כגודל הציפיות - גודל האכזבות. זו הייתה ההנפקה המדוברת ביותר של השנים האחרונות, והגדולה ביותר בתולדות חברות האינטרנט. אבל ביום השני למסחר במניית פייסבוק, נראה שהעסק לא ממש מתרומם.
לאחר שביום שישי טיפסה המניה בשעות הראשונות של המסחר וננעלה במחיר דומה למחיר הפתיחה - 38 דולרים - היום היא צונחת בנאסד"ק, ושווי השוק של פייסבוק נחתך בעד כ-20 מיליארד דולרים: סכום דומה להונו האישי המוערך של המייסד, מארק צוקרברג, ביום ההנפקה.
"אחד הדברים שאנחנו רואים בפייסבוק זה הרבה סחר על סמך רגשות. בסוף השבוע רוב הסיקור התקשורתי היה שלילי, וזה עלול להכביד על החלטות המשקיעים למכור את המניה", אמר האנליסט ג'יי ג'יי קינהאן. כשמצרפים למשוואה את העובדה שהמסחר במניה החל ביום שישי באיחור של חצי שעה עקב בעיות טכניות שנחקרות כעת, עולות שאלות רבות: האם המנייה תומחרה גבוה מדי? האם הייתה מוכנות בנאסד"ק להנפקת האינטרנט הגדולה אי פעם? והתשובות, כך נראה בינתיים, מעטות.
ההסברים לכישלון: מודל עסקי לא ברור והנפקה מוקדמת
אז מה השתבש? ישנן כמה הערכות. ראשית, ההנפקה הזו אינה באמת הנפקה ראשונית, שכן כבר מספר שנים ישנו מסחר במניות פייסבוק בבורסות משניות, מה שלא היה רווח לפני שגוגל, למשל, הנפיקה את עצמה ב-2004. כך, שווי השוק של פייסבוק גדל פי 13 בארבע שנים עוד לפני ההנפקה, ומשקיעים רבים כבר "מיצו" את הסיפור.
בנוסף, ג'נרל מוטורס, אחת החברות הגדולות בשוק האמריקני, הודיעה יום לפני ההנפקה כי היא מפסיקה לפרסם ברשת החברתית, כיוון שהדבר אינו רווחי, לטענתה. עבור פייסבוק, זהו העיתוי הגרוע ביותר שהחברה יכלה לבחור. ההתנערות שלהם מפייסבוק היא חלק מעניין גדול יותר: בפייסבוק עדיין לא יודעים להגיד איך הם יצדיקו את מחיר המניה, כאשר המודל העסקי עדיין לא ברור ומקור הכנסות ודאי - אין.
אולי המשקיעים זוכרים את התפוצצות בועת מניות האינטרנט ובשל כך לא משקיעים במניית הרשת החברתית הגדולה בעולם? ימים יגידו.