תמונות מזויפות של הוריקן סנדי
הוריקן מתקרב לפסל החירות?

הוריקן סנדי אולי ניתק תושבי ניו יורק רבים מהחשמל והאינטרנט אבל הוא לא הצליח לעצור את מבול התמונות שהועלו על ידי משתמשים לרשתות החברתיות. רק לפני מספר ימים חשף קווין סיסטרום, מייסד ומנכ"ל אפליקציית התמונות הפופולרית אינסטגרם, כי במהלך הסופה, הועלו לאפליקציה 10 תמונות בכל שנייה. ואלה רק התמונות שקיבלו את ההאשטאג #Sandy. גם פייסבוק וטוויטר הוצפו בצילומים, ציוצים ותיעודים מפחידים ומדהימים כאחד.

אחת מהתמונות היותר משותפות בטוויטר בימים האחרונים (ששותפה גם על ידי אנדריו קז'ינסקי, כתב בכיר באתר הפופולרי באזפיד עם כמעט 44 אלף עוקבים), היא תמונה של פסל החירות עומד תחת שמיים קודרים.

אין ספק שזוהי תמונה עוצרת נשימה אבל גם מזויפת לחלוטין. מדובר בתמונה של סופת רעמים מאיימת הרבה פחות, שעברה עיבוד פוטושופ מקצועי. שיתוף התמונה המזויפת שהופץ ברשת, גם באופן לא מפתיע נחשף ברשת וקז'ינסקי שקיבל תגובות רבות על הפדיחה נאלץ להתנצל.

תמונות מזויפות של הוריקן סנדי
למעשה צילום אמיתי, אבל של סופה אחרת

גם התמונה שתוארה כ"הוריקן סנדי מתקרב לניו יורק" זכתה לתשומת לב רבה ברשת. החדשות הטובות הן שלא מדובר בתמונה מזויפת, אבל גם אין לה שום קשר להוריקן סנדי. למעשה מדובר בתמונה שצולמה בשנת 2011 על ידי איש בשם צ'ארלס מנג'יבר, שניסה לתעד את ה"טורנדו" שהיה אמור להגיע לניו יורק. הטורדנו אגב לא הגיע בסופו של דבר והיה מדובר בהתראת שווא.

תמונות מזויפות של הוריקן סנדי
החיילים עומדים שם מספטמבר

תמונה נוספת ששותפה על ידי גוף קצת גדול יותר מחשבון טוויטר של כתב היא תמונת שלישיית החיילים שעומדים על המשמר ליד "קברו של החייל האלמוני" ולא זזים ממנו גם בזמן הסערה המסוכנת ביותר. מי שהפיץ את התמונה היה לא פחות מהוושינגטון פוסט (שמאז הסיר את הכתבה). גם כאן, הרשת מיהרה להגיב ועזרה לפוסט לגלות שמדובר בתמונה מאירוע אחר לגמרי.

בהמשך התגלה גם שמדובר בשלישיית חיילים מחטיבת חיל הרגלים של צבא ארה"ב. בחשבון הטוויטר של החטיבה, צייצו המנהלים שהופתעו מהמחווה של העיתון הגדול כי למעשה מדובר בתמונה מחודש ספטמבר, אבל לא שכחו להודות על התמיכה ולתת קישור לעמוד הפייסבוק שלהם, ובו תמונות אמיתיות, אבל מרגשות הרבה פחות, של הגדוד, עדיין עומד על המשמר בקבר.

תמונות מזויפות של הוריקן סנדי
"תודה על התמיכה"

אחת הפדיחות אולי המביכות והמצחיקות ביותר התרחשה עם התמונה שבה נראים גלי ענק מתרסקים על פסל החירות, אחד מסמליה החשובים של ניו יורק וארה"ב בכלל. התמונה המדהימה כל כך יפה שנראה כאילו היא לקוחה מסרט קולנוע. אבל רגע, היא באמת לקוחה מסרט קולנוע, ולא סתם סרט אלמוני ולא מוכר, אלא מ"היום שאחרי מחר", מותחן אסונות בדיוני עתיר אפקטים ותקציב שהוקרן בשנת 2004. החלק המצחיק אפילו יותר שהמזפיים שדאגו להוסיף לתמונה סופר (הכתובית על גבי המסך) של כביכול צילום לייב בשעה 12:12 PM התעצלו מעט לצפות בכל הסרט וגנבו את הצילום מהטריילר.

תמונות מזויפות של הוריקן סנדי
כמו סצינה מסרט אפוקליפטי. רגע, זה באמת מסרט כזה

עוד סט של תמונות מטרידות למדי שהופצו ברשת, ולמרבה המזל התגלו כמזויפות הן תמונות של כרישים שוחים להם ברחובות ניו יורק בתוך מי השיטפון שנוצרו כתוצאה מהמבול. בדיקה מהירה מגלה כי מדובר בעבודת פוטושופ. אגב, קל מאוד לגלות את זה, פשוט חפשו את צירוף המילים shark fin (סנפיר של כריש) בתמונות של גוגל וזו תהיה אחת מהתמונות הראשונות שתופיע. הסנפיר פשוט הודבק לתוך התמונה. ומי שלא לגמרי מאמין, הצלמת המקצועית אלכסיס מדריגל לקחה את התמונה ושינתה לה את הצבע, שם מתגלה ההדבקה במלוא הדרה.

תמונות מזויפות של הוריקן סנדי
כריש ברחובות ניו יורק?

ואתם בטח זוכרים את התמונה המפורסמת של כרישים שוחים במרכז קניות, שחוזרת לרשתות החברתיות מדי פעם. גם הפעם היא חזרה אלינו, אבל שוב, מדובר בזיוף ולמרות שיש לא מעט סכנות שהוריקן סנדי מביא איתו, כרישים היא כנראה לא אחת מהן.

בינתיים בקרב על הזיופים קם הבלוג של הצלמת אלכסיס מדריגל שאוספת את התמונות ובודקת את אמינותן בעזרת הידע והניסיון שלה. אחרי הבדיקה היא מוסיפה לכל אחת תג גדול ובו כתוב האם הן אמיתיות, מזויפות או עדיין לא ברור.

תמונות מזויפות של הוריקן סנדי
משחק פשוט עם צבעים חושף את הזיוף

האתר באזפיד החליט לרכוב על הפדיחה של הכתב שלו והעלה כתבה עם 11 תמונות ויראליות שאינן ההוריקן סנדי, כדי שאף אחד לא יתבלבל יותר.

>> כבר עשיתם לייק לפייסבוק של נקסטר?

>> וגם: הו סנדי: ההוריקן כובש את הרשת