פייסבוק מתעקשת שהיא מחריפה את המאבק בקבוצות קיצוניות ובמפיצי תורות קונספירציה, אך דו"ח חדש חושף את כישלונה: לפי המרכז למאבק בשנאה דיגיטלית בלונדון (CCDH), פייסבוק ואינסטגרם שימשו בשנים האחרונות בית ליותר מ-40 ארגונים פשיסטיים ונאו-נאציים שצברו יותר מ-80 אלף עוקבים.

בדו"ח עולה כי חלק מהדפים השתמשו בפייסבוק ובאינסטגרם כדי למכור מרצ'נדייז עם דימויים קיצוניים ואנטישמיים, ובכך מימנו את פעילותם. כך, קבוצות הימין הקיצוני מכרו חולצות עם הדפסים של להקות נאו-נאציות. ארגון הפעילות והפצת חומרי התעמולה התבצעו על גבי אפליקציית טלגרם, שם חברי הקבוצות תכננו את הקמפיינים ברשתות החברתיות. אותן הקבוצות נקשרו לשני ארגונים פרה-צבאיים שמושבם באוקראינה: גדוד אזוב (Azov Battalion) והדיוויזיה המיזנתרופית (Misanthropic Division).

דוגמה נוספת שניתנה בדו"ח היא של החשבון Stay Brave Streetwear, שמוכר בגדים עם כיתובים ודימויים נאו-נאציים על גבי דף הפייסבוק. דף אחר, The Walknvt, מכר חולצות ופאצ'ים עם השם והלוגו של הדיוויזיה המיזנתרופית, לצד חולצה עם הכיתוב "תמכו באיינזצגרופן שלכם", שמתייחס לקבוצות ב-SS ששיחקו תפקיד חשוב בשואה. זה לא נגמר כאן: הדף שמייצג את הלייבל המקסיקני The Flame of Lvciver קידם מוזיקה של להקה שנקראת Gas Chambers (תאי גזים). אותה להקה הפעילה, כמובן, עמוד פייסבוק משלה.

במרכז למאבק בשנאה דיגיטלית מסבירים כי התריעו בפני פייסבוק על הארגונים הקיצוניים כבר לפני שנתיים, אך הדפים לא הוסרו. "גם אם פייסבוק תפעל כדי להסיר את התכנים הללו אחרי פרסום הדו"ח, זה מאוחר מדי. הם אפשרו לקיצונים לתכנן, לבחון ולהשתמש בהן כמשאב כלכלי למימון פעילותן", אמר אימראן אחמד, העומד בראש הארגון. "כשלונה של פייסבוק לפעול מדגיש את הצביעות של הצהרותיה, לפיהן היא תומכת במאבקן של קבוצות לצדק גזעי וחברתי כמו בלאק לייבס מאטר".

האם פייסבוק לא הייתה מודעת לאותם הדפים – למרות הדיווחים שקיבלה מהארגון? בדו"ח מתעקשים שלא: כבר לפני שנה הסירה פייסבוק את הדפים והקבוצות של גדוד אזוב וחסמה את מנהיגיו. יחד עם זאת, הפרסומות והחשבונות שמסייעות לממן את פעילות הארגון הוסיפו להופיע בפייסבוק, וכך גם אותם הדפים שנקשרו לארגון.

פייסבוק סופגת כיום ביקורת רבה בעקבות כישלונה לבלום ולחסום את הפצתן של תיאוריות קונספירציה כמו QAnon ושל תנועות ימין קיצוני. רק בשבוע שעבר נקרא מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, להעיד בפני ועדת המשפט של הסנאט האמריקני, ונשאל על פעילותו למיגור שיח השנאה. זאת, פחות מחודש אחרי שהעיד בנושאים דומים בועדת המסחר של הסנאט

בפייסבוק מדגישים כי הם משקיעים מאמצים רבים בנושא: בתגובה לדו"ח מסרה פייסבוק כי בין החודשים יולי וספטמבר היא ארבעה מיליון פוסטים שנקשרים לארגונים קיצוניים, כש-97% מהם הוסרו עוד לפני שהגיעו ראשוני הדיווחים. עוד הוסיפו בפייסבוק כי הם חסמו 250 ארגונים של עליונות לבנה מהפלטפורמות השונות שבבעלותה.