פייסבוק ,פלאפון,איפון (צילום: רויטרס, חדשות)
כל היום מול המסך? | צילום: רויטרס, חדשות

פיד בלתי נגמר בפייסבוק, שנמשך ונמשך, משפיע לנו על המוח כמו קוקאין - כך עולה ממחקר חדש של אוניברסיטת קליפורניה שטוען שהרשת החברתית ממכרת כמו הסם הקשה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

המומחים טוענים כי הגלישה משפיעה על החומר האפור במוח, המרכיב העיקרי של מערכת העצבים המרכזית, באותה הדרך שבה משפיעה האבקה הלבנה. הם הצליחו לזהות זאת בסריקות שביצעו במוחם של אנשים שטענו כי הם אינם מצליחים להתנתק מהאתר.

"את המערכת האימפולסיבית ניתן להשוות למאיץ של המכונית ואת המערכות המעכבות ניתן לדמות לבלמים", מסביר פרופ' אופיר טוראל מהאוניברסיטה של מדינת קליפורניה. "בעת התמכרות, יש פעילות מואצת חזקה הקשורה למערכת האימפולסיבית, לעתים קרובות בשילוב עם מערכות שמעכבות או גורמות לתקלה במערכת הבלמים".

במסגרת המחקר, שפורסם בכתב העת Psychological Reports, נתבקשו סטודנטים לתואר ראשון למלא שאלון שבו הם העריכו עד כמה הם מכורים לרשת החברתית של מארק צוקרברג. לאחר מכן הוצגה בפניהם סדרה של תמונות, חלקן קשורות לפייסבוק. הסטודנטים התבקשו ללחוץ על כפתור כשהופיעו תמונות הקשורות לפייסבוק. מי שלחץ הכי מהר קיבל "ציון גבוה" גם במבחן התמכרות שנערך קודם לכן.

החוקרים גילו שהפייסבוק מעורר את האמיגדלה, החלק במוח המעורב בוויסות הפעולה של המערכת ההורמונלית ושל מערכת העצבים האוטונומית, שמסייע לקבוע את משמעותם של אירועים ורגשות. עוד התברר כי הפיד מעורר גם את הסטריאטום, החלק האחראי על מגוון תהליכים קוגניטיביים ועוסק בעיבוד נתונים וציפייה לתגמולים ולסיפוק. חלק מהמשתתפים הגיבו לגירוי הפייסבוק מהר מתגובה לתמרורי תנועה.

"זה מפחיד כשאתה חושב על זה, המשתמשים עלולים להגיב להודעה בפייסבוק יותר מהר ממה שהם מגיבים לחוקי התנועה, במידה והוא משתמש בטכנולוגיה הזו על הכביש", הסביר טוראל. עם זאת, החוקרים מצאו שהמערכות האימפולסיביות במוח לא נפגעות אצל משתמשי פייסבוק כפייתיים, בניגוד למכורים לסמים.