו) למשל. עבור צילומי נוף מומלץ יותר להשתמש במפתח צמצם קטן יותר (כלומר: מספר גבוה יותר), אז עומק השדה רחב ויותר חלקים בתמונה יהיו ממוקדים.

למרות שבשוק המצלמות הסלולריות אין הבדל גדול בין מִפְתחי הצמצם של כל מצלמה - כדאי לנסות ולבחור כזה שיתאים לצרכים שלכם. במכשירים שבהם מצלמות הנחשבות איכותיות אפשר למצוא מפתח צמצם של f/1.8 עד f/2.0, ובדרך כלל וזה מצליח לספק תוצאות טובות מאוד, גם בצילומי מאקרו.

ראוי להזכיר את החיישן, אותו חידוש משמעותי שגרם לסרטי הצילום לפנות את מקומם לטובת המצלמות הדיגיטליות. מאז ועד היום עברו חיישני האור שיפורים רבים. היצרנים הגדולים ניסו לשפר את הביצועים של החיישנים שלהם על ידי שילוב טכנולוגיות לשיפור קליטת האור של החיישן תוך שמירה על גודלו ואיכות התמונה. חיישנים פופולאריים במיוחד הם אלה מתוצרת Sony, כאשר קיימים גם כאלה של סמסונג ו-OmniVision.

אין תמונה
מצלמות סלולריות

לפני רכישה, מומלץ לבדוק מי יצרן החיישן הקיים במכשיר, כאשר החיישנים שהזכרנו הם הפופולאריים בקרב המכשירים בעלי יכולות הצילום המרשימות. תוכלו למצוא גם חיישנים פחות מוכרים, על כן חשוב לבדוק את שאר הפרמטרים שציינו, כמו גם מבחני צילום שנעשו למכשירים ברחבי הרשת.

נתון נוסף שקובע עד כמה איכותית תהיה התמונה המצולמת הוא גודל הפיקסלים, שנמדד במיקרונים (μm) ומציין את כמות האור בכל נקודה ונקודה. לכן, צילום תמונות בתנאי תאורה חלשים יפיק תוצאות טובות יותר אם למצלמה חיישן בעל פיקסלים גדולים יותר. אך הדבר תלוי בכמה פרמטרים, וכל חברה בוחרת להדגיש את היתרונות שלה.

לדוגמה, במכשיר הדגל האחרון של סמסונג, ה-Galaxy S7, גודל הפיקסל הוא 1.4μm, פיקסלים גדולים יותר מאלה שראינו במכשירי הדגל של השנה שעברה, LG G4 או Galaxy S6, שם גודל הפיקסל עמד על μm 1.12. אין ספק כי יצרניות המכשירים צועדות לכיוון הצילום בתנאי התאורה החלשים ועל כן הן פועלות להגדלת גודל הפיקסלים, כדי שאלה יקלטו יותר אור וישמרו על איכות תמונה טובה.

איכות העדשה גם היא משמעותית מאוד בהשפעתה על תוצאות התמונות. לא כל החברות מציינות איזו עדשה בחרו לכלול במכשיר החכם שיצא תחת ידיהם, אך אם תמצאו שם מותגים מוכרים, כדוגמת Zeiss או Leica, תוכלו לסמוך על כך שמדובר במצלמה סלולרית איכותית.

לשמור על יציבות

ישנה חשיבות רבה לכל הקשור לייצוב התמונות, במיוחד כשמדובר בטלפונים חכמים קלי משקל, שרועדים בקלות יחד עם היד שלנו. שני מנגנוני ייצוב קיימים בשוק: מייצב תמונה אופטי (OIS) ומייצב תמונה אלקטרוני (EIS). בעוד שהאופטי נעזר במעין מנוע המבוסס על ג'ירוסקופ ויודע "לנטרל" מעט מהטלטלות הפיזיות שעובר המכשיר על ידי הזזת רכיבי הצילום בכיוון מנוגד, המנגנון האלקטרוני עושה זאת באמצעות תוכנה בלבד, באמצעות "חיתוך" של התמונה לגודל קטן יותר מגודלה המקורי כאשר בחירת מקום החיתוך נעשית בניגוד לכיוון התנועה של המכשיר. מייצב תמונה אופטי עדיף על אלקטרוני ומייקר קצת את המכשיר.

קצת גוון כזה, קצת גוון אחר

גם טכנולוגיות המבזקים (נורות פלאש) השתדרגו לאורך השנים, ואם פעם נחשבו מבזקי זנון ליחידים שמשפרים את תאורת התומה, היום מבזקי ה-LED כבר מתקדמים מספיק כדי לספק תאורה סבירה בצילומים חשוכים. במכשירים רבים נורות ה-LED אף מגיעות בשני גוונים, שהמכשיר יודע להפעיל אותם ביחס הנכון וכך לא "להתערב" בטמפרטורות הצבע של הסביבה המצולמת.

אך לא רק חומרה חשובה בתחום הצילום הסלולרי וכדאי גם להשקיע במכשיר המגיע עם ממשק צילום מתקדם. בממשקים מסוג זה ניתן לכוון את כמות החשיפה, המיקוד, איזון הלובן ופרמטרים רבים נוספים של התמונה המצולמת.

לא תמיד נמצא זמן להשקיע במצב ידני ובמשחק רב עם ההגדרות, אך אחרי לימוד בסיסי של יסודות הצילום אפשר לנצל באמצעותו את המצלמה הסלולרי בצורה מיטבית. אם מצב ידני לא מגיע בממשק הצילום המובנה, ישנן גם אפליקציות צילום שניתן להוריד ולהיעזר בהן. עם זאת, יש לזכור כי מרבית הצילומים מתבצעים במהירות ובאמצעות המנגנונים האוטומטיים של המכשיר, ולכן מערכת עיבוד איכותית שיודעת לבצע חשיפה נכונה, להפעיל את הפלאש בעוצמה הנכונה, להתמקד מהר ולתת את הגוונים הכי קרובים למציאות - תנצח.

אין תמונה
מצלמות סלולריות

סיכום

אז מה הם הפרמטרים למצלמה טובה? חיישן של מותג מוכר כדוגמת סוני, סמסונג או OmniVision, פוקוס מהיר שידע להתמקד באלפיות השנייה, מייצב תמונה אופטי, עדשה איכותית ממותגים כמו Zeiss או Leica וגם תוכנה טובה, שתיתן מצד אחד תוצאות טובות במצב אוטומטי ומצד שני אפשרויות לשליטה ידנית באופן הצילום.

 

כפי ששמתם לב, מאחורי פעולת הצילום, הנראית לרובנו כה טריוויאלית, עומדות טכנולוגיות רבות וחכמות. לא התיימרנו לצלול לעומק, וודאי שלא הזכרנו הכל. אך זה, על קצה המזלג, מה שצריך לדעת לפני שבוחרים טלפון חדש שגם יצלם בצורה טובה. בדרך כלל מפרסמות החברות הגדולות את המפרטים הטכניים באתרי האינטרנט שלהן, אך לעיתים הן בוחרות להציג רק את הנתונים הטובים יותר. על כן, היינו ממליצים לעיין במפרטים באתרים אובייקטיביים ואלה גם כוללים השוואות תוצאות צילום של מכשירים רבים.