המהומות בלונדון שהחלו ביום חמישי לפני שבוע (5.8) בשעות הערב, סביב מותו הטראגי של צעיר בריטי בשם מארק דוגן העלו מחדש לכותרות את הוויכוח הציבורי סביב ההשפעה של הרשתות החברתיות על השקט הציבורי.
הבריטים, בדיוק כמו עמיתיהם המפגינים בשדרות רוטשילד ובארצות המזרח התיכון השתמשו גם הם בטוויטר ופייסבוק כדי לארגן את המחאות וייתכן כי הדיון בלגיטימיות של השירותים הללו לא היה בכלל מתקיים אלמלא הפעילו המפגינים כל כך הרבה אלימות ברחובות.
על פי חברתהמחקר Experian Hitwise ב-8 באוגוסט אחד מכל 170 ביקורים באינטרנט בבריטניה היה לשירות חברתי וב-9 ביקרו בטוויטר כ-3.4 מליון גולשים מרחבי הממלכה.
עוד מראים הנתונים כי למרות שנרשמה עליה בפעילות בפייסבוק, מרבית התנועה הלכה לציוצים בטוויטר.
ב-Hitwise מייחסים מגמה זו לכך כי פייסבוק דומיננטית בעיקר בצפון המדינה בעוד מרבית המשתמשים היותר פעילים רשומים באזורים אחרים.
עלייה של 14% נרשמה גם בתנועת גולשים אל אתרי חדשות בריטיים בין הימים שני ושלישי האחרונים כאשר אתר ה-BBC משך אליו שליש מכלל התנועה ואחריו אתר SKY שהרוויח מחיפושים שנעשו סביב המהומות ברשת.
אולם, החדשה המעניינת ביותר היא שאת ארגון המחאות עצמן העדיפו הבריטים לעשות באמצעות המסנג'ר של בלקברי. יש לציין כי בבריטניה, להבדיל מישראל, שירות הבלאקברי נפוץ מאד וכשליש מבני הנוער במדינה מחזיק מכשיר מסוג זה.
השירות מציע משלוח הודעות אחד – לרבים בחינם וההתכתבות מוצפנת ומוגנת בקוד אישי, עובדה המקשה על כוחות הביטחון לעלות על תוכן ההודעות.
דוגמאות להודעות מתסיסות שהגיעו לאמצעי התקשורת כללו נוסחים כמו "כולם באדמונטון אנפילד ובכל מקום בצפון, הקישור הוא בתחנת העיר אנפילד בשעה 4 בדיוק!" ו-"כולם מכל רחבי לונדון נפגשים בליבה של לונדון (המרכזי) אוקספורד!, חנויות חשופות הולכות להדרס אז בואו לקבל קצת (דברים בחינם!) לעזאזל השוטרים נשלח אותם חזרה עם המהומות שלנו ! >: O" ועוד.
הידיעה כי המתפרעים משתמשים ברשתות חברתיות העלתה את חמתם של רבים שדרשו לסגור את השירותים בצורה יזומה. יחד עם זאת, הודעות אחרות בטוויטר דווקא שופכות אור אחר על המציאות ומראות כי התושבים משתמשים בשירותים אלו למטרות חיוביות.
"בבקשה תבדקו את המבוגרים והמוגבלים לראות אם צריכים תמיכה נפשית או עזרה מעשית", היה כתוב באחת ושנייה אמרה: "אם אתם גרים ליד אחד מאזורי המהומות, אנא פנו זמן ובדקו את השכנים המבוגרים שלכם". פעילות חיובית נוספת שהתארגנה בטוויטר סביב התגיות #riotcleanup #ongoingsupport #riotwombles היא העזרה בניקיון הרחובות כאשר כל אחד יכול לראות איפה בעיר צריך זוג ידיים נוסף עם מטאטא, יאה ושקית. כמו כן, עלו לרשת גם אתרים כמו riotcleanup ששמו להם למטרה לארגן פעילות התנדבותית לניקיון העיר.
למהומות עצמן נפתח דף רשמי בפייסבוק תחת הכותרת R.I.P Mark Duggan ונכון להיום הוא מונה כמעט 29,000 אוהדים, מספר לא גדול ביחס לתהודה התקשורתית של האירועים.
ההודעות על קיר הקבוצה מנסות לשדר מסרים מרגיעים של אחדות וניתן למצוא קריאות בנוסח "בואו לא נהרוס את הערים שלנו. בואו נחיה בשלום אחד עם השני..." והודעה אחרת מודיעה על ארבעה הרוגים מהם שלושה אחים מברמינגהאם ותושב קרוידון.
מבחינת כוחות הביטחון והסקוטלנד יארד בפרט, השימוש שעשו המפגינים בטוויטר כדי לקדם אלימות באמצעות הודעות מלהימות לא יעבור בשתיקה והאחראים יענשו, כך הבטיח סגן עוזר המפכ"ל, סטיבן קוונה בראיון לאתר ה- Guardian.
כמו כן, הוא גילה כי קצינים עוקבים אחר ההודעות באתר כדי לגלות מקרי שוד ומהומות לפני שהם מתפשטים. למרות ההבטחות, הוטלה ביקורת נוקבת על פעולת כוחות הביטחון מצדה של ג'ני ג'ונס, סגנית ראש העיר לשעבר של לונדון שאמרה: "זה בהחלט אפשרי שאם היו עוד משאבים, הם (כוחות הביטחון) יכלו לעלות על המהומות באמצעות טוויטר בטרם עת".
בינתיים, נכון לאתמול (ה') בערב, דעכה עוצמת המהומות ודיווחים מאתרים שונים מציירים תמונה יותר אופטימית, כאשר הם מציינים כי בעלי עסקים ברחוב אוקסופרד פתחו את החנויות עד מאוחר, לאחר יומיים בהן סגרו מוקדם יותר בגלל המתפרעים וגם חנויות אחרות ברחבי העיר החלו לפתוח את דלתותיהן אט אט.
עוד סממן לשינוי אוירה מגיע מהתושבים עצמם שכ-100,000 מהם חתמו על עצומה וירטואלית הקוראת לנשל את המתפרעים מזכויות כלכליות שונות המגיעות להם על פי חוק, דרישה שייתכן ותגיע לדיון בפרלמנט הבריטי. כדי להמחיש את גודל המהומות, נציין כי עד היום הוקצו לרחובות לונדון 16,000 שוטרים ובוצעו 1200 מעצרים.
>> האם סופה של פייסבוק מתקרב? יש סיכוי שכן
>> וגם: מסך מגע או מקלדת כפתורים? כל המידע כאן