משתמשים מתים בפייסבוק (צילום: רויטרס, חדשות)
המתים יגברו על החיים בפייסבוק? | צילום: רויטרס, חדשות

מספר המתים בפייסבוק עשוי לעלות על המשתמשים החיים בתוך 50 שנה, כך עולה מניתוח מומחים מאוניברסיטת אוקספורד. לדבריהם, אנו עומדים בפני שינוי משמעותי באופן שבו החברה מנהלת את המורשת הדיגיטלית שלה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

המומחים צופים כי בהתבסס על כמות המשתמשים ברשת החברתית בשנת 2018, מספרם צפוי לנוע עד סוף המאה בין 1.4 ל-4.9 מיליארד משתמשים. בתרחיש הקיצוני ביותר, שבו מספר המשתמשים החדשים בפייסבוק יצנח במהירות – החשבונות של האנשים המתים יעלה על אלו של החיים בתוך 50 שנים.

החוקרים טוענים שבהנהלת פייסבוק מודעים לבעיות המתעוררות כשמשתמשים מתים. לאחרונה, הרשת החברתית הציגה כמה שינויים שימזערו את עוגמת הנפש של המשתמשים שאיבדו את יקיריהם ואת חבריהם, כמו למשל הזמנת מנוח למסיבה, או איחולי "יום הולדת שמח".

קנס היסטורי (צילום: Andrii Didenko, 123RF)
צילום: Andrii Didenko, 123RF

"הנתונים מעוררים שאלות חדשות וקשות לגבי הזכויות על נתוני המשתמשים המתים", אמר קרל אוהמן, המחבר הראשי של המחקר הדוקטורנט. המחקר גם מציב שאלות קשות על האופן שבו מנוהל המידע של משתמשים מתים. האם זה לטובת האינטרסים של המשפחות והחברים של המתים, ההיסטוריונים העתידיים או ענקי הטכנולוגיה?

"ברמה החברתית התחלנו לשאול את השאלות האלה ויש לנו עוד כברת דרך ארוכה", אמר אוהמן. "ניהול השרידים הדיגיטליים שלנו ישפיע בסופו של דבר על כל מי שמשתמש בתקשורת החברתית, שכן כל אחד מאיתנו ימות יום אחד ויותיר את המידע שלו מאחור. מכלול הפרופילים של משתמשים שנפטרו מצטבר למשהו שהוא גדול יותר מסכום חלקיו - והוא חלק מהמורשת הדיגיטלית העולמית שלנו".

הסופר דיוויד ווטסון מסביר: "מעולם לא היה בהיסטוריה ארכיון כה עצום של התנהגות ותרבות אנושית במקום אחד. שליטה בארכיב כזה תהיה, במובן מסוים, שליטה בהיסטוריה שלנו. לכן חשוב שנבטיח כי גישה לנתונים היסטוריים אלה לא תוגבל לחברה אחת בלבד. הדורות הבאים יכולים להשתמש במורשת הדיגיטלית שלנו כדי להבין את ההיסטוריה שלהם".