כמו למדינות רבות בעולם, לאוסטרליה נמאס מהשליטה של פייסבוק וגוגל ברשת, על חשבון אתרי החדשות המקומיים – והיא רוצה לעשות לזה סוף. כעת הודיעה המדינה כי נציבות התחרות והמסחר שלה תחייב את פייסבוק, גוגל ואתרי מידע בינלאומיים נוספים לשלם לאתרי חדשות מקומיים אם הם משתמשים בתוכן שלהם.

במדינה הוכרז שהכללים יפקחו גם על שיתוף מידע, דירוג מקורות חדשות ושיתוף רווחים בין התאגידים הבינלאומיים לאתרים המקומיים. המדינה תטיל קנסות אם יעברו על הכללים, ותקים מנגנון שיטפל ויבדוק כל תלונה בנושא.

המנהל האזורי של פייסבוק באוסטרליה ובניו זילנד, וויל איסטון, הגיב לפרסום ואמר שהוא "מאוכזב מהחלטת הממשלה", וציין שהחברה הקימה קרן עולמית בשווי 100 מיליון דולר לתמיכה בעיתונות במהלך משבר הקורונה.

המנגנון היה אמור להיות וולונטרי, אך משבר הקורונה שהביא לזינוק משמעותי ברווחים של פייסבוק וגוגל שינה את דעתם של האוסטרלים. האוסטרלים אומרים שזה "לא סביר" שחברות ההייטק ישלמו באופן התנדבותי על חדשות שהם מפרסמים, וגזבר הממשלה ג'וש פריידנברג אמר שזה הוגן שאתרי חדשות יקבלו תשלום על התוכן שהם יוצרים.

רבים מאתרי החדשות, הן בעולם והן בישראל, מתלוננים על כך שפייסבוק וגוגל משתפות את המידע, התמונות והסרטונים שהן יוצרות, ובכך מביאות גולשים לאתרים ורווחים רבים, מבלי לשתף אותן בהם. מאבקים למסות את גוגל ופייסבוק בישראל נכשלו, על אף לחץ ציבורי שהופעל בנושא.

למרות מאבק גדול של פייסבוק וגוגל בדרישה לשלם מהם כספים ואף למסות אותם, בחודשים האחרונים יותר ויותר מדינות דורשות מהן לשלם על התוכן שהן מפרסמות. אחרי חוק מקיף של האיחוד האירופי שעסק בנושא, ניסיון לאכפו בצרפת גרמה לגוגל ופייסבוק לסרב לשלם בעבור שימוש בתכנים, ובספרד גוגל הסירה לחלוטין את שירות "גוגל ניוז" בעקבות החובה לשלם לאתרי החדשות.

הצעד הזה של ממשלת אוסטרליה הוא חלק ממלחמה רחבת היקף שמנהלת המדינה נגד פייסבוק. בחודש שעבר הודיעה נציבות המידע האוסטרלית על תביעה נגד פייסבוק בעקבות פרשת "קיימברידג' אנליטיקה" מ-2018, בה נחשפה, כזכור, דליפת מידע של כ-50 מיליון משתמשים, שבמידע שלהם נעשה שימוש בין השאר בבחירות לנשיאות בארה"ב ב-2016 ובמשאל העם בבריטניה ליציאה מהאיחוד האירופי.