מתכנן איחוד בשנת 2020. צוקרברג (צילום: רויטרס, חדשות)
"עורק חיים חיוני". | צילום: רויטרס, חדשות

חברת פייסבוק תחבור לאו"ם במטרה לספק גישה חופשית לאינטרנט במחנות הפליטים במזרח התיכון, כך הכריז אמש (שני) מנכ"ל החברה מארק צוקרברג. "החיבור לאינטרנט יאפשר לפליטים גישה טובה יותר לערוצי סיוע, וכן יקל על שימור הקשר עם בני משפחותיהם", אמר צוקרברג.

רוצים לקבל עוד עדכונים חמים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

היכולת להתחבר לאינטרנט עשויה להתפס כמותרות, אך עבור הפליטים הסורים שחיים במחנות הפליטים, החיבור לאינטרנט מהווה עורק חיוני לחיים בעולם שמחוץ למחנה. כעת מתכננת פייסבוק לחבור ל "נציבות העליונה של האו"ם לפליטים" בכדי להוציא לפועל את תוכנית האינטרנט החופשי במחנות הפליטים, הודיע צוקרברג בעצרת האו"ם בניו-יורק.

"פייסבוק נמצאת במעמד מיוחד המאפשר לה לסייע בשימור עורק חיים זה", הוסיף המנכ"ל הצעיר. פרטי הפרוייקט טרם ברורים, אך היקפם הנרחב של הפליטים, שנגרם מהקונפליקט המתמשך בסוריה, הופך את המשימה למורכבת ביותר. נכון לעכשיו, יותר מ-4 מיליון פליטים סורים נמלטו מאזור הקרבות למדינות שונות במזרח התיכון ומאות אלפים מתוכם חיים במחנות פליטים באזור.

יוחזרו לטורקיה? פליטים בגבול יוון (צילום: רויטרס)
מאות אלפי סורים חיים במחנות פליטים. | צילום: רויטרס


עבור 80,000 התושבים הסורים של מחנה הפליטים "זעתארי" שבירדן, החיבור לאינטרנט הוא צורך אמיתי ודרך יחידה לתקשר עם חבריהם ובני משפחותיהם שעדיין נמצאים בסוריה, או עם אחרים שהצליחו להרחיק לכת במנסותם. "הורי ואחי עדיין בסוריה ואני מדבר איתם בוואטסאפ כמעט בכל יום", סיפר חתים מסאלמה, פליט סורי בן 32 שמתגורר במחנה.

"זו האפליקציה היחידה שעובדת היטב בסוריה" סיפר. "לפעמים הקליטה היא טובה, ולפעמים רעה", סיפרה עמל, פליטה סורית בת 20 המתגוררת במחנה הפליטים "מאשאבל" הנמצא גם כן בירדן. פייסבוק כבר מאוד פופולארי בקרב דרי המחנה. עמל מספרת כי רבים משתמשים בפייסבוק כדרך לשתף תמונות ולדבר בצ'אט עם חברים. אפליקציות המאפשרות שיתוף תמונות בחינם כמו וואטסאפ ווויבר, גם הן פופולאריות במיוחד.

"יגביר את יעילות האו"ם"

נאסארדין טואיביה, עובד הנציבות העליונה של האו"ם לפליטים במחנה זעתארי, הוא האחראי לנוכחות המרשימה של חיי המחנה ברשתות החברתיות. הפוסטים שלו מספקים מבט מגוון ודינאמי על החיים בתוך מחנה פליטים על ידי תמונות וסיפורים קצרים שהוא משתף.

טואיביה מדבר על היבט נוסף של החיבור לאינטרנט: חינוך. הוא מסביר כי הגישה לאינטרנט תספק גם אפשרויות חינוכיות חדשות, במיוחד לאור העובדה שרבים מהפליטים מתגוררים במחנה כבר כמה שנים ברציפות. "למה לא ליצור קשר עם אוניברסיטאות שיספקו תוכניות של לימוד מרחוק עבור הפליטים?", הוא מוסיף. כמו כן הוא מציין כי תהיה בכך הקלה משמעותית על עבודת האו"ם במחנות, שנכון לעכשיו מתבססת על תקשורת באסאמאסים עם עשרות אלפי הפליטים. "זה יגביר את היעילות בתקשורת עם הפליטים, נוכל להגיע לקהלים רחבים יותר".