אתמול (ג') בצהריים ערכה ועדת המדע והטכנולוגיה דיון מיוחד בעקבות פרשת קיימברידג' אנליטיקה, שבה ביקשה לבדוק מה השלכות דליפת מידע מפייסבוק והשימוש לרעה במידע אישי של ישראלים. משתתפי הוועדה ניסו להתקיל את נציגת פייסבוק ישראל - ג'ורדנה קוטלר, מנהלת מדיניות החברה בארץ, בשאלות סביב אבטחת המידע של הישראלים וסירוב החברה לתת דין וחשבון על פעילותה, ועל כך שהיא מתחמקת מאחריות ומתן תשובות בישראל בגלל שהיא חברה בינלאומית.

בין היתר נשאלה מדוע מעבירה החברה את המידע על המשתמשים הישראלים מאירלנד לארה"ב, ולמה נציגי החברה מאירלנד - שאחראים על מדיניות החברה בישראל - לא השיבו עד כה לשאלות הרשות להגנת הפרטיות שפתחה בחקירה נגד החברה. ח"כ רוויטל סוויד (המחנה הציוני) האשימה את פייסבוק כי היא רוצה להתחמק מעמידה בתקנות הגנת הפרטיות האירופיות שיכנסו לתוקף בסוף החודש, תקנות GDPR, שהן תקנות מחמירות בכל הנוגע לפרטיות המשתמשים.

לפני כן פתח את הדיון יו"ר הוועדה, ח"כ אורי מקלב, בהסבר מהיר על הפרשה והציג את קוטלר שהגיעה לענות על שאלות הוועדה כנציגת הרשת החברתית. מקלב הבהיר כי המטרה היא להבין מה מהות השימוש במידע שנאסף על משתמשים, ואמר כי "הנקודה המדאיגה היא השימוש לרעה והשפעה של הרשת החברתית על חיי המשתמשים - בין אם בבחירות ועד לפרסום ממוקד".

את דברי הפתיחה שלה הקריאה קוטלר מדף, וציינה בין דבריה גם את חשיבותה של ישראל לחברה. "אני שמחה לקחת חלק בדיונים בכנסת. צוקרברג אמר שמה שקרה הוא הפרת אמון ואנחנו מצטערים ועושים כל צעד כדי להתגבר על כך. אנחנו רוצים לוודא שאנשים מבינים שהם שולטים במידע שלהם ויכולים בכל רגע נתון למחוק אותו. עבורי כישראלית זה מרגש שחברה גלובלית כמו פייסבוק מבינה את ערך ההשקעה בישראל. היום יש 2 מיליארד אנשים בעולם שמשתמשים במוצר שישראל שותפה בפיתוחו, וזה מקרב את העולם לכאן".

מיד אחריה אמרה סוויד בכעס כי היא לא מאמינה לדבריה ולכל הצהרות החברה מאז שהתפוצצה פרשת קיימברידג' אנליטיקה. "את לא יכולה לדבר על השבת האמון וכמה ישראל חשובה, ובמקביל לעבוד בצביעות ולפגוע בישראלים ברגע זה. התחילה חקירה מינהלית נגד פייסבוק ישראל על ידי הרשות להגנת הפרטיות - ואתם לא מסרתם נתונים. יצאתם באמירה - אין פייסבוק ישראל כי המידע באירלנד, ועכשיו המידע עובר לארה"ב. קחו בחשבון שתיתקלו בנו בכנסת כי אנחנו לא נוותר ולא נאפשר את זה. אנחנו רוצים לשתף פעולה אבל אתם משקרים".

לדבריה של סוויד השיבה קוטלר כי נציגי פייסבוק אירלנד התכוונו להגיע לישראל, אך בגלל אילוצי לו"ז של ראש הרשות להגנת הפרטיות - טרם הצליחו לקבוע פגישה.

"התשובות שקיבלנו מפייסבוק אינן מספקות. בעידן המידע, תאגיד כמו פייסבוק שמקיים פעילות בישראל, בעברית, לקהל הישראלי, לא יכול להסתתר מאחורי מבנה תאגידי כזה או אחר על מנת להתחמק מהדין הישראלי", אמרה לאחר מכן עו"ד גילי בסמן ריינגולד, היועצת המשפטית של הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים. "מדובר בפלטפורמה שפונה לישראלים, שהכנסותיה מפרסומות המוכוונות לישראלים, כך שאי אפשר להתעלם מהזיקה לישראל. הדין הישראלי וסמכויות הרשות להגנת הפרטיות חלות על כל פעולות איסוף ועיבוד המידע בישראל".

עו"ד לביא אובנת, מנהל מחלקת אכיפה ברשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים, אמרה כי פייסבוק ישראל טענה שהיא לא מחזיקה ולא מעבדת מידע אישי על ישראלים בישראל, ולכן התשובות לשאלות לא מצויות אצלה. "הם הפנו אותנו לפייסבוק אירלנד, שלטענתם היא הישות שאוספת מידע על ישראלים. פייסבוק אירלנד השיבו לדרישות הרשות בצורה חלקית ולא מספקת, וציינו שהם מבחינתם כפופים אך ורק לרשות להגנת הפרטיות האירית. לא יכול להיות מצב שפייסבוק ישראל טוענים שאין להם תשובות עבורנו, ופייסבוק אירלנד משיבים לנו על בסיס וולונטרי בלבד. מה גם ששיתוף הפעולה הוולנטרי עשוי להיפסק בכל רגע נתון".

"אדם אחד שמוותר על פרטיות - פוגע באחרים"

בין הנוכחים בדיון היו גם נציגי ארגונים שונים, בהם ד"ר תהילה אלטשולר שוורץ מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, שציינה כי חשוב לזכור שלא רק פייסבוק אוספת מידע, אלא חברות רבות שלא נתבקשו לתת דין על איסוף ועיבוד מידע על ישראלים, כמו גוגל, שלה מידע רחב היקף יותר משל פייסבוק. "מתייחסים לפרטיות כשליטה שלנו על מידע אודותינו, אנחנו צריכים להבין שאנחנו לא שם. רמת ההשפעה של קיימברידג' אנליטיקה על הבחירות בארה"ב מוטלת בספק - זה הצליח לייצר השפעה מסוימת. הפרשה הוכיחה שאדם אחד שמוותר על פרטיות - פוגע באחרים. פייסבוק יכולה דרכי ללמוד על אחרים שלא הסכימו להיחשף. אדם שמוותר על פרטיות שלו זה בסדר - אבל זה משפיע על אחרים".

עו"ד יהונתן קלינגר, מהתנועה לזכויות דיגיטליות, שאל כיצד החברה עומדת בעיקרון צמידות המטרה שבחוק הישראלי, והסביר: "אם אני נותן לך מידע למטרה אחת אסור להשתמש במידע למשהו אחר. אם חולה מגיע לרופא ומספר לו על בעיה, הוא לא יכול לקבל אחר כך פרסומת לטיפול מסוים שקשור בה, זאת הפרת פרטיות. לא שואלים למה יצא מידע, אלא למה כשמידע יוצא הוא שימש למטרה אחרת. יש מאות גופים שהם בנקים של מידע - אוספים אותו ואז מוכרים מוצרים. צריך להגביר אכיפה על חוק זה. כל עוד אין סנקציות על חברות שמפקירות את הפרטיות שלנו, זה פתוח".

לאחר שמשתתפי הוועדה השמיעו הערות והצהרות, נתבקשה קוטלר להשיב על כל הטענות. על חוק הגנת הפרטיות האירופי השיבה קוטלר כי הוא חל על כל משתמשי פייסבוק בעולם. "אולי לא היינו ברורים - ברגע שזה חל באירופה זה חל על כל העולם. המידע נגיש ואתה יכול לקחת אותו ולעשות איתו מה שתרצה. המשתמש מחליט מה הוא משתף ועם מי ולשנות אם הוא לא רוצה. צוקרברג הכניס שניתן למחוק היסטוריה. כל נושאי השליטה והשקיפות יחולו על כל אחד", אמרה קוטלר.

על השאלה מדוע המידע חייב לעבור לארה"ב - השיבה כי מדובר בעניין טכני שקשור ב-GDPR. "לאיחוד יש חוק מסוים, ומי שמנהל את המידע של משתמשי פייסבוק באירופה יהיה אחראי רק על האיחוד. כל המשתמשים האחרים יהי תחת Facebook Inc. נודיע זאת למשתמשים".

קלינגר פנה לקוטלר ושאל מה נעשה במידע שנאסף על אנשים שאין להם פייסבוק - כמו למשל אנשי קשר של משתמש פייסבוק, שהם לא בעלי פרופיל ברשת החברתית. על שאלה זו רמזה קוטלר כי המידע הזה לא נאסף. על השאלה לגבי חברים של משתמשים שהמידע שלהם הגיע לקיימברידג' אנליטיקה, ענתה קוטלר כי מדובר במשתמשים שלא הגדירו שאסור לאסוף עליהם מידע וכי מדובר במידע ציבורי שלהם שנאסף, ולא מדובר בדליפה. בנוסף, לא מדובר במידע רגיש כמו כרטיסי אשראי או מידע פרטי שהוסתר, אלא רק מה שציבורי וכל אחד יכול לראות.

בסמן ריינגולד ציינה כי החוק הישראלי חל על פייסבוק, והסמכות בישראל על המידע של המשתמשים שייכת לרשם מאגרי המידע. "אני עובדת בפייסבוק ישראל ואני לא יכולה לענות - זאת שאלה לפייסבוק אירלנד", השיבה קוטלר.

פורסם ב-TheMarker

עוד ב-TheMarker

העליון מטיל גזירות על חברות ההיי־טק
חברת safeBreach גייסה 15 מיליון דולר

"לא יכול להיות שאין פה נציג שיכול לענות על שאלות"

סוויד המשיכה להאשים את קוטלר כי היא מתחמקת ממתן תשובות ברורות, ואמרה "את מתחמקת מלענות האם חוק הגנת הפרטיות חל על משתמשים ישראלים. מדברים בשני קולות וככה היה עם צוקרברג בסנאט. לא יכול להיות שאין פה נציג שיכול לענות על שאלות. כולנו יודעים שמגיעים בכירים מפייסבוק לארץ. אתם מציגים פסאדה של שיתוף פעולה בישראל - תתייחסו ברצינות למדינת ישראל - בטוחה שפנו אליהם והם לא הסכימו להיפגש בנושא זה. תתחילו להראות שאכפת לכם מהגולשים בארץ. לא נהיה מוכנים שמידע של ישראלים הוא הפקר".

רפ"ק טל ויתקין, נציגת המשטרה בדיון, ציינה לטובה את שיתוף הפעולה של פייסבוק באופן ספציפי בנושא הסרת תכנים מסיתים. "יש שיתוף פעולה אפילו יותר טוב מחברות גדולות אחרות בהעברת נתונים, ככל שמסתייע בחקירות וארועים חריגים. יש שיתוף פעולה לצד הגנת הפרטיות".

לבסוף שאל מקלב אם מדובר בעוד אפליקציות מלבד קיימברידג' אנליטיקה, ועל כך ענתה קוטלר: "אנחנו עושים בדיקת עומק לכל האפליקציות שקיבלו גישה כמו של קיימברידג' לפני 2014. אם נמצא אפליקציה שעשתה שימוש לא ראוי במידע אנחנו מחויבים להודיע על כך".