מבצעים צבאיים מציתים תמיד את השיח האלים והמסית ברשתות החברתיות, אלא שבמהלך מבצע שומר החומות שמתנהל זה היום העשירי, נדמה כי נחצו כל הקווים האדומים. ההסתה שמשתוללת ברשת בימים אלו, בין אם נגד יהודים, ערבים או עיתונאים - כולל קריאות מפורשות לפגוע בהם - מעוררת דאגה רבה.
בימים האחרונים הוצמדה אבטחה לעיתונאיי חדשות 12 דנה ויס, יונית לוי, רינה מצליח וגיא פלג, זאת לאור איומים מפורשים על חייהם בעקבות דברים שאמרו במשדרים שמסקרים את אירועי המבצע ואולי לא מצאו חן בעיני כמה מהצופים.
בדיון שנערך במשדר "ישראל נלחמת" אמש (שלישי), הסביר העיתונאי דרור גלוברמן היכן נולדת ההסתה המסוכנת הזאת. "אין יותר הבדל בין האונליין לאופליין. זה לא שהרשת היא עולם וירטואלי מרוחק ופחות משפיע", הסביר גלוברמן, "תפיסת המציאות של אנשים צעירים על מה שקורה בעולם נבנית מצריכת מדיה בפייסבוק, אינסטגרם, טיקטוק וטוויטר. תפיסת העולם שלהם ניזונה ממה שקורה ברשתות החברתיות".
"הפוסטים והסרטונים האלה נותנים לצעירים רק את מה שמתאים לדעותיהם ממילא, כי הם אמורים להרגיש נוח בשביל להמשיך ולצרוך", אמר גלוברמן, "ואז, כשרינה מצליח אומרת פתאום משהו שהם לא ציפו לו, עובדה או דעה שונה - הם נורא מתרגזים כי הם לא רגילים לזה. הם הולכים ונהיים קיצוניים וחסרי סבלנות, וזה הפסד של כולנו כחברה. זאת לא רק הסתה אלא קריאות מאורגנות - איפה ניפגש, איזה כלי נשק נביא ולמי נכניס מכות. כל זה קורה ברשתות ובוואטסאפ".
עו"ד אמי פלמור, לשעבר מנכ"לית משרד המשפטים וכיום חברת הוועדה המייעצת של פייסבוק, אמרה כי על אף שבמקרים מסויימים אכן ישנה הסתה פרועה שדורשת טיפול, פייסבוק מחוייבת גם לשמור על חופש הביטוי.
"הוועדה שלנו הוקמה מתוך מטרה לתת החלטות עקרוניות ביחס לסוגיות של פגיעה בחופש הביטוי", הסבירה עו"ד פלמור, "לדוגמה, היחס לטראמפ. מצד אחד ההחלטה לחסום אותו מנעה אופציה לפגיעה בנפש, אבל מצד שני זאת הייתה שליפה מהמותן ופייסבוק קיבלו על הראש בגלל זה. לשלוף כך מהמותן ולהשתיק מנהיג ואת מיליוני המצביעים שלו שרוצים לשמוע אותו, גם הדבר הזה הוא לא תקין ופוגע בחופש הביטוי".
לטראמפ סגרו את החשבון, אבל מה עם תומכיו שקראו לאלימות? בהם לא טיפלו.
"כל יום אני מקבלת תלונות על זה שחוסמים לצד אחד או לצד אחר את החשבון. אני לא פה בתור הסנגורית של פייסבוק, הוועדה לא מחליפה את החובה של פייסבוק לנתר יום יום את מה שקורה ברשת שלה. אני מסכימה שיש הסתה והאחריות שלנו היא להתלונן על זה. הדבר הזה הוא גם באחריות המשטרה, מעבר לעובדה שהיינו שמחים אם פייסבוק היו מטפלים בזה. יש דיון מאוד משמעותי גם בקונגרס וגם בסנאט בארצות הברית ביחס לצורך לייצר רגולציה על פייסבוק. דיון כזה התנהל גם בארץ בשנים עברו".
בינתיים, גלוברמן, לפייסבוק אין שום אינטרס כלכלי לצמצם את השיח האלים אצלה.
"פייסבוק דוחה ומבטלת יוזמות לתיקון פנימי. לפני כמה שנים היה מחקר פנימי שהראה ש-64% ממי שמצטרפים לקבוצות קיצוניות בפייסבוק, עושים את זה לפי הזמנה מפייסבוק. פייסבוק ממליצה להם הצטרף לקבוצות של מטורללים שרוצים להרביץ לשונים מהם. הקבוצות האלו לוקחות אותם עוד יותר לקצה, מרחיקות אותנו אחד מהשני ומגבירות קיצוניות. המסמך הזה הגיע למארק צוקרברג לפני שלוש שנים. מה הוא עשה איתו? קימט וזרק לפח. למה? כי זה מקטין לו את הרווחים אם הוא יתעסק בזה".
מה הפתרון?
"על פייסבוק כבר ויתרתי, הם לא יעשו כלום - האחריות היא על המשטרה, ממשלת ישראל והחוק. איפה הריבונות והמשילות? טפלו בזה בבקשה. איך יכול להיות ש-8200 יודעים איזה קפה שותים באספהאן, אבל משטרת ישראל לא יכולה למצוא מאיזה רחוב בלוד ייצאו תכף הפורעים? זה בגלל שאין חוקים".