אתגר החללית (צילום: עודד קרני)
"מה שבאמת מעניין אותנו זה לקדם את החינוך למדע בארץ". יונתן וויינטראוב, יריב בש, כפיר דמרי והחללית | צילום: עודד קרני

לפני שאנחנו מתחילים – יש לי כבר בקשה. תיכנסו בבקשה ללינק הזה, ותנו לנו לייק. אתם יכולים גם להפיץ לחברים וכמובן להקשיב להרצאה. אנחנו נורא רוצים להגיע להרצות ב-TED, וזו רק תחנה בדרך להגיע לירח. כן, לירח.

לפני קצת יותר משנה וחצי כפיר דמרי, יריב בש ואני הקמנו את SpaceIL. קבוצה ישראלית שמשתתפת בתחרות של גוגל במטרה להגיע לירח. כמו ישראלים טובים נרשמנו לתחרות ברגע האחרון של היום האחרון להרשמה. היינו אז 3 מהנדסים שנפגשו בפאב ולא הכירו קודם, אבל חלקו חלום משותף.

בתחרות של גוגל, שמכונה Lunar X-Prize, יש חוקים פשוטים: צריך להנחית חללית על הירח (נחיתה לא מאויישת), לשדר וידאו ותמונות של הנחיתה – ולנסוע 500 מטרים על פני קרקע הירח. בתחרות משתתפות כמה עשרות קבוצות מכל העולם. SpaceIL היא הקבוצה הישראלית היחידה. אה, ויש גם פרס: 20 מיליון דולר תקבל הקבוצה שתנחת ראשונה. השנייה תסתפק בפרס של 5 מיליון דולר.

אבל לא, גם אם ננחת ראשונים אנחנו לא מתכוונים להתעשר. כסף מהפרויקט זה לא הכיוון שלנו. מה שבאמת מעניין אותנו זה לקדם את החינוך למדע בארץ. ואנחנו באמת מתכוונים לתרום הכל למטרה הזו. החללית שלנו תהיה הכי קטנה שאי פעם נחתה על הירח, והיא בנויה בעיקר מרכיבים כחול-לבן שפותחו על ידי חברות תעשייה ואקדמיה בארץ (שגם הן תורמות לפרויקט). למרבה המזל, בגלל שהחללית כל כך קטנה אנחנו לא צריכים טיל שלם בשביל לשגר אותה לחלל. מספיק לנו לקחת טרמפ: טיל מסחרי שישלח את החללית לגובה גבוה – ומשם כבר נמשיך לבד עם המנוע של החללית, נכוון אותה לירח וננחת. הטיסה, אגב, יוצאת לדרך ב-2015.

בדרך לכנסת, ומשם לירח. חברי SpaceIL

מאז שהפרויקט החל החיים שלנו נעשו מאוד מעניינים. הזמן שלנו נחלק בין המעבדה שבה אנחנו מתכננים ובונים את החללית, בין המעבדות של החברות הכי נחשבות בארץ, בין הרצאות שאנחנו נותנים בכל רחבי הארץ, אירועים בנאס"א שמפגיעים את הקבוצות מכל העולם וגם פגישות עם הנשיא. אבל הכי נחמד זה סתם להסתובב עם האוטו כשהחללית בבגאז'.

טוב, אנחנו לא עושים הכל לבד. יש היום  ב-SpaceIL 150 מתנדבים שיכולים להגיד "בזמני הפנוי אני בונה חללית שתגיע לירח". רובם מגיעים מתעשיית ההיי-טק או החלל, חלקם סטודנטים, חלקם פנסיונרים ויש אפילו כמה תלמידי תיכון.

אז אם בא לכם להצטרף, בואו תעזרו לנו לקדם את הרעיון על אחת הבמות הכי מכובדות שיש: סדרת ההרצאות הנחשבת TED. אם יש מישהו שלא מכיר, תבדקו ברשת ותמצאו את ההרצאות הכי מרתקות ששמעתם בחיים שלכם מהמרצים הכי טובים בעולם. כדי שגם אנחנו נוכל לקדם את הרעיון שלנו שם, אנחנו צריכים לקבל מספיק הצבעות חיוביות על ההרצאה שנתנו באמסטרדם. כך אתם תעזרו לנו,ף ובתמורה, אנחנו מבטיחים לעדכן אתכם כאן על כל שלב בדרך שלנו - עד הירח, יהונתן, כפיר ויריב.

>>  חמים על הירח: כך צוות SpaceIL מתכנן להנחית חללית על הירח