למשך זמן קצר הופיע בחשבון הטוויטר הרשמי של אדאורד סנודן הציוץ נטול ההקשר. אם הוא לא אומר לכם כלום, זה בסדר. הציוץ הזה לא אמור להגיד לכם כלום. אם אתם מנסים לפענח את הצופן המוזר הזה, אתם יכולים להפסיק, כי האינטרנט כבר עשה את זה בשבילכם וגם לא הגיע לשום מסקנה חד משמעית.

 

סנודן בן ה-33, נזכיר, היה קבלן של הסוכנות לבטחון לאומי בארצות הברית (ה-NSA). ב-2013 הוא הדליף לתקשורת מידע על ריגול ממשלתי אמריקאי אחרי אזרחים, ונמלט לאחר מכן לרוסיה שם הוא מסתתר עד היום. עם זאת, סנודן הספיק  להתראיין לתקשורת מאז שנמלט, ולא לגמרי נעלם.

מה אנחנו כן יודעים?

מדובר ברצף תווים הקסדצימלים. כלומר מספר ממש גבוה על בסיס 16. למספר הזה אין שום משמעות בפני עצמו, ללא ההקשר המלא. אבל כן יש כמה השערות.

לפי השערה אחת, מדובר במעיין "מספר ביקורת" שסנודן פירסם, במקביל לקובץ הדלפות ענק שהוא שלח למישהו. המספר הזה, אם משווים אותו למספר בקובץ יכול לאשר שסנודן הוא אכן המקור למשלוח, וכך לאמת את נכונות המסמך. כלומר שיתכן שממקום מסתורו הוא השיג מידע נוסף והדליף לעיתונאים שהוא סומך עליהם.

יתכן גם שזה מפתח הצפנה שמיועד לשחרר קבצים נעולים והוא נשלח בצורה ציבורית, מכיוון שזו הדרך הבטוחה ביותר להגיע לאנשים שצריכים לקבל אותו. לכם אין מה לעשות עם זה, הם יידעו בדיוק מה הוא פותח, ואיך לפתוח בעזרתו.

השערה אחרת, קצת יותר משעשעת וכנראה קצת פחות סבירה, היא שסנודן נרדם על המקלדת במקרה הרע, או שלח את זה בטוויטר בטעות במקום באמצעי אחר במקרה הטוב. מי מאיתנו לא הדביק טקסט לאפליקציה הלא נכונה או לחלון הלא נכון בדפדפן, וצייץ בפייסבוק הודעה שמיועדת לאקס? אנחנו נוטים לחשוב שלמדליף מתחום אבטחת המידע בסדר גודל של סנודן לא קורות פאדיחות כאלה.

הגיע הזמן

סנודן, לפי דיווחים, צייץ לפני כן משפט נטול הקשר "עבדת איתי? דיברנו מאז 2013? צור איתי קשר באופן מאובטח, הגיע הזמן". לאחר זמן קצר שני הציוצים נמחקו. תאוריה נוספת גורסת שמדובר ב"מתג מוות" – זו הודעה שנשלחת אוטומטית אם סנודן לא דואג לעצור אותה. כלומר, אם הוא חוסל או נלכד על ידי ממשלת ארצות הברית - זו ההודעה שאמורה לאותת על כך. אם כי במקרה הזה היה פשוט יותר לשלוח "נלכדתי". התיאוריה הזאת הוכחשה על ידי עיתונאי שכותב עליו ספר.

ואם כבר קונספירציות וחלקי מידע שמבוססים על ניחושים בלבד ולא בהכרח קשורים למציאות - בשבועות האחרונים יצא לקולנועים בארצות הברית סרט בשם "סנודן", על סיפורו של אדוארד סנודן. תשומת לב מחודשת לפרשה מלפני שלוש שנים, בהחלט לא תזיק לסרט. זה היה יכול להיות אחלה קו עלילה.