החללית הישראלית בראשית, שתוכננה ונבנתה בשמונה השנים האחרונות שוגרה הלילה (שישי) לירח על גבי טיל של SpaceX מארצות הברית. החללית כבר שטה בחלל ומשדרת אותות למרכז הבקרה בישראל. המסע לירח צפוי להסתיים רק בעוד חודשיים.

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיע למרכז הבקרה של התעשייה האווירית ביהוד, על מנת לעקוב מקרוב אחר השיגור ההיסטורי. "ביקשתי להעלות תנ"ך, דגל ישראל וכיתוב 'עם ישראל חי' לירח", אמר רה"מ לנוכחים. מוריס קאהן, נשיא SpaceIL והתורם העיקרי לפרויקט סיפר הלילה: "אני נרגש וגאה שנטיס חללית לירח. השם הוא בראשית. היא נושאת את התקוות והחלומות שלנו".

נתניהו ורעייתו בחדר הבקרה, הלילה (צילום: אלירן אביטל)
נתניהו ורעייתו בחדר הבקרה, הלילה | צילום: אלירן אביטל

השיגור ההיסטורי - דקה אחר דקה

4:25 - אנחת רווחה, חיבוקים ומחיאות כפיים בחדר הבקרה. מכאן מתחיל מסע מורכב של כחודשיים עד לנחיתה. 

4:24 - החללית  "בראשית" נפרדה מהמשגר, פתחה רגליים ושטה באופן עצמאי בחלל בדרכה לירח ובשליטה של חדר הבקרה הישראלי. החלה לשדר אותות ראשונים למרכז הבקרה ביהוד - שם יאספו עליה נתונים באופן רציף 24/7.

4:19 - החלק הבסיסי של הטיל נחת חזרה בשלום לשימוש חוזר. החלק שנושא את החללית טס במהירות של 35,000 קמ"ש לחלל.

3:51 - עכשיו מחכים להיפרדות נוספת של החללית מהחלק שנשא אותה.

3:47 - השלב הראשון של היפרדות חלק מהטיל עבר בשלום - והוא בדרך לנחיתה. החלק שנושא את החללית ועוד לווינים ממשיך לחלל.

3:45 - שיגור החללית "בראשית" מקייפ קנברל שבפלורידה לחלל על גבי טיל פלקון 9 של חברת SpaceX.

טיל השיגור ממריא לחלל, הלילה
טיל השיגור ממריא לחלל, הלילה

החללית הישראלית צפויה להיות הקטנה ביותר שתנחת על הירח, הזולה ביותר (100 מיליון דולר בלבד), המשימה האזרחית הראשונה לירח (ולא ממשלתית), והחללית הקטנה ביותר - קוטרה שני מטרים והיא שוקלת פחות מ-600 קילוגרם - קצת פחות מרכב פרטי.

החללית נולדה כיוזמה של יריב בש, כפיר דמרי ויהונתן וינטראוב. השלושה נפגשו ב-2010 והחליטו שהם מצטרפים לתחרות של גוגל - שהבטיחה 20 מיליון דולר למי שיצליח לשגר חללית לירח. הם הקימו את עמותת SpaceIL, חברו לתעשייה האווירית ולתורמים פרטיים, והחלו בפיתוח.

התחרות של גוגל הסתיימה ללא זוכים, אך השלושה המשיכו לתכנן, לפתח ולבנות את החללית באמצעות צוות של עשרות עובדות ועובדים, ובמקביל הרצו על מדע, טכנולוגיה, הנדסה ואסטרונומיה בפני יותר ממיליון ילדים. זו המשימה הישראלית הראשונה לירח, המשימה האזרחית הראשונה לירח - וישראל אמורה להיות המדינה הרביעית שנוחתת עליו אחרי רוסיה (1959), ארה"ב (1969), וסין (2013).