גולשת בפייסבוק (צילום: אילוסטרציה)
המיילים שלכם נסרקים וכל המידע שאתם מעלים לפייסבוק נשמר והכל, כדי להציג לכם פרסומות רלוונטיות | צילום: אילוסטרציה

כמעט לכל ישראלי יש אינטרנט בבית, יותר מכך כמעט לכולם יש זהות אינטרנטית ברמה כזו או אחרת. אם יש לכם חשבון GMAIL, MSN מסנג'ר או פייסבוק אתם כבר חלק ממערכת גדולה של נתונים שנאספת יום אחרי יום, עליכם.

ניהול המוניטין באינטרנט החל לעלות למודעות הציבורית בשנים האחרונות עם צמיחתן של הפלטפורמות החברתיות השונות כגון פייסבוק, טוויטר, גוגל+, פינטרסט, אינסטגרם ועוד. כאשר אנו משתמשים בפלטפורמות הללו כדי לשתף את החברים שלנו במצב רוח שלנו, או מה אכלנו או איפה אנחנו אנו למעשה חושפים את חיינו בפני יותר אנשים משחשבנו.

שמירת הפרטיות באינטרנט – משימה בלתי אפשרית

רעיון האנונימיות שמאחורי האינטרנט הולך ונעלם מהעולם, לא פעם עבריינים נתפסים על ידי פייסבוק או רשת חברתית אחרת. האינטרנט מזמן הפך לכלי משפטי וככל שהזמן עובר כך המצב מחריף.

הודעות האימייל שלכם בג'ימייל נסרקות, כל המידע שאתם כותבים או מעלים לפייסבוק נשמר על ידם ובכלל חשיפת המידע שלכם לצד שלישי בכדי להציג לכם פרסומות רלוונטיות כבר מוטמע ברוב השירותים האינטרנט שעובדים עם גוגל ופייסבוק.

גם את העבודה שלכם אתם יכולים לאבד בגלל פייסבוק

לא פעם ראינו כתבות על אנשים שאיבדו את עבודתם בעקבות שימוש בפייסבוק, עובדת בת 20 שכחה שצירפה את הבוס שלה לרשימת החברים בפייסבוק וליכלכה עליו ועל העבודה שלה, מה שעלה לה במשרה.

 אפילו ראינו אב מארה"ב שיורה במחשב של הבת שלו לאחר שתפס אותה מלכלכת עליו בפייסבוק שלה, וידיאו שיצר גל מחאה מאוד משמעותי על התנהגותו של האב.

לא מזמן דווח אף על עובדת שפוטרה דרך הפייסבוק ועכשיו היא תובעת את בעלי החברה בה עבדה על כך.

שמירת הפרטיות שלכם בפייסבוק אפשרית

אתם יכולים להיות רגועים ישנם מספר טיפים יעילים שיתנו לכם שקט נפשי ותוכלו להיות בטוחים שהמידע שלכם לא נחשף לצד שלישי שלא תרצו שיראה את ההודעות, כמובן שאם אתם יש לכם מכרים משותפים זו כבר צרה אחרת.

הנה מספר דרכים לשלוט בפרטיות שלכם בפייסבוק

מחיקת אנשים שלא רלוונטיים מרשימת החברים שלכם - זה חייב להיות הטיפ הכי יעיל ואיכותי שתקבלו ממני בנוגע לשמירה על הפרטיות שלכם, במידה ואתם לא מעוניינים שאנשים שונים ידעו דברים עליכם, יראו תמונות שלכם בגופיות מצחצחים שיניים, יגלו שעשיתם קעקועים או אפילו ידעו שאתם בזוגיות. הדרך הקלה ביותר תהיה פשוט לא לצרף אותם לרשימת החברים שלכם.

נכון שכולנו רוצים שיהיו לנו מלא חברים בפייסבוק, אך עשו לעצמכם טובה ותנקו את הרשימה מי שלא באמת חבר שלכם, לא מספיק שישנם פרופילים מזוייפים ואנשים זרים אתם לא צריכים גם בוסים ומנהלים ברשימות החברים שלכם.

כנסו אל הפרופיל שלכם ל-"חברים"

רשימת החברים (צילום:  Photo by Flash90)
רשימת החברים | צילום: Photo by Flash90

לאחר מכן תופיע רשימת החברים הנוכחית שלכם – פשוט לחצו על אחד החברים שלכם ותוכלו להסירו מהרשימה – ככל שתגללו עוד יופיעו עוד חברים (אתם יכולים גם לחפש ספציפית את השם אם אתם יודעים את מי אתם מעוניינים להסיר בשורת החיפוש למעלה כמו שרואים בתמונה)

סימון החבר והסרתו (צילום:  Photo by Flash90)
סימון החבר והסרתו | צילום: Photo by Flash90

זו הדרך הקלה ביותר להיפטר מאנשים לא רצויים ברשימות ולשלוט במידע שאתם משתפים בפייסבוק. בחרו את חבריכם בקפידה כך העבודה הסיזיפית של מחיקתם תהיה קצרה יותר והרבה פחות מייגעת

הגבלת יכולת הצפייה של קהל בטיימליין שלכם - אופציה שנייה מאוד יעילה עבורכם תהיה פשוט להגביל את היכולת של קהל לראות את הפרופיל שלכם ואת הפרסומים השונים שאתם מעלים לטיימליין שלכם. זו האופציה הפשוטה ביותר שדרכה רק מי שברשימת החברים שלכם יכול לראות את המידע שאתם מפרסמים – כך שגם אם חבר מהעבודה צירף את הבוס שלכם, לא תהיה לו גישה למידע שאתם מפרסמים.

כנסו להגדרת פרטיות ליד השם שלכם כפי שנראה בתמונה פה:

הגדרות פרטיות-דרך הפרופיל שלכם (צילום:  Photo by Flash90)
הגדרות פרטיות-דרך הפרופיל שלכם | צילום: Photo by Flash90

אז עליכם לסמן Friends או חברים בכדי שכל הפוסטים שלכם יוצגו אך ורק בפני חברים שלכם ולא אף רשימות חיצוניות.

הגדרות פרטיות חברים בלבד (צילום:  Photo by Flash90)
הגדרות פרטיות חברים בלבד | צילום: Photo by Flash90

אופציה שלישית שיכול להיות טובה בשבילכם תהיה להגדיר בצורה מדויקת מי יכול לצפות בכל אחד מהדברים שאתם מפרסמים על גבי הטיימליין שלכם. באותו מסך של האופציה הקודמת תופיע לכם רשימה בחלק התחתון.

הגדרות איך אני מחובר בפייסבוק (צילום:  Photo by Flash90)
הגדרות איך אני מחובר בפייסבוק | צילום: Photo by Flash90

האופציה הראשונה ברשימה – How do you connect

באופציה זו תשלטו מי יכול לחפש אתכם בפייסבוק על ידי הקשת השם שלכם או האימייל שלכם, והאם אפשר לשלוח לכם הודעות או לבקש מכם חברות. אתם מוזמנים להציץ בהגדרות שלי.

הגדרה מדויקת של פרטיות הפרופיל (צילום:  Photo by Flash90)
הגדרה מדויקת של פרטיות הפרופיל | צילום: Photo by Flash90

אתם יכולים ללחוץ על Timeline and tagging ולבחור את האופציות שנראות לכם הכי הגיוניות, אני מזמין אתכם לראות את שלי.

הגדרות הפרטיות של אורי זילברשטיין (צילום:  Photo by Flash90)
הגדרות הפרטיות של אורי זילברשטיין | צילום: Photo by Flash90

כפי שאתם יכולים לראות, אני לא מאשר לאף אחד לפרסם על הקיר או הטיימליין שלי שום דבר, רק חברים יכולים לצפות בטיימליין שלי. אם מישהי תייג אותי בתמונה היחידים שמורשים לראות את התמונה הזו יהיו רשימות החברים שלי והחברים שלהם, ישנה אופציה שכולם יכולו לצפות בכך אך אז כל מי שלא חבר שלי או לא מכיר אותי יכול לקבל גישה למידע הזה.

אתם יכולים לחסום אנשים שאתם לא מעוניינים שיראו שאתם קיימים בפייסבוק

Block list – רשימת חסומים שנמצאת אחרונה בכל האופציות.  כל שיהיה עליכם לעשות הוא למלא את השם של האדם כפי שהוא מופיע בפרופיל או את האימייל שלו (זה שהוא משתמש בו בפייסבוק) והוא יחסם, כאשר אדם נמצא אצלכם ברשימת החסומים הוא לא יכול לראות אתכם בשום צורה על גבי הפייסבוק.

רשימת החסומים בפייסבוק (צילום:  Photo by Flash90)
רשימת החסומים בפייסבוק | צילום: Photo by Flash90

בעזרת שליטה נכונה במידע שאתם מציגים אתם יכולים להימנע ממצבים מביכים בהם אנשים שלא רציתם יחשפו למידע שלכם. אמנם האינטרנט אינו מקום אנונימי אך לפחות יש לכם כלים לשלוט במה שנותר מהאנונימיות שלכם.

חשוב לזכור שמה שאתם רושמים על גבי הפייסבוק בהחלט משקף את מי שאתם, כך שניהול מוניטין נכון מתחיל בחשיבה נכונה קדימה ומידור נכון של מידע, אם אינכם רוצים להיתפס כליצנים פשוט חשבו קדימה ונהלו את המוניטין שלכם עוד לפני שאתם ניגשים לשבת על המחשב.

>> לכל הכתבות במדור ה"גלולה האדומה"