כשסנאפ צ'אט הגיחה לעולם, הפסימיים העריכו שמדובר בפלטפורמה נוספת למשלוח תמונות עירום שתעודד בני נוער להתעלל זה בזה ולפדופילים לתור אחרי קטינות תמימות ברשת. אבל היום, אחרי שהרשת צמחה והפכה לשחקנית בליגה הגבוהה של הרשתות החברתיות, יש גם מי שמוצא איך לנצל אותה לטובה.
חשבון סנאפ צ'ט חדש בהודו, עוזר לבני נוער במצוקה שעוברים התעללות על ידי בני הזוג שלהם להתוודות על מצבם, ומשמש כקו חם דיגיטלי. לפי הדיווח באתר mashable, החשבון הושק בשמונה במארס על ידי ראג'שקר פטיל ממומבאי שעובד בחברת הפרסום הגלובאלית TBWA\Media Arts Lab. הוא מספר: "יש לנו כבר בממוצע שמונה אנשים שמנסים ליצור איתנו קשר ביום וכ-200 שעוקבים אחרי הסיפורים שאנחנו מעלים".
אי אפשר לחטט בהודעות
התעללות בבני נוער על ידי בני זוג ומערכות יחסים אלימות הן בעיות נפוצות בהודו, אך כצפוי הקורבנות מפחדים לדבר על מצבם, בעיקר באמצעות המחשב או הטלפון בהם בני הזוג לעיתים מחטטים להם בהודעות ובמיילים. לכן, העובדה שההודעות נמחקות מהסנאפ צ'ט הופכת את הפלטפורמה לאידיאלית עבור "קו חירום דיגיטלי" שכזה. ראג' קיבל את הרעיון כשראה שמותגים מנסים להכנס לסנאפ צ'ט כל הזמן: "הייתי מופתע מהמהירות שבה זה תפס אצל הצעירים ואיך זה נותן להם את המקום שהיו זקוקים לו".
אחרי ששמע על סיפורי התעללות מחברים החליט לעשות מעשה ויצר קשר עם אוואני פרק, יועצת מוסמכת שמפעילה אתר בשם love doctor , בו הגולשים יכולים להתייעץ ולשאול שאלות לגבי מערכות היחסים שלהם בדיסקרטיות. בהתאם, נקרא חשבון הסנאפ צ'ט lovedoctordotin).
לפני שהגיעה להודו, אוואני סייעה לגופים שנלחמים לאלימות בבית ומסייעים לקורבנות תקיפה מינית במשך שמונה שנים בקרב אוכלוסיה אסייאתית ואוכלוסיות מהגרים נוספות בארה"ב. היא מספרת: "אחרי שעברתי להודו והקמתי את LoveDoctor, גיליתי כמה נורמליזציה יש לאלימות בתוך מערכות יחסים ושחלק ממה שאנחנו מחשיבים כסממנים של "אהבת אמת" כמו רכושנות, יכולים להיות סימנים למערכת יחסים מתעללת".
"אנחנו פשוט מספקים מפלט מכיל לאנשים עם שאלות ותופסים את המקום של החברים הטובים ששואלים את השאלות הקשות. אנחנו לא אומרים לאף אחד מה לעשות, אבל אם המקרה נשמע לנו כמו מערכת יחסים מתעללת, לא נהסס להגיד לאותו גולש או גולשת שזה נשמע כאילו מערכת היחסים היא כזאת".
השניים חברו גם למנהל אתר נוסף בהודו, chaynindia, שמכיל מידע בנושאי אלימות, התעללות, גירושין ועוד. הוא מספר: "הבנו שפרטיות ודיסקרטיות מאוד חשובות עבור אותם אנשים שנמצאים במערכות יחסים כאלו, במיוחד בני נוער וצעירים". והסנאפ צ'ט עונה בדיוק על הצורך הזה.
טכנולוגיה למען שיוויון חברתי
ראג' מסביר: "אנחנו יכולים לשלוח סדרה של תמונות או סרטונים באורך של 10 שניות שהעוקבים שלנו יכולים לראות לפרק זמן של 24 שעות עד שהם נמחקים". ואכן, בחשבון ניתן למצוא סרטונים קצרים שמסבירים איך אפשר לעזור אם חבר נמצא במצוקה או ציטוטים בנושא כמו 'מילים קשות כואבות בדיוק כמו אגרוף קשה'".
לפי הדיווח בביזנס אינסיידר לפני כחודשיים, לסנאפ צ'ט עולים כ-7 מיליארד סרטונים ביום, נתון שיכול גם להצביע על הפוטנציאל הגלום ביוזמה בסוג זה.
ראג' מסכם: "לא רק תושבי הודו משתמשים בקו התמיכה. יש לנו גם הודים שנמצאים בארצות הברית, קנדה ודרום אסיה שיוצרים איתנו קשר ואנחנו מייעצים לכולם באופן שווה. אנחנו פתוחים לכל בני הנוער ברחבי העולם. בטווח הרחוק, המטרה היא להשתמש בטכנולוגיה למען שינוי חברתי". נאחל להם בהצלחה!
נתקלתם בסיפורים מעניינים? ספרו לעדי רם בפייסבוק או בסנאפ צ'ט.