אישה סקסית בפייסבוק (אילוסטרציה) (צילום: istockphoto, אילוסטרציה - ארכיון)
אילוסטרציה. התמונה הזו לא באמת היתה בפייסבוק | צילום: istockphoto, אילוסטרציה - ארכיון

אנחנו לא חושבים על זה יותר מדי בזמן שאנחנו גולשים בפייסבוק, אבל אתר הבית של מארק צוקרברג הוא גם מדינת ענק של כמעט מיליארד תושבים עם חוקים משלה, הרבה מאוד חוקים.

כדי לשמור על חוק וסדר (וצניעות), הרשת החברתית היתה חייבת ליצור לעצמה מנגנונים ותקנות. מלבד השוטרים של פייסבוק גם המשתמשים יכולים להלשין על כל פוסט ותמונה בעייתיים שתעלו באתר בלחיצה אחת על כפתור ה-Report, ולמקרה שתהיתם, בפייסבוק כולם מלשנים. אז אם אתם לא רוצים להיזרק מפייסבוק, לפניכם 10 דברים שאסור לכם לעשות:

1. אל תהיו עירומים. גם לא בציור

מישל יאבור אוהבת לנסות את חוקי הרשתות החברתיות, והיא עושה את זה עם הגוף שלה. העיתונאי עידו קינן, בעל הבלוג חדר 404, פירסם השבוע את סיפורה של יבור, שאחרי שתמונת עירום שלה נמחקה מאינסטגרם היא החליטה לנסות את מזלה בפייסבוק.

מישל יבור (מתוך: חדר 404)
התמונה המצונזרת של יבור (מתוך: חדר 404)

אלוהים יודע למה, אבל הבחורה לא מוכנה לשים על עצמה חולצה או משהו כזה. גם לא כשמדובר בתמונת הפרופיל שלה, וגם כשזה בכלל לא היא אלא רק הציור שלה. בפייסבוק, מסתבר, לא רק עירום מצולם אסור, אלא גם עירום מצוייר. יאבור נחסמה ל-24 שעות בעקבות התעלול שלה. אל תדאגו, היא חזרה לפייסבוק.

2. אל תניקו

אז אחרי שלמדנו בסעיף הקודם ששום צורה של עירום לא באה בחשבון, נשאלת השאלה מה לגבי עירום של הנקה? התשובה היא חד משמעית: גם עירום של הנקה הוא מחוץ לתחום ואל תנסו את זה אפילו.

השער שעורר את הסערה (צילום: מגזין TIME)
במגזין טיים זה עובר, בפייסבוק לא | צילום: מגזין TIME

תמונות של הנקה מובילות לא רק להסרה של התמונות אלא לחסימה רצינית מפייסבוק. האיסור הזה כמובן לא מתקבל בברכה על ידי האמהות ברחבי העולם ויש אפילו קבוצה שלמה של כאלה שארגנה מחאה מול משרדי פייסבוק בתחילת החודש. לטענתן, פייסבוק רודפת אחרי נשים שמבצעות את הדבר הכי טבעי בעולם, ועוזרת לשמר את השיח החברתי נגד הנקה בציבור. האם זה הצליח להן? לא ממש. בנוסף אנחנו לא ממליצים גם לפרסם תמונות של ילדות שמשחקות בהנקה.

מם מהפגנה נגד מסתננים בדרום תל אביב (רחלי רוטנר) (צילום:  Photo by Flash90)
ואל תפרסמו ממים של שמאלנים | צילום: Photo by Flash90

3. אל תהיו שמאלנים

הנה דוגמה לאיך מנגנוני הדיווח של פייסבוק עובדים מצד אחד ביעילות, אבל מהצד השני עלולים להפוך לכלי בעייתי של המון מתלהם.

עמיר שיבי אוהב לשחק עם החדשות, לתת להן פרשנות משלו עם בדיחות ותמונות שלרוב צוחקות על ממשלת ישראל והעומד בראשה. בכל זאת - לשיבי יש מספיק חומרים להתעסק איתם מידי יום ביומו.

הבעיה של שיבי היא שישנה קבוצה לא קטנה של אנשים שעושה כל מה שביכולתה כדי להשתיק אותו. רבים מהם שייכים לעמוד "כולנו נגד השמאל הקיצוני". מדובר בקבוצה שמונה כמעט 20 אלף מעריצים עם אג'נדה ברורה שאתם גם מבינים מהי לפי שמה.

החברים היקרים של העמוד הזה החליטו להילחם מלחמת חורמה בשיבי ודעותיו, ופתחו בקמפיין שקרא לחברי הקבוצה לדווח עליו לפייסבוק. הקמפיין עבד, ושיבי מצא את עצמו לא פעם ולא פעמיים בלי יכולת להיכנס לפייסבוק. לפעמים ליותר משבוע שלם.

4. אל תהיו ילדים קטנים

לא, ברצינות. אם אתם מתחת לגיל 13 אתם לא יכולים להירשם לפייסבוק. זה החוק. מאיפה נובעת ההגבלה? לפני בערך שמונה שנים כשפייסבוק נפתחה לציבור הרחב, עבר חוק בארה"ב האוסר על חברות לאסוף פרטים ברשת על כל מי שגילו אינו 13 שנים ומעלה.

בעקבות החוק, חברות רבות החליטו שכדי לא להסתבך הן פשוט לא יאפשרו רישום של בני 13 ומטה לשירותים שלהן, גם לא באישור הורים. פייסבוק היתה בין החברות האלה, ועד היום היא שומרת על החוק נאמנה. אם אתם משקרים וכותבים ברישום שאתם מעל גיל 13, שתדעו שאתם מסתכנים בחסימה מהרשת החברתית. האם היא גם אוכפת את זה? באופן כללי ועל הנייר כן, הרשת החברתית מספרת שהיא מאתרת ילדים שעוברים על החוק ומסירה אותם.

5. אל תהיו מארק צוקרברג

בחוקי פייסבוק יש איסור על התחזות. לכן, אם השם שלכם הוא במקרה מארק צוקרברג, אתם בצרה צרורה. זה בדיוק מה שקרה לעורך דין מאינדיאנה שבארה"ב, שהוא גם יהודי טוב שבמקרה גם חולק את אותו השם, ושם המשפחה עם מייסד פייסבוק. ניחשתם נכון, קוראים לו מארק צוקרברג. 

מארק צוקרברג העורך דין
עו"ד מארק צוקרברג, עוד יהודי טוב

הצוקרברג האחר, לא רק הפך לאגדה/בדיחה מקומית באינדיאנה וקיבל למעלה מ-500 הצעות חברות בפייסבוק בכל יום, הוא גם נאלץ להילחם ברשת החברתית אחרי שפרופיל הפייסבוק שלו הוסר, בטענה כי מדובר במתחזה. אז אחרי שהצוקרברג הפחות מפורסם הוכיח את זהותו על ידי שליחת מסמכים, צילום ID ובעזרת סיקור נרחב של המקרה בכלי התקשורת בעולם, הוא קיבל את הפרופיל שלו בחזרה. לא מעט כאב ראש, אבל לפחות זה עזר לו בעסקים. 

6. אל תהיו בעלי שם בעייתי אחר

את אחמד רושדי אתם מכירים? הוא כתב ספרים רבים ביניהם גם את "פסוקי השטן". כן, אולי אתם מכירים אותו לפי השם האמצעי שלו, סלמן רושדי, אבל השם הפרטי שלו הוא בכלל אחמד. כשרושדי רצה לפתוח חשבון בפייסבוק, הוא גילה שהרשת החברתית מכריחה אותו להשתמש בשם הפרטי שלו. כשהוא כתב ששמו הפרטי הוא סלמן, הוא קיבל חסימה אחרי שמנהלים בפייסבוק חשבו שמדובר בחשבון מזויף. רושדי לא נשאר חייב וצייץ על זה בטוויטר.

הציוץ של אחמד סלמן רושדי
הציוץ של אחמד סלמן רושדי או איך שלא קוראים לו

7. אל תעשו לינצ'טרנט או תפרסמו פרטים כמו מספר טלפון של מישהו 

הנה סיפור טרי של לינצ'טרנט (מושג שנולד לאחרונה בעקבות משפטי השדה שמתבצעים בפייסבוק), שקרה לפני מספר ימים.

משתמשת פייסבוק שנסעה במונית ביקשה לשתף תמונה של הנהג  שאליה היא צירפה מקרה לא נעים שעבר עליה. היא כתבה שבזמן הנסיעה, הנהג החל לשלוח לעברה הערות לא נעימות, הוא אמר לה שיפה לה יותר שיער פזור ושאל אותה האם היא מעוניינת לשבת מקדימה. הוא הציע לה נסיעה חינם במונית ואפילו לשמוע מוזיקה.

הסטטוס בפייסבוק על נהג המונית
לינצ'טרנט: כך הוא נראה

לבסוף, הנהג נתן לה את מספר הטלפון שלו והוריד אותה בביתה. הצעירה החליטה לספר על זה לעולם והעלתה את תמונתו לפייסבוק  וביקשה מחבריה שיתקשרו אליו כדי להגיד לו מה הם חושבים על המעשה שלו. לתמונה צורף מספר הטלפון של הנהג. יום אחר כך, פייסבוק הסירה את התמונה ושלחה אזהרה לאותה צעירה על כך שהפרה את תנאי השימוש של פייסבוק.

8. אל תהיו ספאמרים

טוב, זה כלל די פשוט. לשלוח הודעות זבל ופרסומות בלי רשות במייל או בפייסבוק היא עבירה על החוק ברוב מדינות העולם. מדובר גם בהתנהגות שתוביל אתכם להסרה לצמיתות מפייסבוק. בשביל להוכיח שפייסבוק רצינית בעניין הזה, היא תבעה משתמש אחד בשם אדם גרבוז שהוא גם מעין איש שיווק, שפירסם ברשת בערך כל מה שתוכלו לדמיין לעצמכם, החל מהגדלות פין ועד למוצרי מריחואנה וככל הנראה עבר על הרבה יותר מדי חוקי ספאם. אחרי משפט ארוך ומייגע האיש לא רק נזרק מפייסבוק אלא נקנס בכמעט 900 מיליון דולר על ידי בית המשפט בקליפורניה. כמובן שגרבוז לא יכול היה לשלם את הקנס הענק, ובשנת 2010 הודיע על פשיטת רגל.

9. אל תריצו סקריפט על פייסבוק

הכלל הבא הוא למתקדמים, אנחנו יודעים שהאפשרות לקחת ולהריץ סקריפטים שונים על פייסבוק נראית לכם קוסמת, כי זה אתר גדול ומורכב עם טכנולוגיה מאוד מעניינת. אבל תעשו לעצמכם טובה, הימנעו מזה, או לפחות אל תיתפסו. בלוגר הטכנולוגיה המפורסם רוברט סקובל גילה את זה על בשרו כשפייסבוק שלחו לו מייל ובו הודעה שהתנועה שלו בפייסבוק היתה "חשודה". כל זה בגלל שסקובל הריץ סקריפט על מנת למשוך כתובות מייל מהחברים שלו בפייסבוק. לא נורא, לסקובל היתה הזדמנות לכתוב פוסט מאוד מביך על פייסבוק והחשבון שלו שב לעבוד.

10. והכי חשוב, אל תהיו האקרים (אלא אם אתם רוצים לקבל בפייסבוק ג'וב)

ואם אנחנו כבר במתקדמים, בבקשה אל תהיו האקרים. אנונימוס בכלל לא רצויים ברשת החברתית, ובטח שלא אנשי ויקליקס. כשאנשי אנונימוס וגם ויקיליקס רצו להתנקם בחברת ויזה על כך שהיא מונעת העברת כספים לקרן ויקיליקס, הם הקימו קבוצה בטוויטר ובפייסבוק על מנת לתאם התקפות על שרתי החברה. הקבוצות נחסמו, ואנשי הקבוצות נחסמו גם הם מלהשתמש ברשתות החברתיות. למרות שיש לנו הרגשה שהם מצאו דרכים אחרות לתקשר ולתאם את ההתקפה בסופו של דבר.

ואם אתם באמת האקרים מוכשרים, יש דווקא סיכוי שתקבלו בה ג'וב נחשק. ממש בתחילת דרכה, אי שם בשנת 2004, כשפייסבוק הגיעה לאוניברסיטת ג'ורג'יה ועוד לא היתה פתוחה לציבור הרחב, החליט כריס פוטנם שהוא הולך לנסות את מזלו ולפרוץ אותה. הוא שתל תולעת ויראלית שהתפשטה לאלפי משתמשים וגרמה לדפי הפרופיל הרגילים של פייסבוק להראות כמו דפי פרופיל של מייספייס. כשפייסבוק זימנו את פוטנם לשיחת בירור, הם החליטו שאיש כזה הם צריכים לצידם, ולקחו אותו לעבודה.

>> פגיעה בפרטיות - תמונת טופלס של מארק צוקרברג הופצה ברשת

>> לא רק גוגל ופייסבוק: מהם האתרים הכי פופולריים בעולם?