מה עובר בראש של אדם מוסלמי בימים כמו אלה? מאז הפיגועים הנוראיים בפריז עסוק העולם החופשי במצב בבירת צרפת: איך חשים הצרפתים, עד כמה נפגע הביטחון שלהם בעירם, כלפי מי הם מפנים אצבע מאשימה. אוכלוסייה נוספת שנפגעת בכל פעם שטרור מוסלמי מכה את המערב היא ציבור המוסלמים החיים באירופה או באמריקה, ובימים כאלה מעניין לשמוע גם מה עובר עליהם. האם הם מרגישים אשמים? האם הם מפחדים לצאת מהבית? האם הם שמחים לאיד?
"מוסלמים – מה עובר בראש שלכם ביום כמו היום?", שאל משתמש בפורום reddit ביום שבת, וקיבל מאות תגובות שהפכו לדיונים מרתקים. רוב מוחץ של התשובות נכתב על ידי גולשים מוסלמים שלא חיים בארצות מוסלמיות, ששיתפו בתחושות הקשות שלהם בתקופה מתוחה כמו זו וגינו עמוקות את הפיגוע ואת המפגעים. רבים מהמשיבים הזכירו בתשובתם גם את הפיגוע שהתרחש בביירות ביום חמישי וגבה מעל 40 קורבנות, וסיפרו כי הם לא מסוגלים שלא להשוות בין שני האירועים.
גולשים רבים סיפרו כי הדבר הראשון שעובר להם בראש כשהם שומעים על אירוע טרור, הוא המשאלה שהמחבלים לא יהיו מוסלמים. גולש מערב הסעודית פירט את המחשבות הראשונות שעלו בו אחרי ששמע על הפיגוע:
"בבקשה שאלה לא מוסלמים שאחראים לפיגוע".
"על מי אני עובד? בטוח שאלה מוסלמים".
"שיט. אני אמור לחשוב על הקורבנות".
"בבקשה שהם לא מוסלמים".
"כשקמתי בבוקר וראיתי את הכותרות 'התפללו למען פריז', הדבר הראשון שחשבתי עליו היה 'אבל מה עם ביירות?'", מספר ערבי לבנוני המתגורר בקנדה. "אבל עכשיו אני מרגיש אשם, אני מרגיש מתגונן. אני נגעל שהדבר הזה נעשה בשמי. אני רק רוצה להגיד לאנשים כמה אני מצטער. אני מצטער שזה קרה. אני מצטער כי ככל הנראה לאנשים האלה יש את אותו השם כמו לאבא או לאח או לדוד שלי. אני כל כך מצטער. תאמינו לי, אני מכיר את הפחד ואת האובדן. גדלתי איתם מסביבי, ואני באמת מצטער על הכאב שנגרם לכם".
גולשים רבים הביעו תסכול וחזרו על השאלה – מה ניסו הרוצחים להשיג? "כאמריקנית מוסלמית, עם משפחה וחברים מוסלמים, אני מדברת בשם כולם כשאני אומרת: שילכו לעזאזל וירקבו בגיהינום. מה הם מנסים להשיג? אתם רק דופקים את החיים של כל שאר המוסלמים בעולם".
היו שסיפרו כמה הם ובני הקהילה המוסלמית שלהם חוששים בעת הזו לצאת לרחובות. "שיט, כנראה שעדיף לא לצאת מהבית כמה ימים", כתבה פקיסטנית המתגוררת בארצות הברית, "אני אדישה למוות, רוב בני המשפחה שלי מתים, עיר הולדתי נמחקה מהמפה ואני עובדת כאחות בחדר מיון. בכל פעם שדבר כזה קורה, אני פשוט נשארת בבית שלי למשך שבוע או שניים, עד שהדברים יירגעו, ובעלי קונה לי את כל מה שאני צריכה".
"אני חושש במיוחד על נשים לובשות חיג'אב, שעומדות להיות תחת התקפה של פשעי שנאה בשבועות הקרובים", כתב מישהו. "בימים כמו אלה אני פשוט מסתובב בין אנשים שעושים לידי הפרצוף כאילו הם הרגע הריחו את הדבר הכי מסריח בעולם. אם רק הם ידעו שאני נגעל כמוהם, אם לא יותר", חלק אחר את תחושתו. גולש נוסף כתב: "אני שונא את זה. אני מותש. אני מנסה להגן על הקהילה המוסלמית, אבל כשיש אנשים שחושבים שזה בסדר להרוג בשם הדת אני מאבד תקווה".
תגובה אחת חריגה בנוף גררה דיון משנה מרתק – ולא מעט גולשים שהסכימו איתה. "בכנות, אני מרגיש כעס כלפי העם שלי", כתב גולש ערבי שגדל, לדבריו, במזרח התיכון. "מגיל צעיר נחשפתי לאידיאולוגיות ולבולשיט שקיימים בחברה שם. לאנשים לא אכפת מספיק בשביל לקום ולעשות משהו בקשר לבורות, לפשע הגואה – במקום זה הם מאשימים את המערב בהכל, ובמיוחד את ישראל.
"הבחור הצעיר הזה, שבחר שלא ללכת לאוניברסיטה כשהייתה לו הזדמנות ובמקום זה אתה מוצא אותו בשכונה הכי גרועה של העיר עם שבעה ילדים נוסע במונית כל היום, כששואלים אותו למה הוא לא עושה שום דבר הוא מנפח את החזה ואומר בביטחון משהו כמו 'זה אמריקה וישראל שזיינו אותנו, אבל אנחנו ערבים גאים והזמן שלנו יגיע'. הדבר שאני נחשפתי אליו כילד לא היה קיצוניות דתית, אלא דווקא אליטיזם חברתי. רוב עצום של הערבים במזרח התיכון מאמינים בכנות שאם אתה לא אחד מהם, אז אתה שווה פחות.
"אני ממש שונא את זה שכשקורה פיגוע כזה מוסלמים מנסים להגן על הקהילה וישר אומרים 'אבל לא כל המוסלמים כאלה'. אם אתם גרים במזרח התיכון ומכחישים את מה שאני אומר, אתם משקרים לעצמכם. לרוב האנשים יש את נקודת המבט המטופשת הזו, וכשיש לך חבורה של אנשים שמאמינים שהם טובים יותר מכל אחד אחר אתה יכול לגרום להם בקלות ללכת ולהתאבד באוטובוס.
"על מי אנחנו עובדים? אנחנו הרי שונאים אחד את השני. ירדנים, לבנונים, סעודים, עירקים, כל אחד שונא את השני – וגם בתוך המדינות שלנו אנחנו שונאים זה את זה ולא עושים שום דבר חוץ מלהשוויץ בייחוס של הדם שלנו. 'אני מהמשפחה הזו, אני שווה יותר ממך', המנטליות הזו עדיין קיימת בימינו!
"אני באמת לא מאשים אף אחד שחושב דברים שליליים על מוסלמים. אני לא מאשים אותם שהם חושבים שכולנו אידיוטים אלימים".
במקביל, מוסלמים רבים בחרו לגנות את הפיגוע על ידי שימוש בתגיות טוויטר כמו MuslimsAreNotTerrorists ("מוסלמים הם לא טרוריסטים"), TerrorismHasNoReligion ("אין דת לטרור") ו-NotInMyName ("לא בשמי"), שהחל להסתובב לאחר הטבח בשארלי הבדו, שימש כסלוגן לקמפיין של מוסלמים מתונים נגד דאע"ש לפני מעט יותר מחודש והוקם לתחייה באלפי ציוצים שעולים מאז יום שישי בלילה ועד דקות אלו, יומיים וחצי אחר כך. גם סרטון הקמפיין, בו מסבירים כמה מוסלמים המתנגדים לאלימות את דעתם על דאע"ש, הוקם לתחייה.
This is utterly amazing.
#NotInMyName #PrayForTheWorld pic.twitter.com/ROmVHUB6Gf
— Chiarasus (@Mileyvwood) November 14, 2015
#Islam is a religion of peace not a religion of terror. It is time to scream: #NotInMyName. https://t.co/dKhmHhoncq pic.twitter.com/Dv3TbF5tHu
— Patricia A Fortunato (@PFortunato) November 16, 2015